Diskussion:Krigen i Bosnien-Hercegovina

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Om navneændring på den tidligere artikel, der hed Krigen i Ex-Jugoslavien[rediger kildetekst]

Jeg ser ikke nogen grund til at antage, at man på dansk kan bruge betegnelen Ex-Jugoslavien. RO kender kun formen Eksjugoslavien. --Heelgrasper 30. sep 2007, 01:51 (CEST)

Fra Nudansk Ordborg (19. udgave):

eks- ['ægs-] orddel
1. udtryk for bl.a. berøvelse af, forstærkelse af el. bevægelse fra noget; varianter: ex-, e- og ef- = AB-, APO-, DE- ¯ eksakt · eksamen · eksekvere · eksempel · ekskludere · ekslibris · ekspandere · ekstemporere

  • ex- ¯ excellere · exit
  • e- ['e-] ¯ edikt · ejakulere · elegant · elevere · emigrere · epilere · erigeret · evident
  • ef- ['æf-] ¯ effekt


2. = FORHENVÆRENDE ¯ eksdronning · ekskone · ekskonge · eksmand
3. udtryk for fx berøvelse af, forstærkelse af el. bevægelse fra noget; variant: ek- = AB-, APO-, DE- ¯ eksegetisk · eksogen · eksokrin · eksoterisk · eksotisk

  • ek- ['æk-, 'e-] ¯ eklektisk · eklipse
--Law Lord 30. sep 2007, 13:06 (CEST)

I øvrigt er det min opfattelse (eller rettere: sådan er det), at Wikipedia skal beskrive verden, sådan som den er. Mig bekendt benyttes Ex-Jugoslavien lige så meget som Eksjugoslavien, hvis ikke mere. Så er det mest en akademisk diskussion, hvad der er mest sprogligt korrekt.--Law Lord 30. sep 2007, 13:10 (CEST)

Navneændring på selve krigen[rediger kildetekst]

Jeg finder det er en stor og ret alvorlig fejl, at borgerkrigen her på Wiki er blevet omdøbt fra at være en borgerkrig i det tidligere Jugoslavien til at være en krig i delområdet Bosnien-Hercegovina. Det gør jeg af følgende grunde:

- Alle officielle dokumenter benævner krigen som borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. - Krigen startede som en løsrivelseskrig af Slovenien og Kroatien fra Jugoslavien. - Bosnien og Hercegovina var blot delstater i den Jugoslaviske republik.

UNPROFOR er som følge heraf også meget fejlbehæftet på Wiki. Jeg er meget uforstående overfor hvorfor flere ganske glimrende artikler gennem de sidste par år er blevet enten nedlagt eller er omskrevet til ikke længere at være korrekte - og i visse katastrofalt forkerte - på den danske Wiki.

Jeg anbefaler kraftigt at redaktørerne skimmer til tidligere versioner af artiklerne og ikke mindst de noget mere korrekte engelske versioner. Lige nu er der altså indført fatale fejl på de danske sider omkring borgerkrigen i Jugoslavien. Det er under al kritik. - Gryet (der ikke kan huske sit login) (Skrev 78.156.124.12 (diskussion • bidrag) 13. jun 2013. Husk at signere dine indlæg.)