Ålesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 3. maj 2014, 22:23 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Ålesund
Våben Kort
Ålesunds kommunevåben Ålesunds beliggenhed
Fakta om Ålesund
Koordinater: 62°28′34″N 6°09′13″Ø / 62.4761°N 6.1535°Ø / 62.4761; 6.1535
Kommunenummer: 1504
Fylke: Møre og Romsdal
Kommunesæde: Ålesund
Areal: 98 km²
Indbyggere: 40.800 (2006)
Politik
Borgmester: Arve Tonning
Sprog: neutral.
Websted: www.alesund.kommune.no
Ålesund på Commons
Ålesund set fra byfjeldet Aksla

Ålesund er en by og kommune i Møre og Romsdal. Den er omgivet af kommunene Giske (i vest og nord), Haram (i nord), Skodje (i øst), Sykkylven (i sydøst over Storfjorden), og Sula (i syd).

I 1848 fik Ålesund bystatus. Ålesund er i dag regionscenter for hele Sunnmøre. Bykommunen fik sine nuværende grænser i 1977 da Sula blev skilt ud som egen kommune. Ålesund er kendt for sin jugendstil, Art Nouveau.

Ålesund kommune måler ca. 98 kvadratkilometer, hvoraf 8 kvadratkilometer er jordbrugsareal. Ålesund ligger yderst ved fjordsystemerne på Sunnmøre og omfatter øerne Hessa i vest, Aspøya og Nørvøya i midten og halvdelen af Oksnøya i øst. I nord ligger Ellingsøya adskilt fra de førstnævnte øer ved Ellingsøyfjorden, men der er tunnelforbindelse under fjorden fra byens centrum.

Ålesund er også en vigtig fiskerihavn.

Vigtige steder i Ålesunds historie

Bybrand

23. januar 1904 omkring klokken 02.00 blev Ålesund ramt af en brand. Branden startede på Aspøya, i Aalesund Preserving Co.s fabrik, som lå der hvor Nedre Strandgate 39 ligger i dag. Branden sluttede lige vest for det som i dag kalles Brusdalshagen, det vil sige Borgundvegen 39. Det sidste og østligste hus som brændte, stod der hvor Borgundvegen 37 står i dag. I alt brændte ca. 850 huse og der var kun ca. 230 hus som stod tilbage indenfor bygrænserne. Kun en person omkom under branden.

Rigeligt med hjælp kom til Ålesund fra fjernt og nært i Norge og fra udlandet. Meget af den gode hjælp blev imidlertidigt fuldstændigt overskygget af det Tyskland, i Kejser Wilhelm II's navn, sendte nordover – fire store skibe lastet med hjælpemandskab, mad, medicin og andet nødvendigt udstyr.

Genopbygnigen startede efteråret 1904, og allerede tre og et halvt år efter – i 1907 – var det meste af den udbrændte bykerne genopbygget. Mesteparten blev bygget i stilen som var datidens Art Nouveau eller Jugendstilen.

Kendte ålesundere

Eksterne henvisninger