Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 193.217 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Hillerød Politistation - Det Gamle Rådhus.jpg

Matador er en dansk tv-serie i 24 afsnit produceret i 1978-1981. Den er instrueret af Erik Balling efter en idé af Lise Nørgaard, der sammen med Paul Hammerich, Karen Smith og Jens Louis Petersen skrev manuskriptet, mens tegneren Arne Ungermann stod for de lette vignetter, der indleder og afslutter hvert af de 24 afsnit. Seriens musikalske tema er komponeret af Bent Fabricius-Bjerre.

Serien følger livet i en dansk provinsby i perioden 1929-1947. Hovedpersonen Mads Andersen-Skjern kommer i 1929 som handelsrejsende til den søvnige stationsby Korsbæk. Han opfatter hurtigt, at byens næringsliv er stagnerende og starter en tøjforretning, der udkonkurrerer byens hidtil eneste butik af sin slags, Damernes Magasin.

Serien tegner et fint portræt af tiden under 1930'ernes depression og Danmark under besættelsen. Mange af de medvirkende må i dag, mange år senere, stadig finde sig i at blive identificeret med den rolle, de havde i Matador. Læs mere
Seneste tre uger: SingaporeSlaget om GrækenlandEspergærde
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Et F-16 fyller drivstoff fra KC-135 Stratotanker.

Lufttanking, også kalt «drivstoffpåfylling i luften», er en metode for å overføre drivstoff fra et fly til et annet under flyvning. Dette gjør at flyet som mottar drivstoffet kan være i luften i en lengre periode og kan ta av med større last. Vanligvis er flyet som fungerer som tankfly spesielt designet for denne oppgaven. Forutsetningene for å få drivstoffpåfylling i luften er primært et militært behov, og det finnes ingen slike operasjoner innen regulær sivil luftfart.

De to mest brukte metodene for overføring av drivstoff mellom flyene er med stiv bom og sonde. Den mindre populære vinge-til-vinge-metoden er ikke lenger i bruk. Helikoptre kan fylle ved å heise opp en slange fra skip. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ebola-udbruddet i Vestafrika  • Landstingsvalget i Grønland 2014
Ferguson Day 6, Picture 44.png
Office-calendar.svg
I dag

Den 27. november:

Indtagelsen af Jerusalem i 1099 undet det 1. korstog
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

PriceRunner

  • ... prissammenligneren PriceRunner (billedet) blev grundlagt i Sverige for 15 år siden?
  • ... den franske motorvej A9 også er kendt som La Languedocienne og La Catalane?
  • ... flere end 100.000 besøger det årlige Døllefjelde-Musse Marked, der er blevet kåret som det bedst organiserede kræmmermarked i Danmark?
  • ... den gamle indiske kontaktsport Kabaddi blev udøvet af bl.a. Buddha som træning?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
PD James Cologne.JPG
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Roque Agando, Parque nacional de Garajonay, La Gomera, España, 2012-12-14, DD 01.jpg

Roque Agando (Agando-klippen) ligger i Garajonay-nationalparken (på UNESCOs Verdensarvsliste) i nærheden af San Sebastián de La Gomera, hovedstad på øen La Gomera, som er en del af Spaniens Kanariske Øer. Den 1.251 meter høje vulkanske "prop" er et af øens landemærker, og rager 180 meter op (220 meter fra den sydlige side).
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.