Diskussion:Datum (geodæsi)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

datum er et generelt begreb knyttet til viden og erkendelsesteori. Det er en forkert kategori det er placeret i og indholdet af artiklen er for snæver knyttet til eet fagområde.

venlig hilsen

Birger Hjørland 21. maj 2008, 14:48‎

--

Datum anvendes på lignende vis som "reference ud fra hvilken et givent sæt målinger er lavet" inden for ingeniørkundskab og metrologi. På en maskintegning er datumer(*) sæt af planer, akser og punkter ifølge hvilke et emne oprettes, når emnet opmåles.

  • ) Bemærk at ordet datum bøjes forskelligt inden for tekniske videnenskaber og humanistiske videnskaber! Dette også på engelsk. (Alle data på en maskintegning er data, men kun datumer er datumer - og datoerne står nede i hjørnet. Den forskelligartede gramatik forhindrer misforståelser).

Fysiske emner har i praksis aldrig en facon som er matematisk perfekt i overensstemmelse med maskintegningen. Emnets opretning kan have indflydelse på måleresultatet. Derfor angives opretningen på maskintegninger, for at negligere den andel af måleusikkerheden som skyldes inkonsistent opretning. For eksempel: Hvis længden af en cylinder skal måles, og hvis cylinderen er lidt skæv, så kan man få forskellige måleresultater, hvis man måler længden vinkelret fra den ene endeflade, - vinkelret fra den anden endeflade - eller parallelt med længdeaksen.

Mvh, Nikolaj Jensen 24. okt 2014, 15:11‎