Zamagurie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Zamagurie-regionen med Dunajec-floden i Pieniny Środkowe-området (Slovakisk: Centrálne Pieniny) mod nord og Magura Spišská mod syd med Spišská Stará Ves (centrum) på grænsen mellem Polen og Slovakiet

Zamagurie (på slovakisk, udtalt [ˈZamaɡuɾɪ̯ɛ] ; polsk: Zamagurze) er et område på grænsen mellem Polen og Slovakiet, i den nordlige del af Spiš-regionen mellem bjergområdet Spišská Magura i syd, Dunajecfloden i nord og Białka-floden (slovakisk: Biela voda) i vest. Det er delt mellem Prešov-regionen i Slovakiet og det mindre Województwo małopolskie Voivodeship i Polen, og er yderligere opdelt mellem de slovakiske distrikter Stará Ľubovňa og Kežmarok og de polske gminas Bukowina Tatrzańska, Nowy Targ og Łapsze Niżne. Centrum i regionen er den slovakiske by Spišská Stará Ves, som ligger lige ved grænsen. Regionen var indtil 2004 en af de officielle turistregioner i Slovakiet.

I 2006 blev der åbnet en ny grænsebro for fodgængere mellem Červený Kláštor og Sromowce.

Turistattraktioner[redigér | rediger kildetekst]

Den mest populære turistattraktion er Pieninybjergene med Dunajecflodkløften, hvor der arrangeres sejlture på trækanoer, bundet i flåder og vandreture til Trzy Korony eller Sokolica-bakkerne.

Blandt de bemærkelsesværdige monumenter for den folkelige arkitektur er Goral-landsbyerne Osturňa og Jezersko i Slovakiet.

Andre attraktioner inkluderer kurlandsbyen Vyšné Ružbachy, den middelalderlige by Podolínec, klosteret i Červený Kláštor og vintersportsstederne i Osturňa og Spišská Stará Ves. I Polen findes også mange attraktioner, f.eks. Niedzica-skicentret, Niedzica-slottet eller Czorsztyn-reservoiret.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
  • Witold Henryk Paryski, Zofia Radwańska-Paryska: Wielka encyklopedia tatrzańska. Wydawnictwo Górskie, Poronin 2004, ISBN 83-7104-009-1.
  • Józef Nyka: Pieniny. Przewodnik. 9. Auflage. Trawers, Latchorzew 2006, ISBN 83-915859-4-8.
  • Pieniny polskie i słowackie. Mapa turystyczna 1:25 000. Agencja Wydawnicza „WiT“ s.c, Piwniczna 2008, ISBN 978-83-907671-3-0.
  • Ivan Voluščuk: Pieninský Národný Park. AKCENT press service, 1992, ISBN 80-900447-5-1.
  • Pieniny (på Slovakisk, Polsk, og Engelsk)