Diskussion:Den arabisk-israelske krig 1948

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Israels flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Israel, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Israelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Navnet bør ændres til Arabisk-Israelske krig 1948[rediger kildetekst]

Dels var der ikke noget Israel, da volden for alvor begyndte efter vedtagelsen af FNs delingsplan 29. november 1947. Indtil udgangen af december var 1000 blevet dræbt og 2000 såret. som den engelske side om dette emne skriver: "By the end of March, the figure had risen to 2,000 dead and 4,000 wounded.[34] These figures correspond to an average of more than 100 deaths and 200 casualties per week; in a population of 2,000,000." From January onwards operations became more militaristic, with the intervention into Palestine of a number of Arab Liberation Army regiments who divided up around the different coastal towns and reinforced Galilee and Samaria.*

Det ses altså at irakiske tropper var i landet allerede i Januar 1948.

Endelig refererer ALLE hovedsprog i verden til krigen, som "Den Arabisk-Israelske krig 1948", med undtagelse af fransk, som kalder det for "Krigen i Palæstina/Krigen om Palæstina".

Der er altså tale om en hel utilbørlig ensidig dansk stillingtagen i favør af Israel, at ene af alle lande i verden at anvende det navn, som de ene af alle i verden selv anvender. Det er absolut ikke i dansk interesse, hverken sikkerheds- eller handelsmæssigt på denne måde at favorisere den ene part i navnet på en faktuel, begivenhed - der som Wikipedias retningslinier fastslår, altid skal dækkes impartielt og objektiv.

Jeg føler mig derfor i fuld overenstemmelse med wikipedias Charter, når jeg dags dato ændrer navnet til "Den Arabisk-Israelske Krig 1948"

Jeres hengivne John Peters 5. maj 2008, 08:14 (CEST)[svar]


  • )

Engelsk: http://en.wikipedia.org/wiki/1948_Arab-Israeli_War

Tysk: http://de.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Israelischer_Krieg_von_1948

Svensk: http://sv.wikipedia.org/wiki/1948_års_arab-israeliska_krig

Potugisisk: http://pt.wikipedia.org/wiki/Guerra_árabe-israelense

Spansk: http://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_árabe-israelí_de_1948

Hollandsk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Israëlische_Oorlog_van_1948

Slovensk: http://sk.wikipedia.org/wiki/Prvá_arabsko-izraelská_vojna

Tjekkisk: http://cs.wikipedia.org/wiki/Palestinská_válka

Fransk: http://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_de_Palestine_de_1948

Italiensk: http://it.wikipedia.org/wiki/Guerra_arabo-israeliana_del_1948

Kildehenvisninger er indforståede[rediger kildetekst]

Der er sket meget på denne artikel på det seneste, og den er klart bedre, takket være Bruger:Rmir2s indsats. Det er også godt med de mange henvisninger, men det nytter ikke at henvise til fx "Herzog s. 13", når denne titel ikke står i bibliografien. Der er en del af disse notehenvisninger, der simpelthen mangler en fuldstændig kildeangivelse. --Sangild (diskussion) 8. aug 2014, 12:54 (CEST)

Du har naturligvis ret i, at litteraturangivelserne skal med. Jeg har straks rettet fejlen. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 8. aug 2014, 13:32 (CEST)

Neutralitet[rediger kildetekst]

Artiklen bør nok nærmere gennemlæses og tilrettes. Umiddelbart tilkendegiver den nogle rimelig partiske synspunkter. Eksempelvis: "Israelsk ønske om ekspansion, og fjernelse af den oprindelige befolkning. Arabisk ønske om at tilbagerulle delingen af området.". Er rimelig sikker på, at Israel ikke selv vil sige, at de ønsker at fjerne den oprindelige befolkning. Det er en partisk og unuanceret udlægning, der kræver udbybning+kilder. Derudover er det også en misforståelse, at en resolution (delingsplanen) i FN's Generalforsamling er juridisk bindende (=ingen grund til at tilbagerulle den) --DannyVilla (diskussion) 5. aug. 2023, 01:04 (CEST)[svar]