Diskussion:Jellingmonumenterne

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Verdensarv Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Verdensarv, et forsøg på at koordinere oprettelsen af verdensarvsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Om palisadens geometri[rediger kildetekst]

De oplysninger jeg har indsat om 3-4-5 forholdet i romben er anerkendt af arkæologerne, men de lever en skyggetilværelse fordi de aldrig har været nævnt hverken i Skalk eller i dagbladene. Ganske vist har et Vejle blad taget sagen op, men i en artikel der gik ud over alle grænser og opfandt en mængde uberettigede konklusioner om palisadens og skibssætningens geometri. Hvis Skalk ikke har nævnt forholdet, så er det dog ikke ud fra angst om den slags overdrivelser, men - ifølge redaktøren - "fordi det ikke interesserer bladets læsere". Efter min mening er forholdet snarere at bladets læsere og Danmarks befolkning er direkte bange for at erkende, at vikingerne ikke var vilde og isolerede mennesker, men et folk der samarbejdede med den græsk-kristne civilisation, der på det tidspunkt var den vestlige verdens centrum. --86.221.47.70 16. aug 2015, 10:13 (CEST) Mio Nielsen


Jeg gætter på at man heller ikke i oplevelsescentret Kongernes Jelling nævner, at palisaden er bygget over det pythagoræiske 3-4-5 forhold. Men jeg bor langt fra Danmark og kan ikke selv kontrollere om jeg gætter korrekt. --86.221.85.193 1. sep 2015, 11:48 (CEST)M.N.

"Største gravhøj"?[rediger kildetekst]

Jeg undrer mig over, at Thyras Høj beskrives som "Danmarks største gravhøj", eftersom Hohøj er både højere og har en større diameter. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der ligger en særlig beregning til grund for påstanden, men i så fald skulle der vel en nøjere kilde på. Jeg kan se, at oplysningen også optræder på fortidensjelling.dk, men det er jo ikke en garanti for, at den er korrekt - der er måske snarere tale om, at fortidensjelling.dk tager fejl? --Danskebjerge (diskussion) 28. jul 2020, 11:59 (CEST)

Måske har det noget at gøre med, at man i "den offentlige debat" har omtalt højen i Jelling som "Danmarks største gravhøj" i henved 80 år, mens man kun har brugt tilsvarende udtryk om Hohøj i godt 20 år? Ole Ryhl Olsson (diskussion) 28. jul 2020, 17:17 (CEST)