Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 190.940 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Norges flag

Norge er et skandinavisk konstitutionelt monarki, der består af den vestlige del af den skandinaviske halvø samt Jan Mayen, Svalbard og Bouvetøen. Norge har et areal på 385.252 km² og et indbyggertal på omkring 5 millioner. Det er det næsttyndest befolkede land i Europa. Landets hovedstad er Oslo.

I vikingetiden drog mænd fra Norge og det øvrige Norden på eventyr i en stor del af Europa samt mod nord og vest. Landets indflydelse svandt efterhånden ind, og Norge blev en del af en union med Danmark, hvor magten lå, gennem mere end fire århundreder, inden landet i 1814 fik sin egen grundlov. Imidlertid invaderede Sverige landet, og Norge blev først i 1905 selvstændigt. Efter 2. verdenskrig var Norge blandt grundlæggerne af NATO.

Norge har det fjerdestørste BNI pr. indbygger i verden, især som følge af rige olieforekomster. Landet er præget af den skandinaviske velfærdsmodel med ret til offentlig finansierede sundhedsydelser, uddannelse og sociale ydelser. Norge ligger blandt de allerøverste på den verdensomspændende Human Development Index, og i 2011 lå Norge desuden øverst på demokrati-indekset. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Oslos kommunevåpen

Oslo (mellom 1624 og 1925 Christiania) er Norges hovedstad og største by. Fylket og by-kommunen ligger i det sentrale østlandsområdet, innerst i Oslofjorden og har 634 463 innbyggere (pr. 1. januar 2014). Sammen med ti nærliggende kommuner utgjør tettstedet et sammenhengende storbyområde med 925 228 innbyggere (pr. 1. januar 2013), hele Stor-Osloregionen hadde 1 520 817 innbyggere (pr. 1. januar 2014). Oslo er, som eneste norske kommune, også et fylke, og står dermed i en spesiell situasjon når det gjelder lokal forvaltning.

Ved frigjøringen i 1814 var byen opplagt som hovedstad i den selvstendige staten Norge. Byen holdt stand som småby til ut på 1800-tallet, men etter industrialiseringen skjøt veksten fart. Omkring år 1900 var byen et veletablert industrisentrum med nesten 250 000 innbyggere. I 1925 fikk hovedstaden tilbake sitt opprinnelige navn, Oslo. I 1948 ble Aker kommune innlemmet, og flere av Aker-gårdene ble bygget ut til drabantbyer. Oslo er etter en periode med relativt stabilt innbyggertall igjen i sterk vekst og vokser raskere enn andre nordiske hovedsteder. Det stigende folketallet skyldes i all hovedsak den kraftige innvandringen gjennom de siste 30 år. Per 1. januar 2012 er 23 prosent av Oslos befolkning innvandrere, med norsk-pakistanere og norsk-svensker som de største minoritetsgruppene. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Den israelsk-palæstinensiske konflikt
Søren Pape.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 28. august:

Martin Luther King holder I Have a Dream-talen
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Mosul-dæmningen

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
RichardAttenborough07TIFF.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Balearica regulorum portrait 3.jpg

Grå krontrane (Balearica regulorum) i fangenskab.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.