Zetland (netmedie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Zetland (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Zetland)
Zetland
Zetland-logo-orange.png
Virksomhedsinformation
Selskabsform AnpartsselskabRediger på Wikidata
Branche Udgivervirksomhed
Grundlagt 23. marts 2012
Etableringssted Bygmestervej 2, 1. sal., 2400 København NV
Hovedsæde Bygmestervej, DanmarkRediger på Wikidata
Nøglepersoner Jakob Bergmann Moll (adm. dir.)
Eksterne henvisninger
www.zetland.dk
CVR-nummer 34469377
OpenCorporates dk/34469377Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Zetland er en dansk, medlemsbaseret, digital avis med base i København, som dagligt udgiver to-fire længere journalistiske historier samt nyhedsoverblikket Zetland Helikopter. Zetland blev grundlagt i 2012 af journalisterne Lea Korsgaard (nu chefredaktør), Jakob Moll (nu direktør), Silke Bock og Hakon Mosbech.

Navnet, som er betegnelsen for en hybrid mellem en zebra og en shetlandspony, blev valgt fordi Zetland betragter sig selv som et hybridmedie.

Oprindelig var Zetland et digitalt forlag, som udgav journalistiske fortællinger i novellelængde, kaldet singler. I 2016 relancerede Zetland sig selv som en daglig, digital avis. Forinden havde man afholdt en crowfunding, hvor man indsamlede 530.000 kr. mod et mål på 170.000 kr. Desuden rejse man 8 mio. kr. fra private investorer.

Det nye Zetland udkom for første gang i marts 2016.

Den digitale avis fik flere positive anmeldelser, men mediekommentatorer stillede også spørgsmålstegn ved mediets levedygtighed.

Per maj 2019 havde Zetland over 10.000 betalende medlemmer og modtog desuden et årligt millionbeløb i mediestøtte. Chefredaktør Lea Korsgaard har udtalt, at væksten blandt andet skyldes den medlemsbaserede model, samt de få daglige artikler, der gør det muligt at "færdiggøre" Zetland hver dag. Desuden har hun fremhævet Zetlands ambition om at være ikke alene et medie, men en teknologivirksomhed, som afgørende.

Zetland ser sig selv i opposition til andre nyhedsmedier og tilbyder med egne ord en avis, "der fortæller om tidens store hsitorier - ikke om det, der skete for fem minutter siden". Blandt sine værdier skriver Zetland også, at "vi bekæmper kynisme og skriver gerne om løsninger."

I 2017 begyndte Zetlands journalister, efter ønske fra medlemmerne, at læse deres artikler op og udgive dem som lydfiler. Lyd blev hurtigt Zetlands mest populære platform, og over 60 procent af medlemmerne foretækker at lytte til artiklerne. I foråret 2019 offentliggjorde Zetland, at mediet havde solgt sin platformsteknologi, der integrerer lyd og skrift, til det svenske medie, Vi Medier.

Zetland har vundet flere priser for sit design. Både i 2017 og 2018 vandt de den digitale hovedpris ved Nordens Bedste Nyhedsdesign, og i 2019 blev de nomineret i kategorien bedste mobilapp ved samme prisuddeling.

Zetland har desuden vundet Saxos Innovationspris (2012) og Den Lille Publicistpris (2015). Lea Korsgaard modtog i 2016 prisen som Årets Redaktør.

Zetland afholder jævnligt sceneshows med livejournalistik efter inspiration fra blandt andre amerikanske Pop-Up Magazine. Blandt andet har Zetland afholdt flere shows på Den Gamle Scene i Det Kongelige Teater.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


DanskStub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.