Bruger:Piper at the Gates of Dawn/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sandkasse overskrift (Piper at the Gates of Dawn)[redigér | rediger kildetekst]

Stampen (Bornholm)[redigér | rediger kildetekst]

Stampen, Bornholm er et sommerhusområde beliggende udenfor Rønne mellem Onsbæk Plantage og Bornholms Lufthavn.

Området er privatejet, Stampen Grundejerforening ejer veje og arealer mod stranden (skrænter mv)

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stampen er navngivet efter en nu nedrevet stampe-mølle som var beliggende ved Vellens å.

Stampemøllen [1] [2][redigér | rediger kildetekst]

Møllen blev anlagt af borgerkaptajn Herman Philip Bohn omkring 1750, og udvidet i 1762 således at det både var en vadmels- og skindstampemølle

I 1806 købte Hans Carlsen Lund møllen fra Snorregaarden [3], og byggede i 1818 en ny stampemølle, som han senere udvidede så den også fungerede som oliemølle, samt mel- og grynmølle. Hans Carlsen Lund satte et stengærde omkring det område som tilhørte møllen - stengærdet kan stadig findes som grænse mellem sommerhus-området og Onsbæk Plantage
Der er ved begyndelsen af Lufthavnsvej opsat en sten med initialerne HCL og årstallet 1843, som minde om Hans Carlsen Lund, der døde i 1843.

Møllen angives i 1856 til at være den største på Bornholm.

Hans Carlsen Lunds søn solgte i 1863 møllen med grund.

Stampegaarden [1][2][redigér | rediger kildetekst]

Landmåler Christian Jespersen købte i 1872 Stampegaarden, hvorfra han ledte beplantningen af Rønne Udmark, heriblandt Onsbæk Plantage. Christian Jespersens søn, Knud Jespersen (amb) [4] blev født på Stampen.

Møllen blev i 1877 købt af gårdejer Claus Hermansen, som i 1877 omdannede den til beværtning. I 1892 blev ejendommen købt af Agent Mogens Christiansen og ombygget til også at have sommer pensionat. I 1897 blev der anlagt cykelbane.

Omkring 1900 var der kaperkørsel og båd som sejlede fra Rønne med gæster til Stampegaarden, der blev ligeledes afholdt store grundlovsmøder.

Restauratør (eller Gæstgiver som han benævnes i tinglysningerne) Peter Funch købte gården i 1906 og i 1911 overtog Gæstgiver Julius Hansen.

Noget tyder på at det ikke går så godt med driften af hotellet og beværtningen for allerede i 1914 sælges til gårdejer Andreas Peter Bech, som dog året efter (1915) må afhænde gården til Direktør Peter Christian Christiansen (som udlægs-skøde), der 3 måneder senere sælger til Direktør Christian Petersen, som igen sælger til Direktør Stanley Beldring i 1917.

Stanley Beldring sælger i 1920 til Ejendomsaktieselskabet "Stampen" i Rønne, som herefter udlejer Stampegården til beboelse.

Bygningerne blev nedrevet i 1957-58.

Vandværket[redigér | rediger kildetekst]

Rønne kommune anlagde i 1937 Stampen vandværk med boringer tæt på Vellens å.

Vandværket var tænkt som værende stort nok til alene at forsyne Rønne med vand, men allerede i 1945 kunne man se at det ikke var stort nok, og idag er det eet af 3 vandværker som forsyner Rønne.

Sovjetisk militærlejr[redigér | rediger kildetekst]

Under den Sovjetiske besættelse (9. Maj 1945 til 5. April 1946) var den største militærlejr på Bornholm i den østlige del af Stampen.

Den russiske lejr bestod af træbarakker, som var anlagt på Nylars siden (den østlige side) af Vellens å, med en port ud mod det der nu er Lufthavnsvej.

Sommerhus udstykningen[redigér | rediger kildetekst]

De første udstykninger til sommerhuse blev solgt i 1924, på Rønne siden af Vellens å.

Antallet af sommerhuse voksede i løbet at 30'erne, og kulminerede efter krigen/besættelsen.

Udstyknigen blev foretaget af 'Ejendomsaktieselskabet "Stampen" i Rønne', indtil 1949 hvor selskabet var under likvidation og overdrog det meste af de resterende arealer til 'I/S Stampen', der fortsatte udstykningen.

Grundejerforeningen Stampen [5][redigér | rediger kildetekst]

Grundejerforeningen blev stiftet den 23. Oktober 1963, for at opnå en fælles ordning for spildevandstømning. Man var bange for at den voksende bebyggelse med den forøgede spildevandsmængde kunne forurene grundvandet i Stampen, der som omtalt ovenfor er vandindvindingsområde for Stampen Vandværk.

Foreningen overtog i 1967 veje, skrænter og fællesarealer fra I/S Stampen.

Området blev kloakeret i 2004/2005.

Ekspropriationer til lufthavnen [5][redigér | rediger kildetekst]

Området blev reduceret i flere omgange ved ekspropriation til lufthavnen.

I 1967/1968 ? blev 33 matrikelnumre med 21 huse overtaget af lufthavnen (staten), efter dette var der 160 matrikelnumre med ialt 123 huse i Grundejer foreningen.

I 1972/1973 blev yderligere 3 matrikler overtaget (efter en flyveulykke før jul 1969).

Området[redigér | rediger kildetekst]

Geologi[redigér | rediger kildetekst]

Området er som de omgivende områder sandjord, der indtil 1800 tallet var hede, bevokset med lyng (og nogen sandflugt). Under sandlaget findes flere steder det for heder karakteristiske al-lag af udvaskede salte (aluminium og jern).

Der er ved Vellens å forekomster af grønsand med højt fosforindhold [3]- der har dog aldrig været udvundet fosforit i området (i modsætning til det syd for Arnager beliggende område Fosforitten, Arnager.

Karakteristika[redigér | rediger kildetekst]

I løbet af 1800 tallet blev en stor del af området, og mange af de omkringliggende områder, tilplantet for at forhindre sandflugt.

Områdets veje samt strand-skrænter er privat område, ejet af grundejerforeningen.

Gennem området går 'Kyststien' fra Rønne til Dueodde.

Det meste af området har karakter af skov eller tæt beplantning - dog er delen øst for Vellens å - mod lufthavnen præget af noget lavere bevoksning på grund af indflyvning til lufthavnen.

Stranden er sandstrand med en del rullesten. Mod stranden er en ca 15 m høj skrænt med flere trapper.

  1. ^ a b http://367ture.dk/site/Stampen/
  2. ^ a b http://www.roennebyarkiv.com/stampen.html
  3. ^ a b [1], Bornholmske Samlinger 16.bind (1925) side 33-34 fodnote 42
  4. ^ [2], Søg på 'Knud Jespersen', da der desværre ikke kan linkes direkte (ingen tags på siden)
  5. ^ a b Stampen Grunderjerforening, Udgivet i 50 året for foreningens stiftelse, Redigeret af Steen Holmkvist