Bruger:Nikostej/Sandkasse/Odense letbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fremtidig bygning
Denne artikel omhandler en bygning, der er under opførelse.
Det er derfor muligt, at indholdet er af spekulativ natur, og ligeledes, at indholdet kan ændre sig markant efterhånden som flere oplysninger bliver tilgængelige.


Odense Letbane
Overblik
Type Letbane
Status Planlægning
Lokalitet Odense, Fyn
Drift
Åbnet 1. etape forventet 2018
Karakter Letbane
Teknisk
Antal spor 2
Sporvidde 1.435 mm
Elektrificering Fuldstændig
Linjekort

|-

|colspan="2"|
Tarupcentret
Odense Zoo
Vesterbro Torv
Odense Banegård
Benedikts Plads
Ejbygade/Nyborgvej
Vollsmose
Rosengårdcentret
Ikea
Bilka
Syddansk Universitet
Nyt OUH
Motorvejen
Hjallese


Odense Letbane er en offentligt transportprojekt der skal forbedre den offentlige trafik i Odense, men også være med til at profilere Odense som en grøn storby (efter dansk målestok).

Den politiske proces[redigér | rediger kildetekst]

Odense Letbane blev første gang "alvorligt" foreslået i 2008 af daværende borgmester Jan Boye[1]. Siden har Odense Kommune og Region Syddanmark arbejdet med projektet, der har opbakning fra det meste af Odense Byråd.

I december 2009 udgav Cowi en rapport om letbanen bestilt af Odense Kommune. Af rapporten fremgik det, at Letbanen ville være en god idé på baggrund af trafik- og miljøpolitiske synspunkter, men at der ikke var baggrund for at hævde at det ville være en økonomisk gevinst for byen[2].

Rapporten mødte dog kritik fra flere sider, blandt andet for ikke at tage højde for den såkaldte "Skinneeffekt"[3].

I januar 2010 gav Trafikminister Lars Barfod tilsagn om 4 mio. kroner til foretagelse af VVM-undersøgelse af banens første etape. En forundersøgelse var færdig sommeren 2010 og derefter er VVM-undersøgelsen begyndt. En VVM-undersøgelse kan tage op til to år at gennemføre[4].

15. december 2010 blev Odense Byråd orienteret om planerne med letbanen, hvor en rutenet blandt andet blev fremlagt. I forslaget vil letbanen danne et "H" over byen. Den første etape bliver fra Odense Banegård til det nye Odense Universitetshospital i den sydlige del af byen. Letbanen kommer til at forbinde tæt bebyggede boligområder omkring Nyborgvej, Rosengårdcentret og Syddansk Universitet med Banegården i bymidten og et Park and Ride-anlæg i ved den fynske motorvej syd for byen[5].

Linjenet[redigér | rediger kildetekst]

Flere forskellige linjenet har været i spil. Fælles har dog været at det er aktuelt at forbinde fire bydele og dermed har planerne også haft fire grene. De fire bydele er Vollsmose, Området ved Syddansk Universitet og det nye Odense Universitetshospital, Hjallese og Tarup. Det seneste forslag[5] fører en hovedakse ad Nyborgvej (via Albanigade/Benedikts Plads) og Østre Stationsvej. Ved Nyborgvej og Ejbygade deler hovedaksen sig en en nord- og en sydgående gren mod h.h. Vollsmose og det nye Odense Universitetshospital. Ved Vesterbro Torv (Østre Stationsvej og Odinsgade) deler hovedaksen sig i en nordgående gren der over Odense Stadion går til Tarup Centret, og en sydgående gren der via Søndre Boulevard går til Odense Zoologiske Have.

Etaper[redigér | rediger kildetekst]

Projektet er opdelt i et antal etaper. Første etape er fra Odense Banegård til det nye Odense Universitetshospital. Prioriteringen og opdelingen af det øvrige net er endnu ikke fastlagt.

Noter og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Letbane skal sende bilerne ud af Odense Centrum", artikel i Fyens Stifttidende 15. januar 2008.
  2. ^ "Cowi om Odense-letbane", artikel på Ingengiøren 23. december 2009.
  3. ^ "Odense forbereder sig på letbane på trods af advarsel", artikel på Ingeniøren 21. december 2009.
  4. ^ "4 mio. til letbane i Odense, artikel på letbaner.dk 6. januar 2010.
  5. ^ a b "Nye detaljer om letbanen", artikel på Fyens Stifttidende 15. december 2010.