Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 193.815 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
link=Det rød-hvide våbenskjold har historisk været knyttet til Østrig

Østrigs historie omhandler Østrigs udvikling fra en allerede i oldtiden stærkt udviklet kultur over kelterne, romerne og Habsburgernes store mellemeuropæiske rige til Østrigs omdannelse til en republik.

I årene før opløsningen af det Tysk-Romerske rige dannedes i 1804 Kejserriget Østrig. I den følgende periode forstærkedes de nationalistiske bevægelser i habsburgriget, hvilket styrkede Ungarns kamp for at løsrive sig. Resultatet blev, at kejser Franz Joseph 1.'s etablerede dobbelmonarkiet Østrig-Ungarn. Da den serbiske nationalist Gavrilo Princip myrdede den østrigske tronfølger i Sarajevo i 1914, blev det anledningen til 1. verdenskrig.

Med afslutningen af verdenskrigen kollapsede det østrigske rige, og der udråbtes en republik, hvis grænser fastsattes af ententemagterne. Efter 2. verdenskrig udråbtes den Anden Republik, og De Allierede, der først forlod landet i 1955, inddelte Østrig i fire besættelseszoner. Samtidig vedtoges en lov om landets evige neutralitet, hvilket har præget østrigsk politik lige siden. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Binders kommer i flere farger.

Binders er en klemme, oftest av bøyd ståltråd, til å holde flere papirark sammen. De fleste binders er varianter av en type som har vært i produksjon i mer enn hundre år, kjennetegnet ved at tråden gjør nesten to fulle runder. Vanligvis har de en avlang form med rette langsider, men også trekantede, runde og andre varianter forekommer. Binders produseres også med farget belegg av plast, og i senere år også støpt i plast. Den særnorske betegnelsen «binders» er ikke tilfredsstillende forklart. Flertallsendelsen -s tyder på at det er et lånord fra engelsk, men det engelske ordet 'binder' har andre betydninger.

Felles for alle egentlige binders, og det som berettiger denne betegnelsen, er virkemåten, som baserer seg på torsjonsprinsippet og materialets elastisitet. Når et moderat antall papirark føres inn mellom bindersens to «tunger», bøyes disse ut og klemmer arkene sammen, idet tverrenden utsettes for vridning. En for tykk papirbunke vil føre til overskridelse av elastisitetsgrensen og varig deformasjon av materialet.

Nordmannen Johan Vaaler har lenge feilaktig vært tilskrevet rollen som bindersens oppfinner. Les mer...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
EM i kvindehåndbold • Ebola-udbruddet i Vestafrika
Shinzō Abe April 2014.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 18. december: Republikkens dag i Niger (1986)

Epimetheus set fra rumsonden Cassini
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Tvillinger

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Ralphbaer-Cropped.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Willem van de Velde II - Dutch men-o'-war and other shipping in a calm.jpg

Hollandske orlogsmænd og anden skibsfart i vindstille af Willem van de Velde den yngre, cirka 1665.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.