Brugerdiskussion:Erik Damskier

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Du har lagt ovenstående billede op på Wikipedia. Der er ikke angivet nogen kilde, og dermed vil billedet blive slettet efter minimum 14 dage, hvis ikke du angiver kilden.

Med venlig hilsen Christian Giersing (Skriv til mig her...) 23. feb 2009, 14:48 (CET)

Hej Erik! Hvis du har fået bogen må du gerne rette teksten til på Billede:Johann_Hartmann.gif. --MGA73 24. mar 2009, 20:09 (CET)

Her er noget der i det mindste ligner:
"Silhuet af Johann Hartmann. Originalen på Musikhistorisk Museum og Carl Claudius' Samling"

Udtrykket der måske kan bruges er vel noget i retning af: "Egen bearbejdning af ..."? -- Mvh PHansen 24. mar 2009, 21:48 (CET)

Billede af Ole Schwalpe[rediger kildetekst]

Hej Erik Damskier! En ivrig bruger på Commons har smækket en skabelon på billedet af Ole Schwalpe med påstand om manglende kilde. Jeg har tilladt mig at spørge om vedkommende har lagt mærke til teksten ud for Source, jf. commons:User_talk:EugeneZelenko#File:Ole_Schwalbe_01.png. Som forventet var det reelle problem ikke manglende kilde, men bl.a. at du står som Author. Som Author bør stå fotografen og skabelonen bør nok være commons:Template:PD-Denmark50. --MGA73 17. mar 2009, 20:37 (CET)

Hej Erik! Du har lagt ovenstående billede op (det er nu også flyttet til Commons). Kan du huske hvorfra du har billedet? Evt. hvem, der er fotograf og hvornår vedkommende er død? Så må du meget gerne skrive det på billedesiden. --MGA73 24. mar 2009, 20:13 (CET)

Desværre, jeg kan ikke huske hvor billedet stammer fra --Erik Damskier 27. mar 2009, 15:12 (CET)

Albert Speer[rediger kildetekst]

Hej Erik. Mener du stadig at der er problemer med sproget i artiklen Albert Speer? Svar venligst her Kinamand 30. apr 2009, 19:04 (CEST)

Kunst fra Nysted[rediger kildetekst]

Hej Erik. I forbindelse med kategorisering af billeder flyttet til Wikimedia Commons har jeg set mange af dine fine bidrag til Wiki-projekterne - især med fokus på Nysted. Jeg har et par spørgsmål til nogle få ud af mange af dine filer:

  • Har du en tilladelse fra Ulla Frellsen (eller arving) til at offentligøre hendes malerier under en fri licens?
  • Har du en tilladelse fra Erik Bischoff (eller arving) til at offentligøre billeder hvor hans statuer er hovedmotiv?
  • Har du en tilladelse fra Morten Stræde ([1]) til at offentligøre billedet hvor hans skulptur i Nysted er hovedmotiv?

Kunstværkerne i Commons:Category:Nysted kunst er alle beskyttet af ophavsret da ingen af kunstnerne har været døde i 70 år. Da filer på wiki skal være kommercielt anvendbare gælder dette selv for fotografier af statuer. Bruger:Nillerdk 5. jun 2009, 14:40 (CEST)

Angående fotografierne af malerier og skulpturer af Ulla Frellsen, Erik Bischoff og i øvrigt også Ole Schwalbe drejer det sig primært om værker, der er i privat eje (bl.a. mit eget) og billederne er optaget med ejernes vidende. De vil dog ikke have deres navn frem offentligt. Resten af Bishoffs skulpturer står frit fremme i Nysted, ligesom også Mortens Strædes vandkunst er en del af bybilledet. Jeg mener derfor, at det ikke kræver yderligere tilladelser at lægge disse billeder frem på Wikipedia. --Erik Damskier 5. jun 2009, 16:00 (CEST)
Hej igen. Av, det er ikke så godt. Ophavsret er en immateriel ret. Det betyder at køb af en kunstværk ikke giver dig lov til at fremstille kopier af det - denne ret - ophavsret - bliver hos kunstneren. I Danmark (og alle andre OECD-lande) beholder skaberen af et kunstværk ophavsretten indtil 70 år er udløbet fra dennes død - helt uanset om værkerne sælges. Er kunstneren død, nedarves ophavsretten. Dette er en ufravigelig ret og den kan man bl.a. i OECD-lande ikke give væk. Kunstneren eller dennes arving kan dog give tilladelse til fri anvendelse, f.eks. ved at udgive som Creative Commons cc-by-sa-3.0. Har du på nogen måde mulighed for at kontakte nogle af de nævnte kunstneres arvinger med henblik på en sådan tilladelse? PS: For skulpturer gælder der i Danmark en slags undtagelse: Disse må man fotografere, men fotografierne må desværre kun anvendes ikkekommercielt, og mulighed for kommerciel anvendelse er et krav på Wikimediaprojekterne. Bruger:Nillerdk 5. jun 2009, 16:40 (CEST)
Hvis du kan få kunstnerne til at sende en tilladelse til OTRS-systemet, som kun meget få personer har adgang til, så kan de forblive anonyme, hvis de vil. Hvis du ikke kan (eller vil/har lyst), så skal billederne desværre slettes. --MGA73 8. jun 2009, 19:43 (CEST)
Jeg må vel tro på at I har ret, selv om det er besynderligt, at en genstand, der er i privat eje, ikke må fremvises og bruges med ejerens tilladelse. Desværre er det ikke muligt lige nu at opnå arvingernes tilladelser. --Erik Damskier 9. jun 2009, 15:30 (CEST)
Ok, men hvis du senere kommer i tanker om hvordan arvingerne kan "nås", så er vi naturligvis meget interesserede i at få deres tilladelse. For at belyse denne besynderlighed, kan man jo også spørge på en anden måde: Er det i orden at kopiere en bog og give tilladelse til at andre kan anvende den kommercielt, blot fordi du har købt den på udsalg for 39 kr? Er det i orden at kopiere et maleri hvis man har købt det? De to spørgsmål adskiller sig ikke indenfor rammerne af Ophavsretsloven. Bruger:Nillerdk 9. jun 2009, 17:42 (CEST)
Som skrevet accepterer jeg, at de omtalte bestemmelser eksisterer, men der er nu forskel på en bog/CD m.m. og et fysisk kunstværk, der a priori kun eksisterer i et eksemplar, hvorimod alle andre medier kun vil kunne præsentere en mere eller mindre perfekt afbildning, ikke en kopi. Hermed betragter jeg min indlæring af Immaterial ret som afslutte p.t. Venlig hilsen Erik. --Erik Damskier 10. jun 2009, 16:59 (CEST)
Der er sået tvivl om rigtigheden eller tilstrækkeligheden af licensangivelsen for filen Fil:Gunnar Berg.jpg!

Rettighedshaveren og kilden skal angives, og tilladelsen til brug under den angivne licens skal angives.
Hvis der ikke sker afklaring inden to uger slettes den.

Se også Wikipedia:Procedure for billeder med tvivlsom licens.

Hej Erik! Jeg er ked af at plage dig igen. Jeg har ikke fået svar på en e-mail til Jons Rossel om en uddybning af tilladelsen til dette foto (se billedsiden). Kan du hjælpe? --Bruger:Nillerdk 19. jun 2009, 11:03 (CEST)

Jeg skrev i sin tid til Jens Rossel, der kæmper (kæmpede?) for at udbrede kendskabet til Gunner Berg og hans musik. Rossel svarede pr. e-post, som jeg har angivet, at han selv havde optaget det pågældende billede, og at han tillod brugen af det.
Jeg har iøvrigt spekuleret på hvordan en sådan e-post kan godtages. Den kan jo nemt være forfalsket (hvad denneher alså ikke er!). Forleden lagde jeg 3 landkort frem efter tilladelse af tidskriftet Skalks redaktører. Men de skriver jo ikke deres tilladelser på den formelle måde, der åbenbart er Wikipedias standard. Jeg har tilsvarende 3 billeder, der er fotograferet af en af mine bekendte. Han har også på henkastet vis tilladt brugen ("hjertensgerne") af sine billeder. Selv om jeg kopierer hele hans e-brev til Commons, er der jo ikke en kat der forstår hvad han mener! --Erik Damskier 19. jun 2009, 17:34 (CEST)
Hej igen! Jeg forstår din undren og bekymring. Jeg vil prøve at forklare dig, hvordan jeg personligt ser det: Det hele handler om at minimere risikoen for retssager (især tabte retssager) for Wikipedia og brugere at billedere fra Wikipedia. Vi kan aldrig sikre os helt mod forfalskede e-mails eller fejlfortolkede "tilladelser", men en klart formuleret mail
  1. der stammer fra ophavsretshaverens personlige e-mail-adresse (f.eks. chefnavn@virksomhedsnavn.dk)
  2. hvori ophavsretshaveren erklærer hvem han er og at han ejer ophavsretten
  3. hvori han erklærer at han udgiver billedet under en fri licens
  4. hvori han (løst formuleret) advares mod implikationerne: fri brug (også af virksomheder) og tilladelse til at lave ændringer efter lyst

ryder i hvert fald de fleste misforståeler af vejen (især vigtigt: mange tror at de kan give tilladelse til brug på Wikipedia alene - niks - der skal gives tilladelse til brug af alle til alt!) og minimerer også chancen for at officielt lydende wikibrugernavne påstår alt muligt, men i virkeligheden ikke er den, de udgiver sig for at være. Det er jo let at oprette brugeren "Lars Løkke Rasmussen"..., hvorimod det kræver lidt mere teknisk snilde at sende en falsk mail fra anders.loekke.rasmussen@venstre.dk. Bruger:Nillerdk 19. jun 2009, 18:13 (CEST)

Når jeg nu til personer, jeg ikke kender, sender en forespørgsel, om de vil tillade brugen af deres billede efter Wikipedias regler. og de bare svarer "ja". Er det så meningen, at jeg skal plage de venlige mennesker med en ny henvendelse: "Ja altså... du må altså være lidt mere tydelig eller formel!".
Hvad med at udarbejde en formular, der tager højde for de krav, der stilles (på dansk venligst!), så rettighedshaveren kan nøjes med at returnere en i forvejen udfyldt e-blanket til en i forvejen udpeget adresse (og så lige til forespørgeren så jeg er klar over at alt er OK og at jeg kan gå videre). --Erik Damskier 19. jun 2009, 18:32 (CEST)
...og hvad nu i øvrigt med den pænt smilende Gunner Berg, som jeg i øvrigt selv har mødt da jeg var ung?--Erik Damskier 19. jun 2009, 18:36 (CEST)

Den fremgangsmåde, jeg personligt foretrækker, når jeg kommunikerer med fremmede for at "få" en tilladelse, er følgende:

  1. Venlig uformel mail fra mig: Hvem er jeg, hvad vil jeg. Jeg spørger løst, om de vil acceptere den meget omfattende tilladelse vi kræver. Jeg skriver, at jeg kan fremsende en standardformular ved interesse.
  2. De svarer - meget ofte - positivt.
  3. Jeg fremsender standardformularen og beder dem sende til info-dawikimedia.org. Jeg takker grundigt.
  4. De indsender og jeg kontakter en admin, såsom Bruger:MGA73 for at arkivere tilladelsen korrekt.
  5. Jeg takker kunstneren igen.

Der er ikke nogen specifikke krav til formen af en tilladelse. Minimum er dog 1) kunsteren skal erklære at han/hun ejer ophavsretten alene 2) at han udgiver under en navngiven fri licens (Creative Commons cc-by-sa foretrækkes). Du kan derfor tilpasse tonen og indholdet i enten

eller min lidt mindre kluntede

Vigtigt er det, at teksten tilpasses til den enkelte sag. Udfyld navn på fotograf, beskriv fotografiet (URL eller "sort/hvidt fotografi af Gunner Berg" eller lign.). Handler det om et tegning, er det forvirrende når ordet "fotografiet" står i teksten. Jeg vil meget gerne assistere i tilpasning. Du kan altid kontakte mig med henblik på dette.

Du har ret i at procedure kunne være meget bedre beskrevet.

Mht. Gunner Berg (og mht. andre billeder) har jeg ikke nogen særlig autoritet. Licensen er i øjeblikket tynd og hvis nogen indstiller filen til sletning, kan resultatet meget vel blive slet. Det ville derfor være det bedste at få en formel tilladelse fra fotografen. Hvis det slet ikke kan lade sig gøre, har du så mulighed for at finde den præcise ordlyd i din oprindelige e-mail? Bruger:Nillerdk 19. jun 2009, 21:45 (CEST)

Lissy Nielsen[rediger kildetekst]

Hej Erik! Kan du få Lissy til at tillade brugen af disse billeder? File:Ulla_Frellsen_i_Roden_Skov_1.jpg og File:Ulla_Frellsen_i_Roden_Skov_2.jpg Bruger:Nillerdk 30. jun 2009, 23:17 (CEST)

H.C. Lumbye[rediger kildetekst]

Hej Erik.

Jeg har netop på OTRS behandlet en "klage" fra Ove Steen Smidt, der har bemærket, at du har været lige lovlig flittig til at lade dig inspirere af hans artikel Lumbyes liv. Wikipedia-artiklen er godt nok over tre år gammel og du er nok (forhåbentlig) blevet mere påpasselig med tiden. Men for god ordens skyld vil jeg blot meddele dig dette og at jeg har sørget for en tydeligere kreditering af manden.

Umiddelbart regner jeg ikke med, at han vil forlange nogen yderligere tiltag over for artiklen - men man ved jo aldrig. Så pas på derude på det store internet.

Hilsen |EPO| COM: 26. aug 2009, 11:49 (CEST)

Bare nysgerrig. Hvordan kan du vide at det Ove Steen Smidt siger er rigtigt? Det kan jo ligeså godt være ham der har været lige lovlig flittig til at lade sig inspirere af wikipedia artiklen? Eller at Ove Steen har oplysningerne fra samme kilde som Erik Damskier? Kinamand 26. aug 2009, 17:10 (CEST)
Desværre har hverken jeg eller OTRS indbygget nogen løgnedetektor, så jeg må nøjes med en personlig, subjektiv vurdering. Hvis Erik Damskier mener noget andet, er han naturligvis velkommen til at give sit besyv med. --|EPO| COM: 29. aug 2009, 20:02 (CEST)

Nystedegnens oldtidsgrave[rediger kildetekst]

Hej Erik!

Jeg stødte på din artikel om "Nystedegnens oldtidsgrave", og den fik mig til at se på de andre ting, du har lavet om Nysted-egnen. Her taler jeg naturligvis helt for egen regnning, men jeg synes, det er forbilledligt, det du laver og er i gang med at lave. Jeg ønsker dig energi og lyst til at fortsætte, som du er begyndt!

Mvh.--Sten Porse 10. okt 2009, 13:05 (CEST)

Om beskæring af artikler[rediger kildetekst]

Kære Erik Damskier. Jeg kan se, at du har beskåret teksten i artiklen om Andreas Birch med 2/3, hvilket jeg ikke synes er hensigtsmæssigt. Artiklerne skulle gerne blive længere, ikke kortere, og der bør ikke skæres i teksterne fra Dansk Biografisk Leksikon. De bør i stedet forsynes med en kort introducerende tekst til læseren, der har travlt. Jeg har derfor rettet artiklen tilbage til den lange version. Mvh. --KLN 16. jan 2010, 03:05 (CET)

Komponister[rediger kildetekst]

Hej Erik

Du må undskyld det rod jeg kommet til lave på din side. Det beklager jeg. Det må havde givet en del forvirring, da du så vælger at slette dine egne komponister. Her er der tale om Mogens Winkel Holm, som jeg kun rette linket på, da der var en typo (trykfejl). Endnu en gang undskyld --M 26. jan 2010, 21:06 (CET)

Steen Pade[rediger kildetekst]

Er der mon forbindelse mellem Else Marie Pade og Steen Pade? (hvis ja bør det vel nævnes) --Villy Fink Isaksen (diskussion) 28. sep 2012, 00:42 (CEST)

Frederik Christian lensgreve Raben[rediger kildetekst]

Kære Erik,

Det er godt nok noget af et digt de skrev for ham! Sprogens kvalitet er ret højt og så er digtet oven i købet meget smukt. Det er faktisk ret pudsigt at man kan finde det på en stele på Lolland; Gad vide hvad der mon ellers kunde findes? Det bliver ret inviklet at få noget ordenlig Dansk ud af det uden at det bliver sådan et for langt, kedeligt stykke prosa, men jeg skal nok gøre mit bedste! Jeg kan i hvert fald sørge for at det kan forstås, så må du selv prøve at flytte lidt rundt på den Danske sætninger ogsv. for at pudse digtet lidt mere op (jeg har selv aldrig boet i Danmark og er sikker på at du kan finde på smukkere formuleringer!). Men OK da, det er weekend og der er tid nok, så jeg regner med at få det færdiggjort senere på aftenen.

Go' aften!

Abel


OK, på nordsiden står der (det der står i mellem paranteser er ment som forklaring):

"Til den omkommede Frederik Christian lensgreve Raben, som, bortført fra denne verden og (dermed) fra hans studier af naturen, Blomsterne og dem der undersøger naturen, lige så fuldtallige som der er besejlede bølger omkring Danmark, begræder. Alas! Hans sjæl -vær hilset!- besynger jeg een sidste gang.

Ham, og ikke den frygtelige, kolde (nordlige) sne eller den brændende (sydlige) vind ventede de på, fyldt med den højste længsel, de grønne buske, den blide hyacint og de beskedene tamarisker, på hans hjemkomst, forgæves, desværre. Men kun du, i din livs flygt fra lediggangen (du, flygtende fra lediggangen siden din første ungdom), kun du, med et velfødt får af svage baroner, du kan, imod stjernerne igennem besværligheder."


Jeg er ked af at fortælle dig at jeg simpelthen ikke forstår de sidste fire linjer. Det er en hel ny setning der starter med ”Ast ollus quiris...(infinitivum?)” : ”Men kun du kan... (hvad?)”, men så følger der ikke noget verbe ud over to participia. Efter ”quire” (at kunde) plejer der som regl at følge et (infinitivt) verbe men det gør der så ikke her. Selv hvis man tilføjer 'at være' eller noget i den retning, giver det ikke ret meget mening til mig. Og så er der "Baronum euganeo molliorum agno", der gør mig ret nervøs fordi jeg ikke forstår en dyt af det. Hvis man skulle læse "euganeo" som "eugeneo", så betyder det noget som "med et velfødt får af svage (som i kvindeligt/blødt) baroner" for så vidt jeg kan se... Men der er nok noget billedligt der skal forstås her, før det skulle give mening :P. Det kan f. eks. godt være at "euganeo" er et navn eller en slags metaphor. Det siger mig desværre intet. Jeg går i gang med syddiden nu.--Artaynte (diskussion) 12. okt 2012, 18:41 (CEST)

Ej, jeg tror faktisk at jeg bliver nødt til at tilbagetrække mine første ord; Det virker somom ham der har skrevet det her ikke var alt for god til at skrive Latin. Det var så kun de første linjer som var ret forståelige og smukke. Af resten (især sydsiden og nok også den sidste setning på nordsiden), tror jeg nok at jeg kan sige med sikkerhed at de er skrevet på dårligt Latin. Jeg har f. eks. prøvet på at lede efter et par ord (dem som jeg ikke kunde forstå) på Perseus (en online database) og det viste sig at nogle ord slet ikke findes på Latin, men er opfundet af skriveren... Det samme gælder for brug af (intransitive) verber, som ikke giver mening til mig med mindre jeg ville interpretere teksten lidt "løsere" (som dårligt Latin). Jeg er ked af det, og håber selvfølgelig at jeg ikke har ret! Du ved vel ikke hvem der har skrevet det eller om han skulle være særlig begavet til Latin? Skriverens navn er Gregorius Christianus.

Du får resten senere på aftenen!

Abel--Artaynte (diskussion) 12. okt 2012, 19:19 (CEST)

Svar på mail til mig[rediger kildetekst]

Hej Erik.

Du har skrevet en mail til mig, som jeg tillader mig at svare på herigennem - eller rettere, jeg vil gerne henvise dig til at indlede en debat på Diskussion:Forside, da din henvendelse netop handler om denne side. Du skriver i øvrigt, at du henvender dig til mig, fordi jeg er administrator; jeg vil gerne nævne, at som administrator har man ikke særlig ret til at beslutte noget om, hvordan forsiden eller nogen anden side skal se ud. Vi har blot nogle redskaber til rådighed, der gør det muligt at håndhæve mange af de fælles beslutninger på Wikipedia samt at bekæmpe hærværk her. Administratorer er så i øvrigt ofte rutinerede brugere, men uanset hvad tæller vores mening ikke mere end så mange andres.

Jeg håber, at du er med på det, og at du i øvrigt vil præsentere dit synspunkt på ovennævnte diskussionsside. Jeg skal gerne kommentere på det til den tid. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 6. nov 2012, 20:40 (CET)

H. C. Lumbye[rediger kildetekst]

I artiklen H.C. Lumbye (også den hollandske Wikipedia-udgave) er der en fejl i familie-oversigten:Albert Høeberg 1879-1849; skal være 1949. Kan den rettes? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 2. maj 2015, 10:39 (CEST)[svar]

Viggo Brodersen[rediger kildetekst]

Greetings from Amsterdam. I found the family of Viggo Brodersen. It seems he is the brother of Aage Brodersen. See the dutch article.Ceescamel (diskussion) 20. jul 2015, 16:40 (CEST)

Nikolaj Noskov[rediger kildetekst]

Hello Erik Damskier! I don't understand Danish and i make order for you: you can make in Danish article about Russian musciain and composer Nikolaj Noskov? If you do this article, I will be very grateful! Thank you! --178.66.96.53 17. dec 2016, 17:00 (CET)

I am sorry. I cannot do what you want me to do. You will have to ask another wikipedian.
--Erik Damskier (diskussion) 18. dec 2016, 12:31 (CET)
I can't find wikipedian, who write articles about singers. Who write in Danish Wikipedia now article about singers? Tack! --178.66.125.198 23. dec 2016, 17:55 (CET)

Heinrich Ernst Grosmann, O hører I Ører[rediger kildetekst]

Hej Erik Damskier

I din artikel om Heinrich Ernst Grosmann er kantaten "O hører I Ører" på listen over værker af Grosmann. Kantaten indgår ganske rigtigt i "Grosmann samlingen" (Det Kgl. Bibl. Århus). Og den er blevet opført af Grosmann i hans tid som kantor i Århus. Men kompositionen tilskrives i dag Georg Philipp Telemann. Det kan du bl.a. se i en artikel af den svenske musikforsker Greger Andersson "Magister H.E. Grosmanns musikaliesamling i Århus", Dansk Årbog for Musikforskning nr. 22, 1994 s. 25. Kantaten er også anført som et værk af Telemann i RISM (http://www.rism.info/) RISM ID no.: 150201887

Kantaten foreligger i en nyudgivelse, oprindeligt offentliggjort på mit nodesite WIMA, der senere blev sammenlagt med IMSLP. Dér finder du noden: https://imslp.org/wiki/O_h%C3%B8rer%2C_I_%C3%B8rer%2C_I_folk_som_langt_borte_(Telemann%2C_Georg_Philipp)

Der findes også en CD-indspilning med sopranen Jette Rosendal, se http://www.worldcat.org/title/o-hrer-i-rer/oclc/871982900

Mvh Christian Mondrup 5. sep 2018, 14:14 (CEST)