Diskussion:Folsyre

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Fejl i stofnavn?[rediger kildetekst]

I denne artikel er der sket en fejl, idet folsyre og folinsyre (som sædvanlig) er blevet forvekslet.

For det første skal det slås fast, at folsyre og folinsyre er to forskellige stoffer. Artiklen handler (på trods af titlen) om folsyre, og data i kemiboksen viser da også den kemiske struktur, CAS-nr. og sumformel for stoffet folsyre (og ikke folinsyre).

Endvidere er det anført i kemiboksen, at folsyre og folinsyre er synonymer, hvilket (jf. ovenstående) naturligvis heller ikke er korrekt, idet folinsyre er en aktiv metabolit af folsyre. Dvs. folinsyre er det stof, som folsyre omdannes til i kroppen.

For et overbliks skyld angives her de korrekte data for de to stoffer:

Dansk navn Engelsk navn CAS-nr. Sumformel
Folinsyre Folinic acid (eller leucovorin) [58-05-9] C20H23N7O7
Folsyre Folic acid [59-30-3] C19H19N7O6
Kilder: Kemisk Ordbog og Comparative Toxicogenomics Database.

Derudover er folacin også angivet som synonym. Dette er heller ikke helt korrekt, idet folacin er en samlebetegnelse for folsyre og lignenede stoffer (se f.eks. Biokemisk Leksikons side om folacin).

Jeg foreslår derfor,

  • at ordet 'folinsyre' i artiklen erstattes med 'folsyre',
  • at synonymerne folsyre og folacin fjernes fra kemiboksen,
  • at artiklen flyttes til folsyre, og
  • at der ikke oprettes en redirect fra folinsyre til folsyre.

--Henrik Hansen 12. jul 2006 kl. 18:31 (CEST)

Eftersom der ingen protester er indkommet, udfører jeg nu ændringerne. --Henrik Hansen 13. jul 2006 kl. 21:59 (CEST)
Hej Henrik, tak fordi du rettde. Det var min fejl, jeg var for hurtig til at flytte den nyoprettede folat, og fik så flyttet den det forkerte sted hen. Øv, øv, øv! Danielle 14. jul 2006 kl. 08:13 (CEST)
Ellers udmærket artikel - ser frem til flere kemiartikler fra din side. --Henrik Hansen 14. jul 2006 kl. 10:34 (CEST)

'12.01.2010: Der er stadigvæk fejl i artiklen:'(Skrev 129.142.149.194 (diskussion • bidrag) 12. jan 2010. Husk at signere dine indlæg.), understreget af (Skrev 81.27.211.70 (diskussion • bidrag) 30. nov 2016. Husk at signere dine indlæg.)

Folinsyre er en forældet dansk betegnelse for folsyre (eng: Folic acid). Saltet af folsyre kaldes folat. Folsyre er et farmakologisk inaktivt forstadium til tetrahydrofolsyre som også kaldes folininsyre. Folininsyre (eng. folinic acid) er således ikke det samme som folsyre. Saltet af folininsyre kaldes folinat. I tabellen skal der i det øverste felt (under Dansk navn) stå folininsyre i stedet for folinsyre. CAS-nr og sumformel er i overensstemmelse hermed og skal ikke rettes yderligere (Skrev 129.142.149.194 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)