Spring til indhold

Zgorzelec

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zgorzelec
Panorama of the city
Townhouses at Daszyńskiego StreetMunicipal House of Culture
Paderewski ParkPolish-Saxon post milestone on the Postal Square
 • Fr toppen tv.: Panoramaover byen
 • Daszyńskiego gaden
 • Kulturhus
 • Paderewski Park
 • Polsk-sachsisk post-milesten på Posttorvet
Overblik
VoivodskabWojewództwo dolnośląskie, Nedre Schlesien
Postnr.59-900–59-903 Rediger på Wikidata
Indbyggertal29.966 (2021) Rediger på Wikidata
Areal16 km2 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.209 m Rediger på Wikidata
HjemmesideZgorzelecs hjemmeside Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Zgorzelec ligger i Polen
Zgorzelec
Zgorzelec
Zgorzelecs beliggenhed

Zgorzelec (udtale: [zɡɔˈʐɛlɛt͡s]  ( hør), tysk: Görlitz[a], øvre sorbisk: Zhorjelc [ˈzhɔʁʲɛlts], nedre sorbisk: Zgórjelc, tjekkisk: Zhořelec) er en by i den vestlige del af Voivodskabet Nedre Schlesien i det sydvestlige Polen. Byen har 29.966(2021)[1] indbyggere og et areal på 27,34 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Zgorzelec. Zgorzelec ligger ved floden Lausitzer Neiße på den polsk-tyske grænse, der støder op til den tyske by Görlitz, som den udgjorde den østlige del af, frem til 1945.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Indtil 1945 var de moderne byer Zgorzelec og Görlitz en enkelt enhed; deres historie indtil det tidspunkt er delt. Datoen for byens grundlæggelse er ukendt.[2]

Middelalderen[redigér | rediger kildetekst]

I tidlig middelalder var området beboet af Bieżuńczanie-stammen,[3] en af de gamle polske stammer,[4] som sammen med den sorbiske Milceni-stammen, som den grænsede op til i vest, blev underkastet i 990 af Markgrevskabet Meissen, et markgrevskab i Det Hellige Romerske Rige. Det blev erobret af den polske hertug og den fremtidige konge, Bolesław 1. den Modige i 1002, hvis mål var at forene alle polske stammer på afgørende vis, og forblev en del af Kongeriget Polen under de første polske konger Bolesław I den Modige og Mieszko 2. Lambert indtil 1031, hvor regionen igen faldt til markgrevskabet Meissen. Zgorzelec/Görlitz blev først nævnt i et dokument fra kongen af Tyskland, og senere Tysk-romersk kejser, Henrik 4. i 1071 som en lille landsby ved navn Goreliz i regionen Oberlausitz.[2]

Nyere tid[redigér | rediger kildetekst]

Tricycle Møllen i 1920erne

Efter at have lidt i årevis i Trediveårskrigen overgik regionen Oberlausitz (inklusive Görlitz) til Sachsen (1635), hvis valgmænd også var Konger af Polen fra 1697. En af de to hovedruter, der forbinder Warszawa og Dresden løb gennem byen på det tidspunkt.[5]

I 1815, efter Napoleonskrigene, tildelte Wienerkongressen Görlitz til Kongeriget Preussen, og byen blev efterfølgende en del af Det tyske rige i 1871. Byen var en del af den preussiske provins Schlesien fra 1815 til 1919.

20. århundrede[redigér | rediger kildetekst]

Under Første Verdenskrig drev tyskerne en krigsfangelejr i det nuværende Zgorzelec, hvor i første omgang russiske, franske og britiske krigsfanger var interneret, og derefter fra 1916 til 1919 var omkring 6.500 græske soldater internerede.[6] Efter afskaffelsen af Kongeriget Preussen i kølvandet på Første Verdenskrig blev Görlitz en del af den nyoprettede Niederschlesien i Fristaten Preussen.

I kølvandet på det tyske nederlag i 2. verdenskrig ankom operationsgrupper til byen den 10. maj og den 12. maj 1945 til den højre bred af Oder i Görlitz, for at sikre polsk overtagelse af bydistriktet. Polsk administration blev officielt implementeret den 21. maj,[7]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Efter krigen refererer det tyske navn Görlitz normalt kun til den vestlige, tyske del af byen.
 1. ^ bdl.stat.gov.pl, hentet 3. oktober 2022 (fra Wikidata).
 2. ^ a b "History of Zgorzelec and Görlitz". Hentet 30. december 2016.
 3. ^ Bena, Waldemar (2006). Szlakiem grodzisk słowiańskich i średniowiecznych zamków (polsk og tysk). Zgorzelec. s. 9-10.
 4. ^ "Plemiona polskie". Encyklopedia Internautica (polsk). Hentet 13. december 2020.
 5. ^ "Informacja historyczna, Dresden-Warszawa". Hentet 1. juni 2019.
 6. ^ "Als Tausende Griechen in Görlitz Zuflucht suchten". LR Online (tysk). Hentet 31. oktober 2020.
 7. ^ Elżbieta Opiłowska. Kontinuitäten und Brüche deutsch-polnischer Erinnerungskulturen : Görlitz-Zgorzelec 1945 - 2006 (Afhandling) (tysk). Frankfurt (Oder), Univ.


Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi