Zaitsevs regel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Zaitsevs regel (eller Saytseffs regel) er en empirisk regel, som forudsiger det foretrukne alkenprodukt i en eliminationsreaktion. Reglen er opkaldt efter den russiske kemiker Alexander Zaitsev, der på Kazanuniversitetet studerede en række forskellige eliminationsreaktion og observerede en generel tendens i de resulterende alkener. Baseret på denne tendens erklærede Zaitsev at "alkenen der dannes i størst kvantitet, er den, hvor det fjernede hydrogen fra β-carbonet kommer fra det carbon med færrest hydrogensubstituenter." For eksempel er det primære produkt af 2-iodobutan, der reagerer med KOH 2-buten mens 1-buten er det sekundære produkt.[1]

Et generelt eksempel på Zaitsevs regel.

Mere generelt forudsiger Zaitsevs regel at den mest stabile alken - oftest den mest substituerede - vil dannes som det primære produkt ved en eliminationsreaktion. Selvom reglen er god til at forudsige det primære produkt ved mange eliminationsreaktion, er der dog også undtagelser fra Zaitsevs regel.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lehman, John (2009). Operational Organic Chemistry (4th udgave). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education. s. 182. ISBN 0136000924.
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.