Herringløse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Herringløse
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Roskilde Kommune
Sogn Hvedstrup Sogn
Postnr. 4000 Roskilde
Demografi
Herringløse by 405[1] (2023)
Kommunen 90.446[1] (2023)
 - Areal 211,88 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.roskilde.dk
Oversigtskort

Herringløse er en landsbyØstsjælland med 405 indbyggere (2023)[1], beliggende i Hvedstrup Sogn. Landsbyen ligger i den nordøstlige del af Roskilde Kommune og tilhører Region Sjælland.

Landsbyen dækker over en del søer, ikke mindre end 3 gadekær ligger der, og i området omkring Herringløse ligger blandt andet en Put and Take-sø. Hove Å løber i nærheden af stedet.

Landsbyens kulturelle liv finder især sted i en nedlagt skole som bruges til forskellige årlige arrangementer og til en børne- og ungdomsklub. Der er også en vuggestue og en børnehave med tilhørende legeplads. Herringløse byder også på en Køb og Salg-butik og en dyreklinik.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Landsbyens navn kommer muligvis fra Hærthingar som er en afledning af ordet "harth" eller "skov". Endelsen -løse betyder "lysning" eller "åbning". Herringløse lå i middelalderen i Sømme Herred, der var under kirken. Senere, omkring og efter reformationen, blev området inddraget som krongods og delvist skænket til private godsejere.

Før kommunalreformen 1. januar 2007 lå byen i Gundsø Kommune.

Offentlig transport[redigér | rediger kildetekst]

Movia-bus nr. 216 kører igennem Herringløse hver dag. 216 mod Ballerup, 216 mod Roskilde. I Herringløse by stopper den følgende steder: Herringløse Sportsplads, Herringløse Bygade og Korskær. Afgangstiderne ligger med en times mellemrum.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Roskildes våbenSpire
Denne artikel om geografi i Roskilde Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi