Diskussion:Blekingegadebanden

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Blekingegadebanden er foreslået som kandidat til at blive vist på Wikipedias forside som ugens artikel. Du kan støtte kandidaturet ved at stemme på nomineringssiden.

Huskeliste for Blekingegadebanden: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

--Sir48 (Thyge) 17. aug 2007, 11:50 (CEST)Det er særlig interessant, at Blekingegade-gruppen ikke berigede sig for egen vindings skyld, men gjorde det ud fra politiske grund. Dvs. det er den gamle diskussion om man er terrorist eller frihedskæmper - og den bør ikke udelades fra denne sag. --hansjorn 21. jun 2005 kl. 07:17 (CEST)

Navn mangler[rediger kildetekst]

I artiklen skrives der om 7 medlemmer, men der står kun 6 med navn, hvorfor mangler vi det sidste navn? --Scm 16. aug 2007, 08:10 (CEST)

Umiddelbart mener jeg, at det er fordi Jens Holger Jensen tæller med, der blev jo også kun rejst tiltale mod de 6 i 1990 og JHJ døde i 1980, men nævnes som medlem. --John 16. aug 2007, 09:24 (CEST)
Der er dog næppe tvivl om, at hvis ikke JHJ var blevet dræbt, ville der også blevet rejst tiltale mod ham i 1990.
/Hebster 16. aug 2007, 09:36 (CEST)
Det ville give mening, problemet er bare at der under dommene står at seks af de dømte fik domme på tre gange 10 år, 7, 3 og 1 år, mens der længere nede står den svejtseriske dømte fik 8 års fængsel. Altså ser der ud til at være syv dømte, og JHJ, var jo død forlængst, så han blev nok ikke dømt. Og svejtseren er med i listen af medlemmer, så det må være en anden der mangler. --Scm 16. aug 2007, 22:35 (CEST)
Hm Lidt efterforskning viser at hvor vi skriver 6 sager behandlet ved nævningeting, falder der 7 domme! nemlig også en på 8 års fængsel. Og Marc Rudin tæller ikke med. I listen over medlemmer mangler Peter Døllner og muligvis Karsten Møller Hansen. Det vil nok være smart at finde ud af hvem der fik hvilken dom og rette den overordnede tekst derefter.--John 17. aug 2007, 10:56 (CEST)
Der faldt dom over 5 danskere samt Marc Rudin, står der her: [1]. Men DR citerer her: [2]] bogen En højere sags tjeneste - PET under den kolde krig af Hans Davidsen-Nielsen for følgende:

"Den 2. maj 1991 blev Niels Jørgensen, Torkil Lauesen og Jan Weimann idømt ti års fængsel, Carsten Nielsen og Marc Rudin otte, mens tre andre gruppemedlemmer fik henholdsvis syv, tre og et års fængsel - for Købmagergaderøveriet, groft hæleri, overtrædelse af våbenloven og omfattende dokumentfalsk.

Men ingen blev dømt for mordet på den unge betjent Jesper Egtved Hansen. Det lykkedes ikke anklagemyndigheden at bevise, hvem af de fem i den orange varevogn, der havde trykket på aftrækkeren."

Altså 8 dømte. Måske kommer misforståelserne af, at der var 6 med til røveriet mod Købmagergade Postkontor (5 danskere og Marc Rudin), mens "banden" havde yderligere medlemmer, som blev dømt? --Sir48 (Thyge) 17. aug 2007, 12:11 (CEST)


Skræmmeskud[rediger kildetekst]

efter at et medlem af gruppen havde affyret et skræmmeskud med et oversavet jagtgevær Det er jo næsten for sjovt. Jan Weimann er stadig under anklage for mord, og så kalder han det selvfølgelig for et skræmmeskud. I min barndom da vi legede cowboydere og indianer affyrede vi skræmmeskud op i luften, men Jan Wiemann's skud gik lige mod politibetjenten. Det er da for mordsomt. --chlor 16. okt 2008, 23:07 (CEST)

Foruden et par andre revisioner har jeg fjernet ordet "skræmmeskud", som jeg dels ikke har set anvendt om det dræbende skud noget sted tidligere, dels har karakter af at lyde som et "varselsskud" (som Chlor er inde på), hvilket er i modstrid med, at alle omtaler af det ulyksalige skud går ud fra, at det ikke affyredes for at advare, men for at "stoppe" politiet, omend den bevidste hensigt "at dræbe" ikke blev bevist.--Sir48 (Thyge) 17. okt 2008, 00:54 (CEST)

.

Navnet på gruppen[rediger kildetekst]

Blekingegadebanden var ikke navnet på den gruppen, men det navn som pressen gav gruppen efter den i maj 1989 blev afsløret og lejligheden i Blekingegade på Amager blev fundet, kan nogen eventruelt omskrive denne artikel så dette kommer til at stå sådan? vh brugeren:terroristen (Skrev 62.107.151.222 (diskussion • bidrag) 14. apr 2009, 03:16. Husk at signere dine indlæg.)

Jørn Moos, beskyldninger mod PET?[rediger kildetekst]

I det efterfølgende citat fra artiklen står der, at "Jørn Moos, fremkom med beskyldninger mod PET". Hvilke beskyldninger? Nogen reference?

Et par år senere udkom journalisterne Jeppe Facius' og Anders-Peter Mathiasens bog Politiets hemmeligheder: Kriminalinspektør Jørn Moos genåbner Blekingegadesagen, hvor den daværende efterforskningsleder i Blekingegade-røveriet, Jørn Moos, fremkom med beskyldninger mod Politiets Efterretningstjeneste (PET). (Skrev 91.131.137.172 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)