Dicte (sanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dicte
Født Benedicte Westergaard Madsen
9. september 1966 (57 år)
Glostrup, Danmark
Glostrup, Danmark Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Musiker, sangskriver
Aktive år 1989 - nu
Pladeselskab Pladecompagniet, Start Records, ArtPeople, Stunt Records
Associeret med Her Personal Pain, Claus Hempler
Eksterne henvisninger
dicte.dk
For alternative betydninger, se Dicte. (Se også artikler, som begynder med Dicte)

Dicte (født Benedicte Westergaard Madsen 9. september 1966 i Glostrup) er en dansk musiker og sangskriver.

Hun er særligt kendt som medstifter af bandet Her Personal Pain, sin solokarriere og sine samarbejder med en række andre danske kunstnere - heriblandt rockmusikeren Claus Hempler.[1]

Hun har desuden også leveret vokalen til Kåre Bjerkøs "Jeg Drømte Mig En Lille Drøm", der blev brugt som titelsang til DR's julekalender "Absalons Hemmelighed" i 2006.[2]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Dicte startede med at spille som ganske ung og optrådte første gang i 1983 med egne sange og numre fra Janis Joplins repertoire. Hun spillede i begyndelsen med et band ved navn Farandola fra Viborg, men i 1987 flyttede hun til Århus, hvor hun spillede i mange forskellige sammenhænge.

Hun har gennemårene udgivet flere album med originalt udtryk, der gør hende til en ener i dansk musik. Hun har ikke været bange for at prøve kræfter med andre genrer som jazz, klassisk og R&B, selv om rock er det mest tydelige i hendes musik.

Dicte har desuden også prøvet kræfter med film og teater som skuespiller, lige som hun har lavet musik til teaterforestilinger.

I 2010 medvirkede hun også i Vild med dansTV 2.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Dictes karriere tog for alvor fart, da hun i 1989 dannede gruppen Her Personal Pain, der kort tid efter dannelsen stillede op i og vandt talentkonkurrencen Vi har scenen – har I musikken.

Gruppen fik herefter i 1990 udgivet seks numre på en plade med talenter. De næste år gik med at spille over hele landet, hvorved gruppen blev godt kendt i musikkredse, knap så meget i den brede offentlighed på trods af en koncert på Roskilde Festival i 1990.

Gruppen medvirkede herefter på en støtteplade for Amnesty International, og i 1992 udkom omsider Her Personal Pains første selvstændige album. Pladeudgivelsen blev fulgt op af en intensiv turne, der også førte gruppen til nogle af nabolandene. Imidlertid blev gruppen allerede i 1993 opløst, hvorpå Dicte gik solo.

Efter opløsningen af "Her Personal Pain" medvirkede Dicte i filmen Smukke dreng - en film instrueret af Carsten Sønder, der havde premiere i 1993.

Året efter (1994) udkom hendes første soloalbum, "Between Any Four Walls". Albummet modtog megen ros og tjente Dicte et tre-årigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

I 2006 samlede Dicte bandet "Dicte and the Sugarbones", hvor hun spillede guitar og sang sammen med blandt andet den mangeårige samarbejdspartner Kæv Gliemann, der deltog på keyboards. Bandet udgav ialt to album - "Dicte and the Sugarbones" og "Tick Tock" i henholdsvis 2006 og 2010.

I de efterfølgende år arbejdede hun videre solo, men udgav i mellem soloprojekter to album med sin tidligere partner, Claus Hempler. Først liveudgivelsen "The Dark and Stormy Sessions" i 2013 og i 2017 også studiealbummet "Uppers".[1]

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Dicte dannede i nogle år par med sin musikalske kollega Claus Hempler. Efterfølgende fandt hun sammen med musikeren Laust Sonne med hvem hun fik to børn i henholdsvis 2003 og 2008. Parret gik hver til sit i 2009.[3]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Solo[redigér | rediger kildetekst]

Her Personal Pain[redigér | rediger kildetekst]

Dicte and The Sugarbones[redigér | rediger kildetekst]

  • Dicte and The Sugarbones (2006)
  • Tick Tock (2010)

Dicte & Hempler[redigér | rediger kildetekst]

  • The Dark And Stormy Sessions (live) (2013)
  • Uppers (2017)

Andet[redigér | rediger kildetekst]

  • House of the double axe (1998)

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Dicte opnåede i 2007 nominering i kategorien Årets Danske Sangerinde ved Danish Music Awards.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b 90'er-kendispar har fundet sammen igen, B.T., (af: Henrik Tuxen), 16. november 2017, hentet: 2. juni 2024.
  2. ^ Absalons Hemmelighed - et juleeventyr i 24 afsnit, DR.dk, 31. oktober 2006, hentet: 2. juni 2024.
  3. ^ Dicte var tæt på at miste barn, EkstraBladet/Ritzau, 15. februar 2010, hentet: 2. juni 2024.
Artiklen om musikeren Dicte (sanger) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.