Bruger:Man-U/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Grågåsen (Anser anser) er en del af arten store gæs i vandfuglefamilie Anatidae og typearten af ​​slægten Anser. Den har plettet og sprosset grå og hvid fjerdragt, orange næb og lyserøde ben. En stor fugl, den måler mellem 74 og 91 cm i længden, med en gennemsnitsvægt på 3,3 kg. ens udbredelse er udbredt, med fugle fra den nordlige del af dens udbredelsesområde i Europa og Asien, der trækker sydpå for at tilbringe vinteren på varmere steder. Den er af typearten af slægten Anser og er stamfader til de fleste racer af tamgås, som var tam helt tilbage til 1360 f.Kr. Slægtsnavnet er fra anser, det latinske for "gås".[1]

Grågæs rejser til deres nordlige ynglepladser om foråret og yngler på hedeområder, i moser, omkring søer og på kystøer. De parrer sig normalt og yngler på jorden blandt vegetation. Et kuld på tre til fem æg lægges; hunnen ruger æggene, og begge forældre forsvarer og opdrætter ungerne. Fuglene forbliver sammen som en familiegruppe, trækker sydpå om efteråret som en del af en flok og skilles det følgende år. Om vinteren indtager de semi-akvatiske levesteder, flodmundinger, moser og oversvømmede marker, lever af græs og spiser ofte landbrugsafgrøder. Nogle populationer, såsom dem i det sydlige England og i byområder på tværs af artens udbredelse, er primært bosiddende og besætter det samme område året rundt.

  1. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. s. 48. ISBN 978-1-4081-2501-4.