Zlatko Burić

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Zlatko Burić
Zlatko Buric at the premiere of Teen Spirit, 2018 Toronto Film Festival (44028933304) (cropped).jpg
Personlig information
Født 13. maj 1953 (69 år)
Osijek, Jugoslavien
Nationalitet Kroatien Rediger på Wikidata
Forældre Antun Buric og Vilma Hujber
Ægtefælle Dragana Milutinovic (1998-nu)
Børn Tre
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1981-nu
Nomineringer og priser
Nomineringer European Film Award for Best Actor (2022) Rediger på Wikidata
Bodilpriser
For bedste mandlige birolle i Pusher (1997)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Zlatko Burić (født 13. maj 1953 i Osijek, Jugoslavien) er en dansk-kroatisk skuespiller.

Burić er uddannet skuespiller fra Dramski Studio i Kroatien i årene 1968-1973 og har desuden en universitetsuddannelse i sociologi og psykologi. I 1975 blev han medstifter af performance- og totalteatergruppen "Kugla Glumiste". Han flyttede i 1981 til Danmark med sin danske kone. Parret fik her tre børn, mens han tjente til livets ophold som opvasker, samtidig med at han lavede diverse teaterforestillinger. Hans danske gennembrud kom i filmen Pusher fra 1996, der gav ham Bodilprisen for bedste mandlige birolle året efter. Han har optrådt på Betty Nansen Teatret, hvor han bl.a. spillede rollen som Ismail i "Paradis" fra 2000. Desuden har han bl.a. haft markante teaterroller i Tapperihallerne som Hest i den danske udgave af musicalen "Det' bare mænd" og i Det Kongelige Teaters forestilling "Flugt". Zlatko Burić sætter dansk identitet til debat. Han optræder også med sin egen performance- og musikgruppe: TIG (Telepatisk International Gruppe). En forestilling med populær musik og elementer fra teater og performance. Han har slået sit navn yderligere fast som chaufføren Meho i TV-serien "Taxa". Endvidere er han kendt for sin medvirken i reklamefilm for KiMs og Tuborg. Zlatko Burić er nu gift med cand.mag. Dragana Milutinović (24-05-1960).

I 2009 var han med i Roland Emmerichs katastrofefilm 2012

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Zlatko Burić kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.