Tranegilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tranegilde er en bebyggelse eller et kvarter i Ishøj, der oprindeligt var en landsby og stadig har landsbypræg. Tranegilde er et ejerlav i Ishøj Sogn. Landsbyens navn blev første gang set på skrift i 1398 som Trangilde. Landsbyen ligger fortsat adskilt fra den øvrige del af Ishøj.

Tranegilde var en fortelandsby, der før udskiftningen havde 10 gårde (1787): Vildtbanegård, Vestergård, Toftegård ,Tjørnegård, Gamle Frydekær, Damgården, Enghavegård, Gamle Tranegildegård samt de to bevarede: Tranegildegård og Bredekærgård. Sidstnævnte er i dag et kommunalt kultursted, der er hjemsted for Ishøj Naturcenter og Ishøj Lokalhistoriske Arkiv. Visse områder i Ishøj er navngivet efter gårde og udstykninger fra Tranegildegårdenes marker, f.eks. Bredekærs Vænge og Vildtbaneparken.

Ishøj Teater ligger desuden i Tranegilde.

Kildeangivelser[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Denne artikel om lokaliteten Tranegilde kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 55°37′31″N 12°20′50″Ø / 55.6254°N 12.3472°Ø / 55.6254; 12.3472