Tollundmanden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 27. nov. 2014, 14:26 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Nico, fjerner ændringer fra 2.109.102.48 (diskussion | bidrag))
Tollundmanden i Silkeborg Museum
Tollundmandens ansigt

Tollundmanden er et usædvanligt velbevaret moselig, som blev fundet under tørvegravning i en mose ved Bjældskovdal den 6. maj 1950. Liget var så velbevaret, at fundet blev indberettet til politiet i Silkeborg.

Tollundmanden var ca. 30 år, da han blev hængt. Liget har endnu en løkke om halsen. Han levede i det 4. århundrede f.Kr., umiddelbart efter overgangen fra bronzealder til (keltisk) jernalder.

Det står ikke klart, hvorfor han blev hængt. Måske var han forbryder, måske et menneskeoffer til mosen.

Tollundmanden er i dag på Silkeborg MuseumSilkeborg Hovedgård. Nobelprismodtager i litteratur 1995, Seamus Heaney fra Irland, har skrevet et digt om Tollundmanden.

Ser man bort fra at hovedet er blevet sort af det 2000 år i mosejorden, er det som at se et sovende menneske på grund af de rolige og fredfyldt lukkede øjne. Tollunmanden er den første dansker, der viser os sit ansigt, ja, han er det ældste menneske i verden, hvis ansigt vi kan opfatte, som var det et levende menneske.

Kilder

  • Christian Fischer, ca. 2008: Tollundmanden og Ellingpigen (Silkeborg Museum)
  • Christian Fischer, ca. 1976: Tollundmanden: gaven til guderne: mosefund fra Danmarks forhistorie (Silkeborg Museum) ISBN 9788777399664
  • Knud Andersen, ca. 1982: Historiens Veje: Vor egen historie 1

Eksterne henvisninger