Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 199.663 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Kaare Johannessen.JPG

Kåre Johannessen (født 1964) er en dansk historiker, forfatter, foredragsholder og til tider Tv-vært. Han er har været museumsinspektør på Vikingeborgen Trelleborg og herefter på Middelaldercentret i en længere årrække, men er i dag selvstændig historiker og konsulent.

Han skrevet flere fagbøger om særligt middelalderen, vikingetiden og historiske romaner. Han har desuden lavet en lang række programmer på TV2 Øst om historiske lokaliteter i Region Sjælland, og han har medvirket i historiske quizprogrammer som bl.a. HistoriequizzenDR K. Endvidere har han fungeret som historisk ekspert i en række dokumentarprogrammer og serier. Han har desuden interesse i nyere tids historie, navnlig 1. verdenskrig, og han har været medstifter til en reenactmentgruppe, som beskæftiger sig med netop denne periode. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Fuglevokalisering

Fuglevokalisering omfattar både fuglesongar og fuglerop. I daglegtale er fuglesongar melodiøse lydar for det menneskelege øyret. I ornitologien er relativt kompliserte songar skilt frå ofte enklare rop ut frå funksjonen dei har. Ropa kan ha funksjonar ut frå situasjonen dei er brukte i, og i feltet skil ein mellom anna mellom fluktlyd, kontaktlyd, tiggelyd, lokkelyd og varsellyd.

Fuglar kan høyre lydar frå under 50 Hz (infralyd) til over 20 kHz (ultralyd). Den beste høyrsla er på lydar mellom 1 og 5 kHz. Frekvensrekkjevidda som fuglar nyttar i eit miljø varierer med kvaliteten på levemiljøet, og med bakgrunnslydane. Fuglar syng med høgare volum og tonehøgd i urbane område, der det er lågfrekvent bakgrunnsstøy. Les meir …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder

Folketingsvalg • French Open • Den militære intervention i Yemen • FIFA Korruptionssag


Jacques Audiard.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 30. maj:

Jean D'Arc som hærfører


Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Katarina Gustavsdotter Vasa

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
John Forbes Nash


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Merfeld, Wildpferdefang -- 2014 -- 0639.jpg

Indfangningen af vilde ponyer foregår årligt den sidste lørdag i maj i naturreservatet Merfelder Bruch i nærheden af Dülmen, Nordrhein-Westfalen, Tyskland.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.