Brøndby haveby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Brøndby Haveby

Brøndby Haveby : De runde haver

I 1964 enedes man i Brøndby Kommune om at et areal skulle udlægges til kolonihaver i Brøndby. Havearkitekt Mygind ønskede at haverne skulle inddeles i rotunder Der indkaldtes til et orienterende møde i Studenterforeningen, hvor akitekt Mygind forklarede sin ide med at lægge haverne i rotunder, og hvorfor hækkene skal skrå ind mod midten. Ideen havde han fra de gamle landsbyer, hvor folk mødtes ved brønden i midten af landsbyen og udvekslede nyheder.

Hækkene skråner ind mod midten, fra 80-180 cm, for ellers ville der ikke komme ret meget lys og sol til planterne i spidsen. Haverne er i dag berømte og har bl.a været med i fotoserien "jorden set fra himlen" Der findes i dag 284 kolonihaver i Brøndby haveby som ligger i lagkagegrunde, med 24 kolonihavehuse i hver på en ca 400 kvm. grund.

I dag mødes man (dem der har lyst) midt i rotunderne (samtlige rotunder) om søndagen og spiller "døde duer" Der holdes havefester og musikarrangementer m.m. hvert år. Der er indlagt el,vand og toilet i alle husene. Husene varierer i størrelse, men må højst være 50 kvm. Det er tilladt at bo i haverne fra 1.april til 1. oktober , og i weekender resten af året. Man køber huset og lejer grundene af kommunen til meget billige penge. Brøndby Haveby er medlem af Kolonihaveforbundet.[1] Bestyrelsen sætter ved salg en rimelige vurdering på hvert enkelt hus. Nogle forsøger at sælge for skyhøje overpriser, hvilket ikke er tilladt. Dette har der i øvrigt været en sag i retten om i 2007, hvor den gamle ejer måtte betale mange penge tilbage til den nye køber.

Billeder fra haveforeningen kan ses i bogen: Jorden set fra himlen – vores planet portrætteret fra luften.bibliotek.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 38′ 12,836031″ N, 12° 23′ 58,386726″ Ø