Diskussion:13 (tal)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Masz: Bannede pga. forkert opsætning eller fordi han troede at 13 ikke var et heldigt tal i den forstand at det forbindes med uheld? Med heldige tal i denne forstand menes en tal-si. Idiot.

--

Dog blev der på grund af skiftet fra den julianske kalender til den gregorianske kalender sprunget 10 dage over. Derfor var fredag den 13. egentlig søndag den 22

Ved dette skift blev 10 datoer ganske rigtigt oversprunget. Men er det virkelig korrekt at man desuden "pillede" ved ugedagene? -- Sebastjan 24. mar. 2006 kl. 15:15 (CET)

Jeg har overvejet sagen nærmere og desuden efterset H. Grotefend, Taschenbuch der Zeitrechnung (1898; revideret 1962), især afsnittet "Kalenderverbesserung" (side 24-28). Jeg er herved blevet bestyrket i at overgangen til den gregorianske kalender tjente til at oprette den fejl som over ca. 1500 år havde forskudt bl.a. datoen for forårsjævndøgn med 10 dage. Vatikanet havde ingen betænkeligheder ved kalenderreformen – den julianske kalender var jo en rent borgerlig indretning.

Den idé at man samtidig greb ind i ugedagene (som det synes påstået ovenfor), er derimod urimelig. Dels er det jødisk–kristen tradition at Gud skabte verden på seks dage og hvilede den syvende (1. Mos.1), og denne tælling af ugedage er uden tvivl fortsat kontinuerligt i umindelige tider. Hertil kommer, at et indgreb heri ikke ville tjene noget som helst formål. Tanken er så urimelig at Grotefend hverken nævner den eller finder anledning til at imødegå den.

Hvis jeg har ret i mine betragtninger, så har vi her atter et eksempel på at en "bruger" af den danske Wikipedia, som har et ufuldkomment kendskab til en sag, broderer videre herpå med det resultat at rent vrøvl ophøjes til fakta. -- Sebastjan 25. mar. 2006 kl. 10:10 (CET)

I kalenderspørgsmål har jeg stor tiltro til Claus Tøndering, som skriver
"7.4 Has the 7-day week cycle ever been interrupted?
There is no record of the 7-day week cycle ever having been broken. Calendar changes and reform have never interrupted the 7-day cycles. It is very likely that the week cycles have run uninterrupted at least since the days of Moses (c. 1400 BC), possibly even longer.
Some sources claim that the ancient Jews used a calendar in which an extra Sabbath was occasionally introduced. But this is probably not true." - http://www.tondering.dk/claus/cal/node8.html#SECTION00840000000000000000 --Palnatoke 25. mar 2006 kl. 11:14 (CET)
Tak til Palnatoke for at henlede min opmærksomhed på hvad Claus Tøndering skriver (også fordi min opfattelse her ses bekræftet). -- Sebastjan 25. mar. 2006 kl. 11:30 (CET)