Spring til indhold

Anne Sophie Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Anne Sophie Jørgensen
Anne Sophie Jørgensen
Personlig information
Født14. april 1954 (70 år)
Uddannelse og virke
Kendte værkerDen Nye Tantra (2010)
GenreSelvudvikling, spiritualitet, meditation, tantra, healing
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anne Sophie Jørgensen (født 14. april 1954 i Kjellerup) er en dansk spirituel lærer, foredragsholder og forfatter. Hun er leder af et meditationscenter i Gedved kaldet Tigerens Rede, Taktsang Denmark. Anne Sophie Jørgensen stiftede meditationscenteret i 1988 med sin daværende mand Jørgen Høher Ovesen. Dengang hed centeret Munach.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Anne Sophie Jørgensen læste psykologi på Aarhus Universitet fra 1975-1980. Her mødte hun bl.a. Jes Bertelsen , som på daværende tidspunkt underviste på universitetet. Anne Sophie Jørgensen var oprindeligt inspireret både af Jes Bertelsen og Bob Moore, som begge også beskæftigede sig med emner som meditation, healing og selvudvikling.

I 1982 startede Anne Sophie Jørgensen sin kursusvirksomhed med undervisning, individuel vejledning og foredrag, hvor der inddrages elementer fra kristendommen  og den tibetanske buddhisme. I forfatterskabet fokuseres der på at oversætte essentielle dele af de traditionelle religioner ind i en nutidig vestlig kontekst. Det fremhæves, at meditation, nærvær og åndelighed kan integreres i et almindeligt hverdagsliv i modsætning til tidligere, hvor religiøs praksis i højere grad krævede fravalg af familie, parforhold, egen bolig og selvstændig økonomi.

Meditationscenteret Tigerens Rede beskrives hverken som kristent eller buddhistisk, men som et nyt udtryk for spiritualitet og åndelig praksis udenfor en etableret tradition.

Anne Sophie Jørgensen som spirituel lærer[redigér | rediger kildetekst]

Med inspirationen fra Bob Moore, der flyttede til Danmark fra Irland og bl.a. underviste i healing og energiforståelse ud fra østens chakrasystem, beskæftigede Anne Sophie Jørgensens tidlige forfatterskab og virke sig med beslægtede emner som energibevidsthed, drømme, chakrasystemet, healing og selvudvikling. Bob Moore havde rødder i den teosofiske tradition.

Anne Sophie Jørgensen fandt senere inspiration i kristendommen og den tibetanske Buddhisme, hvilket præger den senere del af forfatterskabet som bl.a. fokuserer på tantra. I bøgerne beskrives tantra som kombinationen af kærlighed, seksualitet og spiritualitet. Der sondres mellem "ny spiritualitet”, hvor spiritualitet integreres i det almindelige hverdagsliv og bliver et fundament i livet modsat ”gammel spiritualitet”, hvor spiritualiteten blev varetaget i klostre adskilt fra familie- og hverdagsliv.

I 2007 møder Anne Sophie Jørgensen Lama Tshewang Rinzin på Chodrak Gompa i Bhutan. Det bliver et skelsættende møde med flere gensidige besøg og udveksling på tværs af kultur og religion. I 2016 modtager Anne Sophie Jørgensen en officiel anerkendelse af hendes meditative arbejde og evne til at oversætte dharmaen (den oprindelige buddhistiske lærdom) til vesten

Anne Sophie Jørgensens seneste fokus har været på formidling af avanceret meditation og tantra. Anne Sophie Jørgensen deltager i aktuelle samfundsdebatter, og giver bud på hvordan man kan forholde sig til tidens udfordringer (fx link til coronakrise videoer eller andre videoer). Nogle overskrifter der går igen er, hvordan mennesker kan lære at gå fra polarisering pba. forskelligheder til polaritet og ligeværd. Hvordan mennesker kan få næret deres basale behov, og dermed minimeret et overdrevent begær der kan medføre misbrug af magt, ressourcer, kærlighed, seksualitet mm. Hvordan uligeværd mellem kønnene ikke kun kan ændres gennem ligestilling, men kræver et mere grundlæggende opgør med kønskasserne "maskulin" og "feminin".

Inspiration fra Kristendommen[redigér | rediger kildetekst]

Anne Sophie Jørgensen beskriver i en samtale under Himmelske Dage med tidligere biskop Peter Fischer-Møller, at hun allerede som barn holdt af de kristne salmer. Essentielle dele af kristendommen repræsenteres i hendes forfatterskab bl.a. gennem fokus på udfoldelse af den personlige kærlighed såvel som den upersonlige kærlighed eller næstekærligheden. Hun har gennem de seneste 10 år samarbejdet med IKON, deltaget i flere dialogmøder omkring tro, medvirket i TV-programmet "Guddommelig sex" og flere radioprogrammer med bl.a. Anders Laugesen.

Inspiration fra den tibetanske Buddhisme[redigér | rediger kildetekst]

I Bhutan er der et buddhistisk kloster ved navn Taktsang, som betyder Tigerens Rede. Historisk er dette kloster forbundet til de to buddhistiske lærere Padmasambhava  og Yeshe Tsogyal, som levede i det 8. århundrede, og var centrale for udbredelsen af Buddhismen i området. Anne Sophie Jørgensen besøgte Taktsang i Bhutan for første gang i 2007, og det har resulteret i flere gensidige besøg og udveksling med munkevæsenet i Bhutan samt en officiel anerkendelse af Anne Sophie Jørgensens arbejde. I forbindelse med et besøg fra Bhutan i 2016 blev der bl.a. afholdt arrangementer med fokus på religionsdialog og gensidig inspiration, heriblandt Interfaith dialogue i samarbejde med IKON og World Compassion Event hvor biskop Peter Fischer-Møller fra Roskilde stift, Dorje Lopen Rinpoche (Bhutans næstøverste religiøse overhoved), Lama Tshewang Rinzin samt Anne Sophie Jørgensenudvekslede tanker og erfaringer med samarbejde på tværs af kultur og tradition for at fremme medfølelse og næstekærlighed.  

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks Radio P1 program "Mennesker og tro - Tantra, sex og religion".

Tigerens Rede´s hjemmeside

Anne Sophie Jørgensen interviewes af Gitte Jørgensen om sin bog "Den nye tantra".

Jyllands-Posten, 2014, "Man skal ikke tage sit liv så personligt", https://jyllands-posten.dk/indland/ECE6834737/man-skal-ikke-tage-sit-liv-saa-personligt/

R4, Året under kærlig behandling, "Kærlighed og Metoo", https://www.radio4.dk/program/aaret-under-kaerlig-behandling/

Danmarks Radio, Audiens, "Hilma og Tempelbyggerne - Om maleren, mediet og Hilma af Klint", https://www.dr.dk/lyd/p1/audiens/audiens-hilma-og-tempelbyggerne-om-maleren-og-mediet-hilma-af-klint?fbclid=iwar0dy3gf01xisclpptjimiqrbiqmmiybo-40ywmr_gilc69mzvhckwmiqom

DR podcast, De højere magter, "Ægtepar", https://podcast.app/de-hjere-magter-gtepar-e67704825

Dansk Forfatterforening, Anne Sophie Jørgensen, https://danskforfatterforening.dk/57-anne-sophie-joergensen/

Kilder[redigér | rediger kildetekst]