Diskussion:Lockheed F-104 Starfighter

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Luftfart Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Luftfart, et forsøg på at koordinere oprettelsen af luftfart-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Mig bekendt styrtede en uforholdsmæssig stor del af Starfighterne ned, fordi deres flyveegenskaber som fly, i modsætning til egenskaberne som "raket", var mere end tvivlsomme. Derfor skal de have haft øgenavnet "Den flyvende sten". Jeg mener ikke, vi mistede danske piloters liv på dette tvivlsomme fly, men tyskerne mistede en del. Måske fordi danskerne havde lov til at springe med det samme, hvis motoren satte ud (mit private gæt på en mulig forklaring).

Bemærk, at ovenstående er ud fra hukommelse og det er ikke nødvendigvis korrekt. Er der ikke nogen, evt. tidligere piloter, der kan fortælle mere? Der findes en dokumentarfilm om Starfighter og dens europæiske konkurrent, der fortæller om ovenstående og også om bestikkelsen her under.

At flyet blev "populært" i Europa, skulle angiveligt skyldes en enorm bestikkelsesskandale i Vesttyskland og et massivt politisk pres fra USAs side. Det kunne der også skrives lidt om i artiklen om dette meget historiske fly, men ikke nødvendigvis gode fly.

Jens Alstrup (www.gulag.dk)

Luftwaffe blev genindført i 1956 og piloterne skulle opbygge erfaring i at flyve jetjagere (igen). Danske piloter havde et forspring på næsten ti år og da vi modtog F-104 Starfighter, var piloterne mere erfarne. Mange danske piloter blev dræbt ved Meteor- og F-84-styrt, f.eks. døde fem F-84-piloter indenfor en måned i foråret 1954. Samtidigt anvendte tyskerne, både Luftwaffe og Marineflieger, F-104 som lavtflyvende jagerbomber - noget F-104 ikke var designet til oprindeligt. F-104 var et fartmonster af en interceptor og skulle bl.a. kunne nå Tupolev-bombefly i større højder. Større højder giver flere overlevelseschancer ved motorstop. Af øgenavne har jeg hørt Der fliegende Sarg - den flyvende ligkiste, missile with a man in it og en gravid synål med et barberblad på tværs; men aldrig flyvende sten (mange fly har vel heddet det!). --Med venlig hilsen Necessary Evil 28. aug 2009, 15:06 (CEST)
P.S. Flyvevåbnet mistede fem piloter ved 11 F-104-styrt.

Øvrige kilder på internettet angiver topfarten til 2.259,82 km/t. (Skrev 90.185.91.168 (diskussion • bidrag) 15. jun 2011, 17:09. Husk at signere dine indlæg.)

  • Det vil så være en god idé at tilføje en kilde i artiklen, samtidigt med at du ændrer tallet. --Med venlig hilsen Necessary Evil 16. jun 2011, 16:23 (CEST)

F 104 var et fremragende fly med perfekte flyveegenskaber til missionen, at skulle skyde WAPA strategiske bombefly ned med Sidewinder AIM 9B missiler eller dens 20 mm maskinkanon. Flyveegenskaberne ved lav hastighed i luftkamp var ikke på højde med f.eks. F4 Phantom og landingsegenskaberne var særprægede, da man havde meget høj hastighed og næsten 100% motoromdrejninger. Flyet egnede sig ikke til at udføre nødlandinger uden motor grundet det dårlige glidetal (det svævede lige så godt som et pengeskab med døren åben). Beredskabstiden var 5 min. Der gik således under 10 min fra alarmen gik til flyet blev startet op, taxide til startbanen og var i luften og oppe i 30.000 fods højde med tusind kilometer i timen. De danske fly var de samme som de tyske bortset fra bemalingen. Danske piloter var generelt mere erfarne inden uddannelsen, da de oftest havde fløjet Hawker Hunter forinden. Det er også korrekt, at flyet normalt opererede omkring 30.000 fod, hvilket gav piloten mere tid til at løse problemer der opstod.