Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 192.936 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Downtown Singapore.jpg

Singapore er en østat, som ligger ved sydspidsen af Malayahalvøen med omkring 4,99 mio. indbyggere. Med sine 710,2 km² er Singapore en mikrostat, og det er det mindste land i Sydøstasien. Det var oprindelige et fiskerlandsby, hvor de indfødte Orang Laut mennesker bøde. I 1819 grundlagde det Britiske Ostindiske Kompagni en handelsstation på øen, som blev brugt som en strategisk handelsstation langs krydderiruten og det blev et vigtigt center for det Britiske Imperium.

Under 2. verdenskrig blev den britiske koloni besat af japanerne efter Slaget om Singapore, men kom tilbage til det britiske styre lige efter krigen. I 1963 opnåede byen uafhængighed fra Storbritannien, og var en kort overgang med i Malaya Malaysia men blev en uafhængig republik den 9. august 1965. Siden uafhængigheden har Singapores levestandard været i kraftig stigning. Landet er det femterigeste land i verden, når det gælder BNP (PPP) pr. indbygger og det tiende dyreste sted at bo. Singapore er en parlamentarisk republik, og Singapores forfatning fastlægger et repræsentativt demokrati. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Maria I av England

Maria I (engelska Mary I), född den 18 februari 1516, död den 17 november 1558, var regerande drottning av England och Irland från den 19 juli 1553 fram till sin död. Hon var äldsta dotter och enda överlevande barn till Henrik VIII av England och Katarina av Aragonien och hon blev den fjärde regerande monarken av huset Tudor. Hon har främst gått till historien för att ha återupprättat katolska kyrkan i England när hon efterträdde sin bror, Edvard VI av England. Under denna process lät Maria bränna nästan 300 religiösa meningsmotståndare, främst personer av reformert tro, på bål, vilket ledde till att hon började kallas Bloody Mary (Blodiga Maria). Marias försök att återinföra den katolska kyrkan till fullo i England kom senare att göras om intet av hennes halvsyster, Elisabet I. Läs mer

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ebola-udbruddet i Vestafrika
KlausIohannis2014.png
Office-calendar.svg
I dag

Den 21. november:

Ole Rømer
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Autoroute A9

  • ... den franske motorvej A9 (billedet) også er kendt som La Languedocienne og La Catalane?
  • ... flere end 100.000 besøger det årlige Døllefjelde-Musse Marked, der er blevet kåret som det bedst organiserede kræmmermarked i Danmark?
  • ... den gamle indiske kontaktsport Kabaddi blev udøvet af bl.a. Buddha som træning?
  • ... kun ca. 5 % af den samlede pengemængde udgøres af sedler og mønter, og at de resterende 95 % er kontopenge, der er dannet ved pengeskabelse?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Mikenichols.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Iglesia San Juan Kaneo, Ohrid, Macedonia, 2014-04-17, DD 22.JPG

Den makedonsk-ortodokse Sankt Johannes-kirke i Kaneo, beliggende på en klippe over stranden i Kaneo ved Ohridsøen tæt på byen Ohrid i Republikken Makedonien. Kirkens nøjagtige alder er ukendt, men den blev formentlig opført i midten af det 14. århundrede.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.