Korea-Kornel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Korea-Kornel ?
Typiske Kornel-blade og de smukke, renthvide højblade.
Typiske Kornel-blade og de smukke, renthvide højblade.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Cornales (Kornel-ordenen)
Familie: Cornaceae (Kornel-familien)
Slægt: Cornus (Kornel)
Art: C. kousa

Korea-Kornel (Cornus kousa) eller Blomster-Kornel er en løvfældende, mellemhøj busk eller et lille træ. Busken er lidt sart de første 4-5 år, men derefter er den fuldt hårdfør. Frugterne smager syrligt og kan bruges som marmelade.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Planten har en opret vækstform, men sidegrenene kan godt være overhængende. Barken er først lysegrøn, men senere bliver den brunrød. Til sidst er den grå og afskallende. Knopperne er modsatte og brunrøde. Bladene er typiske Kornel-blade: helrandede med buede nerver. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lyst blågrøn og hårklædt. Høstfarven er rød.

Blomstringen sker i juni. Blomsterne er samlet i kugleformede hoveder, og de enkelte blomster ser ikke ud af meget. Det gør til gengæld de fire snehvide eller let lyserøde højblade under hver blomsterstand. Frugten er en rød, jordbæragtig samlefrugt, der består af små stenfrugter.

Rodnettet er kraftigt og fint forgrenet.

Højde x bredde og årlig tilvækst:. Målene kan anvendes ved udplantning. 8 × 4 m (30 × 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Korea-Kornel hører hjemme i blandede løvskove i Korea, men også i Japan og Kina findes den.

I nogle kystskove på Wando-øen ud for Koreas kyst findes den som underskov i et mildt klima (årsgennemsnit: 13,9 °C) med betydelig nedbør (1.472 mm/år). Her vokser den sammen med bl.a. Ulmus parvifolia, Zelkova serrata, Prunus sargentii, Butbladet Liguster og Kinesertræ.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Normalt dyrker man varieteten Cornus kousa var. Chinensis. I Danmark høstes der frø af et særligt kraftigt eksemplar af Cornus kousa i Arboretet i Hørsholm, som var 'Månedens plante' i juni 2003.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: