Wikipedia:Landsbybrønden/Navigationsbokse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Navigationsbokse[rediger kildetekst]

Kategori:Navigationsbokse indeholder en lange række underkategorier og skabeloner, der skal gøre det nemmere at navigere på Wikipedia. Imidlertid kan man tillade sig at stille spørgsmål til om disse fungerer efter hensigten, da der ikke er vedtaget nogen overordnet struktur eller retningslinjer for, hvordan disse skal eller bør benyttes og der hersker wild vest-agtige tilstande. Vi mangler simpelthen en manual på Wikipedia:Navigationsbokse til at skabe en fælles procedure. Navigationsboksene oprettes i stor stil af en bred skare af brugere, særligt Kategori:Geografinavigationsbokse har fået vokseværk. Navngivningen er der heller ingen konsekvens i Kategori:Skabeloner for byer indeholder fx fem forskellige navigationsbokse, som er navngivet på hver sin måde. Indholdet i skabeloner er heller ikke afgrænset, skal de følge kategoriernes indhold, en speciel indholdsform for navigationsbokse eller skal der være plads til, at de er individuelle. Hvor hyppigt skal de benyttes osv., der er mange spørgsmål, der mangler at blive besvaret.

Jeg vil derfor her prøve at skabe oversigt over, hvad der bør klarlægges:
1. Navigationsboksenes formål og funktion
2. Navigationsboksenes navngivning
3. Layout og opsætning
4. Indholdsafgrænsning
Er der opbakning til en sådan manual og hvordan ser i punkterne 1-4.?

--Patchfinder (diskussion) 21. maj 2013, 00:31 (CEST)[svar]

Hjælp:Navigationsbokse indeholder lidt overordnet og praktisk information, der med fordel vil kunne udbygges. Hvad selve kategorien angår, så blev den til i 2008, da undertegnede sammenlagde to kategorier med samme formål og i samme ombæring begyndt sortering i et antal underkategorier. Men nogle underkategorier er imidlertid arv fra de gamle kategorier, f.eks. Kategori:Navigationsboksskabeloner med subnationale enheder, der aldrig er blevet rettet efterfølgende. Og netop geografi er da også det, der giver hovedbrud, bla.a. fordi der er mange forskellige kombinationsmuligheder.
Formål og funktion: at gøre det muligt at navigere rundt mellem forskellige artikler indenfor et givent tematisk område og på tværs af kategorier. Desuden at spare de enkelte artikler for lange Se også-lister og koncentrere arbejdet med opdateringer til boksene.
Layout og opsætning: helst den konservative model med placering i bunden af artiklerne. Pladsen øverst til højre i artiklerne bør forbeholdes infobokse. I selve navigationsboksene vil det afhænge af temaet. Nogle skal sorteret alfabetisk, kronologisk eller efter nummer, mens andre skal sorteres i flere undertemaer.
Indholdsafgrænsning: Artikler der naturligt har med boksens tema at gøre, og som læserne naturligt kan forventes at ville navigere imellem. Det bør dog anbefales kun at oprette bokse, hvis de fleste af de linkede artikler allerede eksisterer eller kan forventes oprettet indenfor en overskuelig fremtid. I modsætning til f.eks. Skabelon:Navboks paralympiske vinterlege hvor ingen af de linkede artikler eksisterer her syv år efter oprettelsen. --Dannebrog Spy (diskussion) 21. maj 2013, 09:13 (CEST)[svar]

Jeg kan generelt tilslutte mig Dannebrog Spys forslag. Med hensyn til navngivning må den afhænge af indholdet (overskriften bør dække dette). Med hensyn til hvilke og hvor mange, bliver det nok svært eller umuligt at nå et endeligt tal eller at opstille faste grænser for deres karakter. Som udgangspunkt burde der nok laves en (hierarkisk) oversigt over dem, der allerede findes. Hvis det er muligt at strukturere navboksene, ville de måske (bedre) kunne tjene som inspiration for nye. Samtidig bør vi være forsigtige med at lægge for faste rammer for dem. Det kan jo meget vel vise sig, at ældre udgaver forældes enten ved at være for små (ikke tage alt relevant med) eller fordi struktureringen af emner ændres med tiden. Som tommelfingerregel burde nok henstilles, at eventuel dublering i flere navbokse/overlapning gøres mindst muligt (Egypten forekommer fx i 7 navbokse). hilsen Rmir2 (diskussion) 21. maj 2013, 18:18 (CEST)[svar]

Jeg syntes ikke at det gør noget at en kommuneskabelon ser ud som denne Bruger:Søren1997/Områder i Mariagerfjord Kommune. Vh --Søren1997 (diskussion // Projekter // bidrag) 21. maj 2013, 20:56 (CEST)[svar]
Syntes diskussionen er ved at gå helt i stå, kan vi ikke blive enig om hvad de skal indeholde? :) Vh --Søren1997 (diskussion // Projekter // bidrag) 2. jun 2013, 11:38 (CEST)
Som jeg læser indlæggene fra Dannebrog Spy og Rmir2, vil navigationsboksenes indhold i høj grad afhænge af de enkelte emner, og derfor kan det ikke nødvendigvis lade sig gøre at formulere tværgående retningslinjer. Jeg har omdannet en række af boksene i Kategori:Religionsnavigationsbokse til standard-opsætning, men det er tydeligt at der er store variationer - og det kan give god mening, da de forskellige religioner har haft ret forskellig historie. --Palnatoke (diskussion) 2. jun 2013, 11:51 (CEST)
Jeg vil også selv søge at svare på mine spørgsmål, ud fra min egen mening:
  • 1. Navigationsboksenes formål og funktion: Er at skabe et overblik over de væsentligste under-emner, der er relevante for et overordnet emnet.
  • 2. Navigationsboksenes navngivning: Er der tilsyneladende ikke nogen fast praksis for, jeg ser at der både benyttes Skabelon:xx-indhold efter inspiration fra engelsk Wikipedia og Skabelon:Navboks xx-indhold, en forkortelse mest af alt kun praktiseret af Palnatoke. Som jeg har forstået det, stammer ideen fra tysk Wikipedia, hvor der benyttes Vorlage:Navigationsleiste xx-indhold. Den tyske form betyder oprindeligt navigationslinje eller navigationsboks. Men vi benytter navne der efterlader tvivl om, hvad den skal bruges til, derfor er mit forslag at vi fremover konsekvent benytter "Skabelon:Navigationsboks xx-indhold".
  • 3. Layout og opsætning: Et minimum af retningslinjer for layout og opsætning må være at foretrække, jeg tror os erfarne brugere i det store hele er enige om, hvad der ser hensigtsmæssigt ud, men det kan være en stor hjælp for nye, at det bliver skrevet ned.
  • 4. Indholdsafgrænsning: Indholdsafgrænsningen kan variere, i tilfælde hvor der kun er ganske få navigationsbokse om et emne, kan der med fordel gives plads til et individuelt præg, men med navigationsbokse der klones i stort antal, er der behov for en vis form for standardisering af indholdet, således at det er nemmere at overskue, hvilket indhold der er relevant for navigationsboksene, og så vi slipper for en række lokale indholdsdiskussioner, som egentligt bare er kloner af andre lokale indholdsdiskussioner. Det er ikke bare dobbeltarbejde, men 100 gange arbejde, hvis der fx er 100 navigationsbokse om et lokalt emne fx 100 byer. --Patchfinder (diskussion) 12. jun 2013, 00:21 (CEST)
På baggrund af ovenstående diskussion har jeg nu udvidet Hjælp:Navigationsbokse med stof om formål og opsætning samt foretaget nogle mindre ændringer. Navngivning har jeg ikke berørt, da jeg er imod ideen om give skabelonerne dobbelt fornavn i stil med Skabelon:Navigationsboks. --Dannebrog Spy (diskussion) 18. jun 2013, 17:41 (CEST)
Et sted, hvor det er nyttigt med "dobbelt fornavn" er, hvor der for et emne er både navigationsboks og infoboks. Der er det godt at der ikke er tvivl. I andre tilfælde kan det opleves som ekstra besvær. --Palnatoke (diskussion) 18. jun 2013, 17:48 (CEST)