Diskussion:Helligtrekongerslys

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nogen som kan hjælpe? Jeg kan ikke få wiki-linket Peters jul til at fremstå som en side der er skrevet. Og det er den...

Jul med versal. Og husk lige at sætte signatur på indlæg på diskussionssider :) --Sir48 (Thyge) 14. maj 2005 kl. 12:48 (CEST)


Gammel tradition – Hvor gammel?[rediger kildetekst]

Nævnes allerede af Holberg (if. ODS). Mon man ikke oprindelig tændte tre almindelige lys ved siden af hinanden? De sammenstøbte lys som beskrives og vises er nok først opfundet i beg. af 1900-tallet. -- Sebastjan 21. feb. 2006 kl. 12:05 (CET)

At der kan opstå tvivl om et lille "tre-benet" tællelys ikke skulle være af ældre dato, er nok lidt svært at forstå. Under alle omstændigheder kan man i Åkirke på Bornholm se et Helligtrekongerslys på en døbefont fra o. 1200. Døbefonten er et klenodie udført af den gotlandske stenhugger Sighraf. - Omtale af kirke og døbefont bl.a. Politikens bog om "Danmarks kirker" ISBN 87-7870-195-3. I Mogens Eilertsens bog "Lys og stager" er det lille helligtrekongerslys også omtalt som et lys med gammel tradition, desværre er ikke angivet tid. I artiklen skriver forfatteren, at den folkelige overtro fortalte, at hvis man hældte det varme støbevand ind i stalden, kunne man befri fårene for "skab", og virkning var bedst, hvis det var vandet fra det tredelte kongelys. I Sverige blev lyset brugt "trettondedagen", 13 dage efter juleaften. Den aften der i Danmark hedder "helligtrekongersaften" (ISBN 87-411-1833-2). R Overgaard 22. feb 2006 kl. 11:21 (CET)