Diskussion:Bagsværd

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

[kirken] nedbrødes efter Reformationen, og materialerne anvendtes til istandsættelsen af Københavns gamle bispegaard, da den omdannedes til universitetsbygning

Dette strider mod en indskrift på bispegården, som siger (cit. e. huk.): saa var jeg Studiegaard, / men blev da her i Landet / Guds rene Ord fik Løb, / til Bispegaard omdannet. -- Sebastjan 28. nov. 2005 kl. 15:00 (CET)

Salmonsen har velsagtens også sine fejl. --Palnatoke 28. nov 2005 kl. 15:01 (CET)
På den anden side siger Bagsværd Kirkes hjemmeside om situationen i 1538:
"På kongens bud havde man revet kirken i Bagsværd ned. Stenene skulle bruges til reparation af den gamle katolske bispegård, som nu efter reformationen skulle ombygges til universitet og præsteskole i den nye lutherske kirke."
--Palnatoke 28. nov 2005 kl. 15:09 (CET)
Også jeg har grublet videre. I 1536 havde Kbh. ingen domkirke, og der var ingen "biskop af Kbh.". Dog var der i Kbh. to bispeboliger, idet dels Roskildes biskop, dels Lunds ærkebiskop ofte opholdt sig her når de havde vigtigt at udrette. Om Roskilde-bispeboligen blev til universitetsbygning samtidig med at "studiegården" blev bispegård for Sjællands biskop, kan jeg ikke på stående fod udelukke. -- Sebastjan 28. nov. 2005 kl. 15:15 (CET)
Se [1] (til Harald Jørgensen har jeg stor tiltro). -- Sebastjan 28. nov. 2005 kl. 15:20 (CET)
Københavns Universitet fortæller:
"Da Københavns Universitet i 1537 overtog universitetsfirkanten fra Sjællands biskop - han fik så til gengæld den hidtidige universitetsbygning lige ovre på den anden side af Nørregade - lå der ud mod Nørregade flere selvstændige bygninger, der først blev sammenbygget i begyndelsen af 1600-tallet."
Så der var (som så ofte før og siden) et mageskifte, hvor begge parter velsagtens havde behov for ombygning efterfølgende. --Palnatoke 28. nov 2005 kl. 15:24 (CET)