Diskussion:Julegudstjeneste

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

To små bemærkninger (som jeg formodentlig har fremsat før):

I en kendt julesalme forekommer linjen: "Forvunden er nu al vor Nød". Lytter man efter ved juleaftensgudstjenesten, vil man lægge mærke til at mange i stedet synger "Forsvunden er nu al vor Nød". [1]

Mon der i de nye faste ritualer for gudstjenester juleaftensdag indgår noget om det tilstedelige i at have juletræ(er) i kirken? Ikke at jeg har noget imod juletræer, men det er vanskeligt at se deres berettigelse her.

Sebastjan 07. dec. 2005 kl. 10:00 (CET)'

Sebastjan det her emne dykker lige ned i et afgrundsstort hul i min viden - jeg er vist hvad man kunne kalde religiøs analfabet og antallet af julegudstjenester jeg har været til i mit liv kan mageligt tælles på en hånd (Men jeg kender godt et barn er født i Betlehem og jeg er sikkert en af dem der synger forsvunden eller måske ligefrem forsvundet ;-)... æææh men hvis du synes kan jeg da godt prøve at dykke ned i det og se om jeg kan frembringe et svar på den med juletræet og de faste ritualer. Mvh Malene Thyssen 7. dec 2005 kl. 16:20 (CET)
Jeg indskyder lige den løse tanke, at der med faste ritualer muligvis er tale om, at man først for nylig har lagt fast, hvilke tekster der skal bruges til julegudstjenesten. I den gamle alterbog (vist fra 1953) er der således ingen tekster til 24. december (de skulle være mellem 4. søndag i advent og Kristi Fødsels Dag), men det er der nu på folkekirkens hjemmeside, så de må være blevet indført med den nye alterbog i 1992.--Heelgrasper 7. dec 2005 kl. 16:36 (CET)

Tradition – siden hvornår?[rediger kildetekst]

Der er tradition for at afholde julegudstjeneste den 24. december

Vidste man ikke bedre, kunne man få det indtryk at traditionen går tilbage til dronning Dagmars tid. Men i Peters Jul (1866), som har sat normen for "gamle dages" danske juletraditioner, er der intet om kirkegang juleaften (men derimod juledag!).

Juleaftensgudstjeneste må være et 1900-tals fænomen. Skulle jeg foreslå et omtrentligt årstal, bliver det 1925. Kan nogen finde ud af hvornår Statsradiofonien først transmitterede en gudstjeneste juleaften?

Sebastjan 08. dec. 2005 kl. 09:15 (CET)