Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 191.481 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Chloroplasten.jpg

Fotosyntese er betegnelsen for levende organismers dannelse af organisk stof fra solenergi og elektromagnetisk stråling. Processen kan også beskrives som levende organismers omdannelse af lysenergi til kemisk energi.

Fotosyntesens råmaterialer er CO2 og vand, og det er formentlig den vigtigste biologiske proces, da næsten alt liv på Jorden er afhængig af den – direkte eller indirekte.

Når organiske stoffer dannes, skaber fotosyntesen direkte eller indirekte energigrundlaget for næsten alle økosystemer ved at skaffe dem energi og byggeelementer. Der er fundet bakterielignende mikrofossiler efter organismer, der muligvis havde fotosyntese, og som levede for 3,7 milliarder år siden. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Hønefoss sett fra luften.

Hønefoss er en byØstlandet og ligger i Ringerike kommune i Buskerud fylke cirka 60 km nordvest for Oslo. Byen dekker et areal på 10,52 km² og hadde per 1. januar 2013 14 966 innbyggere. Mellom 1952 og 1964 var byen også egen kommune.

Hønefoss fikk bystatus og ble en egen bykommune i 1852. I 1964 ble den slått sammen med Hole, Norderhov, Tyristrand og Ådal til den nye kommunen Ringerike, hvor Hønefoss er administrativt sentrum. Hole trakk seg ut av storkommunen i 1977. Idag er byen et naturlig handelssentrum for befolkningene i kommunene Ringerike, Hole og Jevnaker. Byen ligger som det nordligste punktet i et triangel med Drammen i sør og Oslo i sørøst.

Hønefoss er en innlandsby og et sentralt knutepunkt på Østlandet. Herfra går blant annet jernbane til Bergen, Drammen og Oslo, og til Gjøvik via Roa. Gjennom Hønefoss gikk dessuten E16 fra Sandvika til Vestlandet via Valdres, samt riksvei 7 til Vestlandet via Hallingdal og riksvei 35 til Hokksund og Hadeland. Disse veiene går imidlertid nå i hovedsak utenom selve byen, bortsett fra Rv35 som fortsatt passerer gjennom. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ebola-udbruddet i Vestafrika • Den israelsk-palæstinensiske konflikt
Stefan Löfven efter slutdebatten i SVT 2014.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 22. september: Efterårsjævndøgn

Omlægningen af de europæiske grænser efter Wienerkongressen 1814-15.
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Psilocybe cubensis

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Ligne Petite Ceinture parc Montsouris Paris.jpg

Petite Ceinturebanen ("Little Belt railway") ved passagen gennem Parc Montsouris, 14th arrondissement i Paris, Frankrig.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.