Chris Iwelumo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.


Chris Iwelumo
{{{billedtekst}}}
Personlige data
Fulde navn    Christopher Robert Iwelumo
Fødselsdato    1. august 1978 (36 år)
Fødested    Coatbridge, Skotland, Storbritannien
Højde    193 cm
Kælenavn(e)    "Messi's Twin brother" / "the beauty"
Position    Angriber
Ungdomshold
 ??-1996 Skotland St. Mirren
Seniorhold1
Årrække Klub Kmp (Mål)*
1996-1998
1998–2000
2000–2004
2000
2001
2004
2004–2005
2005–2007
2007–2008
2008–2010
2010
2010-2011
2011-2013
2012-2013
2013
2013-2014
2014
2014
Total
Skotland St. Mirren
Danmark Aarhus Fremad
England Stoke City
England York City (lån)
England Cheltenham Town (lån)
England Brighton & Hove Albion (lån)
Tyskland Alemannia Aachen
England Colchester United
England Charlton Athletic
England Wolverhampton Wanderers
England Bristol City (lån)
England Burnley F.C.
England Watford F.C.
England Notts County F.C. (lån)
EnglandOldham Athletic A.F.C. (lån)
England Scunthorpe United F.C.
Skotland St. Johnstone F.C.
England Chester F.C.
32 (1)
27 (4)
84 (15)
12 (2)
4 (1)
10 (4)
9 (0)
92 (35)
46 (10)
46 (14)
8 (2)
45 (11)
45 (4)
5 (0)
7 (1)
12 (2)
6 (0)
10 (1)
500 (107)
Landshold²
2007
2008-2010
Skotland Skotland B
Skotland Skotland
01 (0)
04 (0)

1 Klubber som senior med optrædener og scoringer
opdateret pr. 29. Okt 2014 22:31 (CET).
2 Nationale landsholdoptrædener og scoringer
opdateret pr. 29. Okt 2014, 22:31 (CET).
* Antal kampe spillet (Antal mål scoret).

Christopher Robert "Chris" Iwelumo (født 1. august 1978) er en tideligere skotsk fodboldspiller, som blandt andet har spillet for Burnley F.C., Wolverhampton Wanderers, Stoke City og ikke mindst den danske klub Aarhus Fremad. Han spillede for Århus Fremad, da klubben havde sin storhedstid i slutningen af det 20. århundrede, hvor klubben bl.a. var at finde i den bedste danske division. Efter sit ophold i Danmark vente han tilbage til Storbritannien, hvor han fik kontrakt med klubben Stoke City. Han fik dog først sit endelige gennembrud i den engelske klub Colchester United, som på daværende tidspunkt spillede i den engelske 2. division (Football League 1). Han står noteret for 15 premier league optrædender, alle for Wolverhampton, og fire kampe for det skotske landshold.

Nationalitet[redigér | redigér wikikode]

Iwelumos far er fra Nigeria og Iwelumos mor er skotsk født. Iwelumo er opvokset i Skotland og er derfor også skotsk statsborger.

Tidligere karriere[redigér | redigér wikikode]

Iwelumo startede sin karriere i St. Mirren, hvor han spillede 13 kampe, men dog aldrig nåede at score et mål. Dette skyldes, at træneren i St. Mirren aldrig opdagede hvilket talent og ikke mindst potentiale Iwelumo besad. Det var der heldigvis andre der gjorde. Aarhus Fremad organisation og ikke mindst deres daværende træner Viggo Jensen tøvede ikke med at hente Iwelumo til klubben. Dermed startede Iwelumo's udlandseventyr, og det tilmed i en stor og traditionsrig dansk klub, Aarhus Fremad, som dog på daværende tidspunkt måtte nøjes med en beskeden plads i 1. division, hvilket slet ikke var godt nok for en klub af deres kaliber. Iwelumo skulle sørge for, at Aarhus Fremad igen kom til at spille i landets bedste række. Da Iwelumo skiftede til Aarhus Fremad blev han sammenlignet med tre fodboldstjerner: Emile Heskey, Jaap Stam og Drillo (95% Heskey og 4% Stam 1% Drillo). Dette var på mange måder en mærkelig sammenligning, da Heskey var angriber mens Stam var forsvarsspiller. Denne sammenligning skyldtes, at Iwelumo havde ry for at brænde mange chancer, og dermed blev han sammenlignet med Jaap Stam, da Stam havde ry for at være mindre farlig end det danske hjemmeværn. Sammenligningen med Drillo skyldes, at han efter sigende skulle have sagt, at hvis hans ti medspillere sørgede for, at de ikke indkasserede nogle mål, skulle han nok score et enkelt mål – men kun et!. Iwelumo fik ikke succes i Aarhus Fremad og scorede ikke mange mål. Dette skyldtes, at tempoet gik for stærkt i Aarhus Fremad, hvilket han ikke var vant til fra skotsk fodbold. Derfor valgte Iwelumo, som på daværende tidspunkt stadig ansås som en usleben diamant, at drage tilbage til Storbritannien og fortsætte karrieren i Stoke City.

Stoke City[redigér | redigér wikikode]

Efter nogle skuffende år på Riisvangen Stadion skiftede Iwelumo på en fri transfer til Stoke City i starten af 2000, da Aarhus Fremad ikke både havde råd til at betale Iwelumo og bygge en ny pølsevogn. Aarhus Fremad valgte derfor pølsevognen, og Iwelumo skiftede til Stoke City, hvilket senere skulle vise sig at være en god handel for begge parter. Iwelumo spillede i Stoke i fire år, men var dog i selv samme periode også udlejet til tre andre klubber (York City, Cheltenham Town og Brighton & Hove Albion). Derfor nåede han blot at spille 84 kampe for Stoke City. Disse fire år var meget lærerige for Iwelumo, og det var selvom, at han ikke scorede mange mål. Iwelumo var også præget af mange skader i denne periode. Her kan blandt andet nævnes, at Iwelumo led af en slem soleksem, som gjorde at han ikke kunne spille, hvis UV-indexet oversteg 3.

Alemannia Aachen[redigér | redigér wikikode]

Efter en meget skadepræget periode i Stoke City, skiftede Iwelumo til Alemannia Aachen. Her skulle han vænne sig til den tyske fodboldstil, og fik derfor ikke særlig meget spilletid på førsteholdet. Han var i denne periode ikke særlig meget skadet, hovedsageligt pga. af det dårlig vejr i det vesttyske område. Der var sjældent megen sol, og derfor generede soleksemen ham ikke. Iwelumo spillede i alt 9 kampe for Alemannia Aachens A-hold, men scorede aldrig. Til gengæld scorede han mange mål for B-holdet. Alemannia Aachen havde i den periode, hvor Iwelumo spillede i klubben, et fremragende hold. Holdet nåede den tyske pokalfinale og 16.-delsfinalen i UEFA Cup'en.

Colchester United[redigér | redigér wikikode]

Iwelumo skiftede i 2005 til Colchester United. Her fik han stor betydning for klubbens succes. Iwelumo scorede nemlig rimelig mange mål for klubben, hvor det blandt andet kan nævnes, at han blev topscore for klubben i sin første sæson, og bidroge med adskillige frispilninger og tekniske detaljer. Colchester United spillede på daværende tidspunkt (i 2005) i den tredje bedste division i england, Football League One. Iwelumo hjalp dog Colchester United med at rykke op i the Championship allerede i hans første sæson i klubben. Colchester United blev nummer to blot tre point efter Southend. Iwelumo scorede hele 17 mål i løbet af denne sæson. Derpå skulle Colchester United i sæsonen 2006/2007 spille i the Campionship, hvilket man ikke tideligere havde formåde. Klubben havde i slutningen af den forgangene sæson (2005/2006) lejede angriberen, Jamie Cureton, som havde vist glimrende takter. Derfor valgte man at hente ham på en permanent aftale op til sæsonstarten 2006/2007. Jamie Cureton skulle vise sig at være den perfekte makker til Iwelumo, da de komplimenterede hinanden rigtig godt. Jamie Cureton var lille og hurtig, mens Iwelumo var stor, stærk og ikke mindst teknisk dygtig. Colchester United ente nummer 10 i the Campionship og spillede fremragende fodbold. Iwelumo scorede 18 mål, og selvom det var nok til blive nummer fem på topscorelisten for the Campionship, var det ikke nok til blive topscore i Colchester United, da Jamie Cureton scorede hele 23 mål og blev nummer et på topscorelisten.

Efter sæson var der mange klubber der var blevet interesseret i Iwelumo pga. hans fremragende præsentationer i løbet af sæsonen. Det var nogle forholdsvis store klubber der var intereseret i ham. Dette kunne Colchester United ikke matche, og derfor skiftede Iwelumo til Charlton Athletic som lige var rykket ned fra Premier League. Iwelumo havde haft stor betydning for Colchester United, og klubben rykkede da også ud af the Campionship sæson efter Iwelumos skifte til Charlton Athletic.

Charlton Athletic[redigér | redigér wikikode]

Efter et par fremragende sæsoner i Colchester United skiftede han til Charlton Athletic, som lige var rykket ned fra Premier League.

Wolverhampton Wanderers F.C.[redigér | redigér wikikode]

Efter en skuffende periode i Charlton Athletic, hvor han blot scorede 30 mål i 50 kampe (hvoraf 20 på straffespark) skiftede han til Wolves. Her steg han popularitet endnu mere, da han var med til at sikre Wolves oprykning til Premier League. Han scorede mange spektakulære mål, og disse mål medførte endnu flere fans. Selvfølgelig kunne alle Wolves fans lide ham, men ligepludselig kunne også alle modstander holdenes fans lide ham. Landsholdsdebuten mod Norge hjalp også med at udvide hans i forvejen kæmpe fansskare. Eftersigende skulle han i starten af 2009 have været den mest kendte fodboldspiller i Storbritannien, og han skulle på daværende tidspunkt have været mere kendt end Daniel Radcliffe, Andy Serkis og Prins Charles. 9 ud af 10 britiske fodbolddommere havde ligeledes udpeget Iwelumo, som deres ynglingsspiller. [1]

Burnley F.C.[redigér | redigér wikikode]

Efter et mislykket ophold i Wolves, hvor han ikke havde fået særlig meget spilletid, skiftede Iwelumo til Burnley. Den manglende spilletid skyldes primær, at Iwelumo ikke passede ind i deres spillestil, da de havde alt for mange andre offensive profiler, og dette var Iwelumo ikke vant til. Han skulle helst være den eneste offensive profil, da alle de andre offensive spillere, efter Iwelumos menning, blot påvikede hans præsentationer på en negativ måde. Han var vant til at drible alle modspillerne på egen hånd og behøvede ikke hjælp fra medspillerne. Iwelumo var derfor kommet op og skændes med Wolves træner, Mick McCarthy, da Iwelumo mente, at Wolves burde købe nogle verdensklasse forsvarsspillere, som fx Ivan Campo og Jaap Stam (Iwelumo viste ikke at Jaap Stam var gået på pension, da han hverken ejede en computer eller et fjernsyn). For at få råde til sådanne verdensstjerne mente Iwelumo, at Wolves burde sælge nogle af deres andre angribere (Fx Kevin Doyle og Sylvian Ebanks-blake), og dermed satse hundrede procent på Iwelumo. Dette syntes Mick McCarthy dog ikke om, da han ikke mente, at Iwelumo kunne holde sig skadesfri en held sæson pga. hans soleksem. Iwelumo havde dog vist, at han kunne holde sig skadesfri, da han ikke havde været skadet i over tre år. Derfor følte Iwelumo, at han var blevet udsat for et komplot, som Mick McCarthy havde opstillet mod ham. Derfor tog Iwelumo konsekvensen og skiftede til Burnley F.C., som er kendt for at være et solidt defensivt mandskab. Købsprisen skulle angiveligt være på omkring 500.000 £[2] (ca. 5.000.000 DKR). Selvom det lyder som et rigtigt røverkøb, har det vist sig at være en fair handel, da Iwelumo angiveligt skulle have haft en frikøbsklausul i hans kontrakt. Burnleys fans tog godt imod Iwelumo. De gav ham tilmed øgenavnet "the beauty"(=skønheden), da de i så fald både havde kontrakt med "the beauty and the beast" (=Skønheden og udyret). Dette skyldes, at Burnleys fans i forvejen havde givet Brian Jensen øgenavnet "The Beast". De gav selvfølgelig Iwelumo øgenavnet pga. hans tekniske spillestil.

Landsholdssucces[redigér | redigér wikikode]

Det tog noget tid før Skotlands landstræner(e) opdagede Iwelumos kvaliteter. Han fik derfor først sin landsholdsdebut i 2008 mod Norge. Iwelumo udnyttede da også chancen til at sætte sit navn på plads. Efter denne kamp var der nærmest ingen, der ikke kendte Iwelumo. Han scorede godt nok ikke, men ikke desto mindre gjorde denne kamp ham virkelig kendt. Han formåede at brænde en chance, hvor han blot skulle skyde to meter, og der var hverken en målmand eller forsvarsspillere til at forhindre ham i at blive matchvinder – han brændte foran et frit mål[3]. Mange ville tro, at sådan en afbrænder umuligt kunne gøre en kendt, men disse mennesker tager grueligt fejl. Der er flere millioner mennesker rundt omkring i verden, der har set denne afbrænder. Mange har kritiseret Iwelumo for afbrænderen, hvilket han selv synes er unfair, da han egentlig stod i offside og derfor, som den gentleman han er, blot brændte med vilje for ikke at snyde, hvilket han aldrig kunne finde på. På trods af afbrænderen fik Iwelumo en chance til for Skotland.

Wikiquote har citater relateret til:

Statistik[redigér | redigér wikikode]

Klub[redigér | redigér wikikode]

Iwelumo i kamp for Watford
Klub Statistiker
Klub Division Sæson Liga FA Cup League Cup Andre Træningskampe* Total
Kampe Mål Kampe Mål Kampe Mål Kampe Mål Kampe Mål Kampe Mål
St. Mirren First Division 1995–96 5 1 1 0 0 0 0 0 (11) (11) 6 1
First Division 1996–97 14 0 1 0 2 1 0 0 (22) (31) 17 1
First Division 1997–98 13 0 2 1 1 0 1 0 (17) (23) 17 1
Total 32 1 4 1 3 1 1 0 (50) (65) 40 3
Aarhus Fremad
Superligaen 1998–99 27 4 0 0 0 0 0 0 (12) (26) 27 4
1. Divison 1999–00 0 0 0 0 0 0 0 0 (0) (0) 0 0
Total 27 4 0 0 0 0 0 0 (12) (26) 27 4
Stoke City
League One 1999–00 3 0 0 0 0 0 1 0 (1) (0) 4 0
League One 2000–01 2 1 0 0 2 1 0 0 (1) (1) 4 2
League One 2001–02 38 10 4 1 1 0 4 1 (7) (14) 47 12
Championship 2002–03 32 5 3 3 1 0 0 0 (10) (17) 36 8
Championship 2003–04 9 0 1 0 2 1 0 0 (2) (3) 12 1
Total 84 16 8 4 6 2 5 1 (21) (32 103 23
York City (leje)
League Two 2000–01 12 2 4 1 0 0 0 0 (0) (0) 16 3
Total 12 2 4 1 0 0 0 0 (0) (0) 16 3
Cheltenham Town (leje)
League Two 2000–01 4 1 0 0 0 0 0 0 (0) (0) 4 1
Total 4 1 0 0 0 0 0 0 (0) (0) 4 1
Brighton & Hove Albion (leje)
League One 2003–04 10 4 0 0 0 0 3 0 (1) (2) 13 4
Total 10 4 0 0 0 0 3 0 (1) (2) 13 4
Alemannia Aachen
2. Bundesliga 2004–05 9 0 1 0 0 0 4 0 (30) (59) 14 0
Total 9 0 1 0 0 0 4 0 (30) (59) 14 0
Colchester United
League One 2005–06 46 17 5 2 1 0 3 0 (4) (11) 55 19
Championship 2006–07 46 18 1 0 1 0 0 0 (8) (22) 48 18
Total 92 35 6 2 2 0 3 0 (12) (33) 103 37
Charlton Athletic
Championship 2007–08 46 10 2 0 2 0 0 0 (5) (20) 50 10
Total 46 10 2 0 2 0 0 0 (5) (20) 50 10
Wolverhampton Wanderers
Championship 2008–09 31 14 2 0 2 2 0 0 (7) (13) 35 16
Premier League 2009–10 15 0 2 0 0 0 0 0 (1) (4) 17 0
Total 46 14 4 0 2 2 0 0 (8) (17) 52 16
Bristol City (leje)
Championship 2009–10 8 2 0 0 0 0 0 0 (0) (0) 8 2
Total 8 2 0 0 0 0 0 0 (0) (0) 8 2
Burnley
Championship 2010–11 45 11 3 0 2 0 0 0 (2) (5) 50 11
Total 45 11 3 0 2 0 0 0 (2) (5) 50 11
Watford
Championship 2011–12 38 3 1 0 0 0 0 0 (.) (.) 39 3
Championship 2012–13 7 0 0 0 1 1 0 0 (.) (.) 8 1
Total 45 3 1 0 1 1 0 0 (.) (.) 47 4
Notts County (leje)
League One 2012–13 5 0 0 0 0 0 0 0 (.) (.) 5 0
Total 5 0 0 0 0 0 0 0 (.) (.) 5 0
Oldham Athletic (leje)
League One 2012–13 7 1 2 0 0 0 0 0 (.) (.) 9 1
Total 7 1 2 0 0 0 0 0 (.) (.) 9 1
Scunthorpe United
League Two 2013–14 12 2 1 0 1 0 0 0 (.) (.) 14 2
Total 12 2 1 0 1 0 0 0 (.) (.) 14 2
St. Johnstone
Premiership 2013–14 6 0 1 0 1 0 0 0 (.) (.) 8 0
Total 6 0 1 0 1 0 0 0 (.) (.) 8 0
Chester
Conference Premier 2014–15 10 1 0 0 0 0 0 0 (.) (.) 10 1
Total 10 1 0 0 0 0 0 0 (.) (.) 10 1
Karriere Total 500 107 37 8 20 6 16 1 (141) (259) 573 122
  • = Træningskampe dækker både reserveholdskampe og andre uofficielle kampe.

Landhold[redigér | redigér wikikode]

Landshold År Kampe Mål
Skotland 2008 2 0
2009 0 0
2010 2 0
Total 4 0

Priser[redigér | redigér wikikode]

Iwelumo har vundet mange priser. Her er en liste over de mest prestigefyldte priser, han har vundet:

Efter karrierestop[redigér | redigér wikikode]

Iwelumo annoncerede den 28. oktober 2014, at han ville stoppe sin aktive fodboldkarriere.[4] Samme dag kom det dog frem, at han havde underskrevet en aftale med premier league klubben Stoke City. Det var dog ikke mening, at Iwelumo skulle spille for klubben, men i stedet skulle han være en del af klubbens medie-hold. Her var det meningen, at han skulle lave reportager, interviews med spillere og på anden vis videreformidle hvad der skete rundt omkring i klubben.[5] Allerede dagen efter sit karrierestop (29. oktober) måtte Iwelumo derfor trække i arbejdstøjet, da han skulle være med-kommentator til kampen mellem Stoke og Southampton i liga cuppen.

Noter[redigér | redigér wikikode]