Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 192.449 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
USS Nevada (BB-36) fire on positions ashore.jpg

Krigen til søs under Operation Overlord omfattede kamphandlinger mellem tyske og allierede flådeenheder fra juni til august 1944 i Den engelske kanal. Operationen skulle skaffe de vestallierede et sikkert fodfæste i det nordvestlige Frankrig og skabe en Anden front i kampen mod Nazityskland.

Både de allierede og tyskerne indsatte ikke blot konventionelle enheder, men også særligt udstyr såsom mini-ubåde, bemandede torpedoer og raketter. De store tab på begge sider skyldtes til dels naturfænomener, såsom storme i området.

Gennem et samarbejde mellem hær, flåde og luftvåben lykkedes det de allierede at sætte sig fast i Normandiet og herefter gennemføre målet om at besejre Tyskland. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
De indre planetene. Fra venstre mot høyre: Merkur, Venus, jorden og Mars.

En planet er et himmellegeme som går i bane rundt en stjerne eller en stjernerest. Den har stor nok masse til at dens egen gravitasjon har gjort den tilnærmet rund, men ikke så mye masse at det forårsaker kjernefysisk fusjon. Den har også ryddet «nabolaget» for planetesimaler. Begrepet planet er gammelt, med bånd til historie, vitenskap, mytologi og religion. Planetene ble sett på som guddommelige eller utsendte av guddommer i mange tidlige kulturer. Den empiriske naturvitenskapen endret denne oppfatningen.

Per 22. oktober 2014 er 1 832 kjente eksoplaneter innenfor 1 145 planetsystemer (hvorav 469 har mer enn én planet) listet i Extrasolar Planets Encyclopaedia ved Parisobservatoriet. Størrelsene varierer fra terrestriske planeter som jorden til planeter med 25 jupitermasser. En studie fra 2012 som analyserte data fra gravitasjonell mikrolinsing anslo et gjennomsnitt på minst 1,6 bundne planeter for hver stjerne i Melkeveien. Astronomer ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics hevdet i januar 2013 at «minst 17 milliarder» eksoplaneter på størrelse med jorden (0.8–1.25 jordmasser), med omløpsperioder på 85 dager eller mindre, antas å eksistere i melkeveien. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ebola-udbruddet i Vestafrika  • Parlamentsvalget i Ukraine
Gottfrid portrait.jpg
Office-calendar.svg
I dag
Dresden Frauenkirche

Den 30. oktober:

Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Gemini 3

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Jack Bruce-2 1972.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.