Bruger:Mazella~dawiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

De Grote Heuvel er en 138 meter høj bakke i den hollandske by Epen. Det er et af Hollands højeste punkter, og selvom det er en attraktiv stigning for cykelmotionister, så er det ikke en attraktiv stigning for løbsarrangører, fordi den simpelthen er for smal, og der vil ikke være plads til publikum, servicevogne samt ambulancefolk på stigningen.

De Grote Heuvel er 1600 meter lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 9,1%. Det er en stigning, som starter relativt blødt ud i bunden, men når man kommer cirka 700 meter ind på stigningen, så kommer til den modbydelige del af De Grote Heuvel, hvor den maksimale stigningsprocent er på 22%, hvilket er en af de mest voldsomme stigningsprocenter i hele Holland.

I starten af 1900-tallet, da cykelsporten stadig var ung, var der en cykelrytter, som døde på vej af op ad De Grote Heuvel, hvilket har gjort, at den har fået nærmest kult-status, når man snakker om den med de indfødte omkring Maastricht. Man siger også, at det er en grundene til, at den ikke bliver brugt i cykelsporten længere.