Auto-Tune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Antares Vocal Processor AVP-1 (mid)

Auto-Tune er et lydbehandlingssystem, der er udviklet af Antares Audio Technologies, og som kan måle og ændre tonehøjden i både optagelser og fremførelser af sang og musik.

Autotune-software analyserer tonehøjden i en sangstemme eller et spilleinstrument (fx en båndløs basguitar) og resyntetiserer autotune-lydens data til den rigtige tonehøjde (pitch). Selv om autotune i den brede offentlighed er bedst kendt for sine meget virkningsfulde forvrængningseffekter, er det faktisk i det skjulte, at den bruges i størst omfang, og hvor den her benyttes til uhørbar pitch-korrektion.

Autotune kan justere en falsk tone til den nærmeste rene halve tone, og bruges primært af pladeproducere til at rette forkerte toner eller enkeltstående fejl på vokal-indspilninger. Men lydbehandlingssystemet vinder i øget omfang også indpas under afviklingen af både rock- og popkoncerter, hvor det er velegnet til at dække over sangerens eller en musikers helt eller delvis manglende musikalske evner og færdigheder. (For eksempel, ikke at være i stand til selv at kunne synge rent eller spille rent).

Brugen af autotune er i takt med effektens stigende udbredelse og anvendelse blevet udsat for betydelig kritik på grund af, hvad en del musik-anmeldere anser for at være et både uærligt og destruktivt angreb på den kunstneriske autenticitet i forbindelse med fremførelsen af musikken.