Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 187.052 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
John Churchill, malet af van der Werff.

John Churchill, 1. hertug af Marlborough (16501722) var en engelsk soldat og statsmand, hvis karriere strakte sig over fem regenters tid i slutningen af det 17. og begyndelsen af det 18. århundrede. Han begyndte som page ved Stuarternes hof, men hans mod på slagmarken sikrede ham hurtig forfremmelse og anerkendelse fra Jakob, hertug af York. Da Jakob blev konge i 1685, spillede Churchill en stor rolle ved nedkæmpelsen af et oprørsforsøg mod kongen, men blot tre år senere opgav Churchill den katolske konge til fordel for protestanten Vilhelm af Oranje.

Ved Vilhelms kroning blev Churchill adlet som jarl af Marlborough, men trods hans bedrifter i Irland og Flandern under den Pfalziske Arvefølgekrig, var forholdet køligt mellem kongeparret og ham og hans indflydelsesrige kone Sarah. Efter beskyldninger om en hemmelig forståelse med den landflygtige kong Jakob blev Marlborough afskediget fra alle embeder og sat i fængsel i Tower. Først efter dronning Marias død og med en ny truende europæisk krig, blev han taget til nåde af Vilhelm.

Marlboroughs indflydelse nåede sit højdepunkt med Sarahs nære veninde, dronning Anne. Efter forfremmelse til øverstkommanderende for de britiske styrker og udnævnelse til hertug sikrede han sig en plads i historien som en af Europas største generaler i den Spanske Arvefølgekrig via sin indsats i slagene ved Blenheim, Ramillies og Oudenarde. Da hans kone faldt i unåde hos dronningen, pressede toryerne på for at vælte ham. De var fast besluttede på at slutte fred med Frankrig. Marlborough blev afskediget fra alle poster med anklager om bedrageri, men genvandt den kongelige gunst, da Georg 1. fulgte Anne på tronen. Han fik sine embeder tilbage, men helbredet svigtede, og han døde få år senere. Læs mere
Seneste tre uger: SverigePortugals historieFrisere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Det svarte anarkist-flagget med det uoffisielle symbolet til rørsla, ein A i ein sirkel.

Anarkisme tyder opphavleg "fråver av styresmakt" og blir av mange oppfatta som ei retning innan sosialismen, som i tillegg til å vere mot kapitalismen også vil avskaffe staten. Anarkistar flest tar derfor avstand frå politisk verksemd i vanleg tyding, som går ut på å skaffe seg makt innanfor staten (sosialdemokratar, demokratiske sosialistar) eller opprette ein ny stat (kommunistar). I motsetnad til den sentralistiske staten som styrer ovanfrå gjennom eit hierarki, er tanken at det anarkistiske samfunnet skal byggjast etter ei horisontal organisering av friviljuge samanslutningar av suverene einskildmenneske. Desse samanslutningane skal vonleg greia å samarbeida til alle sitt sams beste gjennom ein føderasjon, etter prinsippet om å yta etter evne og få det ein treng.

Anarkistiske idéar i Noreg har hovudsakleg vore hevda av ulike intellektuelle miljø, og er for det meste haldne fram av forfattarar. Mellom dei fyrste som kalla seg anarkistar i landet, var Arne Garborg og Ivar Mortenson-Egnund. Ein annan anarkistisk forfattar frå same tidbolken var Hans Jæger, som i 1908 gav ut bokverket Anarkiets bibel. I nyare tid har Jens Bjørneboe vore den fremste målsmannen for anarkismen i Noreg. Les meir …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Flight MH370 • Urolighederne i Ukraine • Borgerkrigen i Syrien
Gran incendio de Valparaíso de 2014.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 16. april:

Dronning Margrethe 2. (september 2005)
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

July2011MariskaHargitaySVU.jpg

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Brita Koivunen vuonna 1965.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Fortress of Guaita 2013-09-19.jpg

San Marino-fæstningen med udsigt til Guaita-tårnet, Monte Titano i Appenninerne.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.