Kędzierzyn-Koźle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kędzierzyn-Koźle
City Hall
Saint Catherine's ChurchSaint Nicholas' ChurchWater Tower
Port of Koźle, Gliwice Canal and the Oder RiverOld tenements
  • fra venstre: Rådhus
  • Sankt Katerines kirke
  • Sankt Nicholas kirke
  • Vandtårn
  • Koźles havn ved Gliwice-kanalen
  • Gammel byejendom
Overblik
Voivodskab Województwo dolnośląskie, Nedre Schlesien
Grundlagt 1975 Rediger på Wikidata
Indbyggertal 56.931 (2021) Rediger på Wikidata
Areal 123 km2 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 180 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside Kędzierzyn-Koźles hjemmeside Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Kędzierzyn-Koźle ligger i Polen
Kędzierzyn-Koźle
Kędzierzyn-Koźle
Kędzierzyn-Koźles beliggenhed

Kędzierzyn-Koźle (udtale: [kɛɲˈd͡ʑɛʐɨn ˈkɔʑlɛ]  ( hør) Schlesisk: Kandrzin-Koźle) er en by i den sydlige del af Voivodskabet Opole i det sydlige Polen. Byen har 56.931(2021)[1] indbyggere og et areal på 123,42 km², og er den næststørste by i voivodskabet. Den er en del af powiatet (amt) Kędzierzyn-Koźle.

Geografi og økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Kędzierzyn-Koźle ligger i den historiske region Schlesien ved sammenløbet af floden Oder og dens biflod Kłodnica. Den ligger ved den nedre del af Gliwice-kanalen, og har en stor flodhavn og jernbaneforbindelser til alle større byer i Polen. Byen er et vigtigt sted for kemisk industri, med adskillige fabrikker og et kraftværk i Blachownia Śląska. Zakłady Azotowe Kędzierzyn, et datterselskab af Grupa Azoty beliggende i Kędzierzyn, er en af de største kemiske fabrikker i Polen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det historiske centrum er distriktet Koźle (Cosel) på Oders venstre bred. Distrikterne til højre for floden, hvor industribebyggelser opstod fra småbyer i 1800-tallet, udviklede sig også til byer i anden halvdel af 1900-tallet.

Sławięcice-distriktet dannede tidligere et distrikt, som omfattede de store skovområder mellem Oder og Klodnitz.

I nutidens distrikt Blachownia Śląska blev der fra 1940 bygget enorme anlæg til kulforædling af Oberschlesischen Hydrierwerke AG og samtidig i distriktet Kędzierzyn Hydrierwerke Heydebreck af IG Colors. Begge virksomheder fik arbejdskraft fra Blechhammer arbejdslejr og Blechhammer koncentrationslejr. I 1944 var der adskillige luftangreb på fabrikkerne, men de vigtigste faciliteter forblev ubeskadigede og blev fuldstændig demonteret af sovjetterne efter krigen.[2][3]

Kędzierzyn-Koźle blev dannet i 1975 gennem foreningen af byerne Koźle (Cosel), Kędzierzyn (Kandrzin), Kłodnica (Klodnitz) og Sławięcice (Slawentzitz).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ /arbeitslager- blechhammer/ The History of the Oberschlesische Hydrierwerke AG Sub Camps of Auschwitz/Tiergarten4Association e. V., tilgået den 21. februar 2023.
  3. ^ -bibliothek de/item/SPBCJ34GFUOVJF2GI3KNOXSJLISQSYYT Oberschlesische Hydrierwerke Blechhammer AG German Digital Library, tilgået den 21. februar 2023.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi