Zenwalk Linux

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. sep. 2014, 21:15 af MGA73bot (diskussion | bidrag) MGA73bot (diskussion | bidrag) (Tilføjer Commonscat - kategori på Commons har samme navn som artiklen (variationer af Eksterne kilder/henvisninger).)
Zenwalk Linux
Del af Linux-familien
Zenwalk Linux 5.2
Udvikler Jean-Philippe Guillemin
Seneste udgave 7.4  (14. februar 2014)
Platform i486
Brugergrænseflade Xfce
Kernetype Monolitisk kerne (Linux)
Kildekodetilgængelighed Open Source
Licens GPL
Websted Hjemmeside

Zenwalk Linux var oprindeligt en Slackware GNU/Linux derivat (tidligere ved navn Minislack). Distributionen har udviklet sig langt fra Slackware på de fleste områder mens kompatibilitet i binære pakker bevares. Zenwalk sigter på at være en multifunktions Linux distribution indenfor Internet programmer, multimedia og programmeringsværktøjer. Derudover kommer Zenwalk med mange specialiserede værktøjer, der er beregnet til såvel begyndere som avancerede brugere da der tilbydes systemkonfigurationsværktøjer med både et grafisk og et kommandolinie interface.

Zenwalk er en lille Linux distribution, med sin oprindelse i Frankrig af Jean-Philippe Guillemin. Den benytter skrivebordsmiljøet Xfce, som egner sig til mindre systemer.


Historie

Zenwalk hed oprindeligt Minislack op til version 1.1, og fik sit nuværende navn med version 1.2, frigivet 12. august 2005. En vigtig forskel fra Slackware har været brugen af Linux 2.6 kerner som standard, hvor Slackware har benyttet 2.4 serien (op til og med version 11.0). Fra oprindeligt at have benyttet KDE som window manager, benytter Zenwalk nu Xfce fra version 0.3, omend GNOME og KDE pakker er tilgængelige separat.

Designfilosofi

Zenwalk Projektet sigter på at skabe en letvægts Linux Styresystem ved at benytte de nyeste stabile versioner af open source software.

Fællesskab (eng. Community)

Zenwalk Projektet har et forum der tillader brugere og udviklere at poste spørgsmål, bekymringer, ønsker, kritik og kommentarer.

Den del af fællesskabet, som er involveret i test af nye software pakker, bliver taget i ed af udviklerne. De nyeste officielle software pakker offentliggøres i -snapshot træet. Når der er tilstrækkelige tests og når fejl-aflusning er slut, bliver pakken flyttet til -current træet, hvor de fleste brugere kan hente software til opdatering af deres systemer.

Fællesskabet opfordres desuden til at tage del i udvikling af software pakker, da den officielle mængde af software betragtes som en begrænsning af nogle brugere. Dette tillader tredje-parts software at blive kompatibelt med Zenwalks katalog struktur samt forbedret interoperabilitet med resten af distributionen. Information om hvordan man bidrager til Zenwalk projektet kan findes i distributionens forum.

Pakkestyring

Zenwalk benytter netpkg som pakkestyringsværktøj. Det er udviklet af Zenwalk teamet, og det tilbyder de primære funktionaliteter der findes i andre pakkestyringsværktøjer så som apt-get gruppen af pakkestyringsværktøjer, men med en mere strømlinet brugerflade. Det benytter Slackware's .tgz og .txz pakkeformat, men tilføjer håndtering af pakke-afhængigheder. Systemet bruger metafiler til information om afhængigheder, samt pakkebeskrivelser til installationsprocessen. Denne bekvemmelighed er kun tilgængelig fra de officielle Zenwalk spejle (eng.: mirrors), der er listet i netpkg konfigurationsfilen, netpkg.conf. Derudover findes det originale netpkg kommandolinie-interface, xnetpkg tilbyder en grafisk brugerflade ("GUI" – Graphical UserInterface) med tilsvarende egenskaber. Pakker til rådighed på Zenwalk spejlene tilsigtes at være i overensstemmelse med projektets filosofi om blot at have ét program per funktion, men tillader individuel tilpasning af brugerens system ved at tilbyde alternativer i en post-installationsproces.

Ydermere er Zenwalk kompatibelt med Slackwares pakkestyringsværktøjer så som slapt-get og dets frontends, og de har en funktionalitet der svarer til det, der tilbydes med netpkg. Ligeledes kan netpkg benyttes på en Slackware maskine.

Slackware-pakker kan erstatte Zenwalk-pakker hvor det måtte være ønsket. Yderligere pakker kan findes på Linuxpackages.net.

Understøttet arkitektur

Zenwalk Linux er bygget til og optimeret primært til i686 arkitekturen, omend det understøtter i486 computere. Der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at udbygge understøttelse til andre arkitekturer.

Projekt versioner

Der er på nuværende tidspunkt flere forskellige versioner i Zenwalk projektet:

Zenwalk (fuld version ~ 450MB iso download) er et komplet system : "out of the box", du vil blive i stand til at gå på nettet, sende emails, chatte, høre musik, programmere i C, Perl, Python, Ruby,.. se film i forskellige formater, skrive dokumenter, printe, scanne, brænde CD'er og DVD'er, tilslut dit kamera og rediger dine fotografier, uden at tilføje noget som helst.

Zenwalk Core (~ 230MB iso download) er et Zenwalk system uden X applikationer. Zenwalk-core er beregnet til base system, hvor man selv ønsker at bestemme hvilke programmer osv. der skal ligge på, eller servere, hvor det ikke er nødvendigt med fancy programmer. For brugere som er perfektionister, og vil tilpasse deres system dem selv. Projektets primære udvikler er Emmanuel Bailleul.

Zenwalk Live (~ 476MB iso download) er et Zenwalk system bygget på et live-cd design. Zenwalk Live lægger sig tæt op ad det fulde Zenwalk system, og anvender de samme versionsnumre, og forsøger at forblive tro mod målsætningen for den originale distribution. Derudover inkluderer det alle de nødvendige biblioteker og programemr til at udvikle software, en særlig sjælden egenskab for en LiveCD distribution. Projektets medlemmer inkluderer Pierrick Le Brun, skaber, Mauricio Tricoli, projekt leder, og Michael Verret, grafik.

Zenserver (~ 303MB iso download) er et Zenwalk Basis-baseret system specifikt designet til servere. Hovedformålet er at skabe en sikker, pålidelig, letanvendelig og let at konfigurere, udvidbar og gensidig afhængigt server operativ system, i bedste Zenwalk tradition. Distributionens udviklingsteam føres af Teran McKinney.

December 2006 blev en uddannelses-specifik fransk LiveCD skabt ved navn ZenEdu Live. December 2007 blev der skabt en 2007-udgave med international sigte.

Andre distributioner, der er baseret på Zenwalk

Der er på nuværende tidspunkt to kendte Zenwalk-baserede distributioner:

  • SaxenOS [1], en distribution bygget primært til understøttelse af ældre hardware.
  • Arudius, en Linux LiveCD distribution til informationssikring med værktøjer til penetration testing og vulnerability analyse.

Eksterne kilder/henvisninger

Kilder