Spring til indhold

Fediverse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Foreslået Fediverse-logo, der forsøger at afspejle netværksarkitektur og diversitet.
De forskellige platforme i Fediverse, såvel som andre fødererede netværk, visualiseret som et træ.

Fediverse er navnet på en gruppe computerservere, der eksempelvis hoster sociale netværk opbygget decentralt med peer-to-peer arkitektur. Betegnelsen er en sammentrækningportmanteau − af ordene "føderation" og "univers".

Hver af disse servere er i stand til at tale med og udveksle data med en vilkårlig anden, og de danner dermed tilsammen et stort net af sociale netværk. Dette svarer til, at Twitter-brugere kunne se og interagere med indlæg fra Facebook-brugere, og Facebook-brugere den anden vej med indlæg fra Twitter-brugere.

De fleste forekomster af Fediverse gør brug af gratis, open source-software. De bruger teknologistandarderne kaldet "ActivityPub" og "OStatus". For at bidrage med indhold til Fediverse kan man enten være host (vært) for sin egen serverinstans eller tilslutte sig en eksisterende som bruger. I det samlede netværk er der ikke én føderation, men derimod talrige bobler af føderation, mere eller mindre isolerede eller indbyrdes forbundne.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Mastodon er serversoftware der implementerer ActivityPub-protokollen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.