Spring til indhold

Diskussion:Dronning Dagmar

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Feminisme Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kvinder, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kvinde- og feminisme-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Spörsmål om artikels namn och disposition[rediger kildetekst]

1. Är de flesta artiklarna om kungligheter på da:WP namngivna med "konge" eller "dronning" i titeln? Valdemar Sejr kan jag finna, men icke Konge Valdemar Sejr. Är detta typiskt? I så fall måske även artikeln Dronning Dagmar borde flyttas?

2. Är det vanligt i da:WP-artiklar att så långa vistexter läggs ut direkt i artiklarna? I så fall är detta bra; ellers kunde man göra en egen artikel om visan, och/eller flytta själva texten till "Wikisongs" eller "Wikisource". I vilket fall räknas folkvisan tll en av de gamla historiska, med typbeteckningen DgF 135 i Svend Grundtvigs stora samling. Jag har sett påståendet, menade Grundtvig att visan måste ha skrivits under tronföljdsstriden bland Valdemar Sejrs söner, och alltså hade till syfte att stöda Dagmars sons tronanspråk. Jörgen B 4. jan 2008, 03:15 (CET)

I det her tilfælde er det nok for at klargøre, hvilken Dagmar det drejer sig om, nemlig dronningen med det navn: https://da.wikipedia.org/wiki/Dagmar Så i den sammenhæng er det jo fornuftigt nok. Venlig hilsen --Nordfra (diskussion) 8. mar 2017, 10:47 (CET)
Det er formentlig ud fra princippet om at bruge det mest anvendte navn; og hun er almindeligt kendt som "Dronning Dagmar". Vh. SorenRK (diskussion) 8. mar 2017, 12:39 (CET)
Om dronning Dagmar kendes faktisk fire folkeviser. Er folkeviser nogenlunde samtidige, er de en udmærket kilde til datidens syn på personer og hændelser. I i hvert fald én af viserne om dronning Dagmar optræder sagnfiguren "liden Kirsten", hvis grav kan ses udenfor Vestervig Kirke. Dermed kan den folkevise afskrives som kilde til historiske forhold omkring dronning Dagmar... Men som kilde til, hvordan synet på personen udviklede sig, har folkevisen en naturlig og vigtig tilknytning til personen og dermed artiklen: Sådan tænkte man om dronning Dagmar den gang, eller ønskede at tænke, og sådan påvirkede folkevisen synet på hende, så det udviklede sig i en bestemt retning, som naturligvis kan have haft en historisk kerne af sandhed. Med venlig hilsen --Nordfra (diskussion) 2. maj 2018, 10:34 (CEST)[svar]