Zehlendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zehlendorfs placering i bydelen Steglitz-Zehlendorf.
Zehlendorfs tidligere byvåben.
Amerikanske soldater fra Berlin Brigade kører gennem et boligområde i Zehlendorf i 1969 som en påmindelse om, at selv så længe efter krigen var Berlin stadig besat område.
S-Bahn-stationen Bahnhof Mexikoplatz fra 1904.

Zehlendorf er et område i bydelen Steglitz-Zehlendorf i det sydvestlige Berlin.

Før den administrative reform af Berlins bydele i 2001 udgjorde Zehlendorf sin egen bydel, som også omfattede områderne Wannsee, Nikolassee og Dahlem. Zehlendorf rummer nogle af de mest seværdige naturomgivelser i Berlin, bl.a. dele af Grunewald-skoven og søerne Schlachtensee og Krumme Lanke. Området rummer desuden store villakvarterer med brostensbelagte gader og bygninger, der er over 100 år gamle.

Landsbyen Zehlendorf nævnes første gang i 1245 som Cedelendorp i en kontrakt mellem greve Johan 1. - gift med Valdemar Sejrs datter Sofia - og Otto 3. af Brandenburg. Da amerikanske styrker var udstationeret i byen under den kolde krig, var Zehlendorf, Dahlem og Lichterfelde de områder, hvor størstedelen af styrkerne var placeret. Det amerikanske generalkonsulat er i dag stadig placeret i Dahlem. I Zehlendorf findes desuden den internationale skole John F. Kennedy School, samt et af Freie Universität Berlins campusser.

Zehlendorf er forbundet til det øvrige Berlin med S-Bahns linje 1, mens den nyere del af kvarteret kan nås med U-Bahns linje U3.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 52°26′N 13°15′Ø / 52.433°N 13.250°Ø / 52.433; 13.250