Diskussion:Kurdere

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Tyrkiet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyrkiet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tyrkietrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hvor troværdig er oplysningen om lederen Kurdo? --Palnatoke 26. mar 2005 kl. 10:27 (CET)

Jeg har den fra kurdere fra forskellige egne af det irakiske kurdistan. Det er blandt dem velkendt, overleveret viden. Der står lidt mere detaljeret om det på en:History of the Kurds, men jeg har valgt i artiklens korte form at stave ham som det udtales på sorani. Der er givetvis et stort transskriptionsmæssigt problem her med sprog, dialekter m.m. Jeg har endnu ikke haft tid til at kaste mig over Xenofon, han har måske også lidt interessant. --Jørgen 27. jul 2005 kl. 13:56 (CEST)

Nedenstående er flyttet fra artikel af Nico 24. feb 2008, 10:41 (CET)

Kurderne er ikke et iransk folkeslag. Det forhold, at kurderne bliver karakteriseret som et iransk folkeslag, er efter undertegnedes opfattelse undertrykkende og i strid med virkeligheden.

I virkeligheden kan denne og tilsvarende usande oplysninger forklare, hvorfor kurderne er undertrykte, hvorfor Kurdistan ikke er blevet anerkendt som en selvstændig stat og ikke mindst hvorfor kurderne ikke har lov til at tale deres eget sprog og leve i frihed som kurdere.

I Tyrkiet, Iran og Syrien bliver kurderne forfulgt og udryddet, fordi landene ikke anerkender kurdernes eksistens.

I Tyrkiet propaganderer mange tyrkere for, at kurderne er et tyrkisk folkeslag. I Iran propaganderer mange iranere for, at kurderne er et iransk folkeslag. I "Al Aumma Al Arabyia", herunder Irak og Syrien, propaganderer stadigvæk nogle arabere for, at kurderne er et arabisk folkesalg.

Kurderne er et kurdisk folkeslag, og forklaringen på det er meget simpelt. Kurderne har først og fremmest deres eget selvstændige sprog. Sproget er kurdisk. Sproget er hverken iransk, tyrkisk eller arabisk.

Det kurdiske sprog er veludviklet og tales af ca. 40 millioner kurdere. Undervisningssproget på de kurdiske uddannelsesinstitutioner, herunder universiteter i Hawlér, Dihok og Slémani er kurdisk. Det officielle sprog i irakisk Kurdistan er kurdisk.

I Tyrkiet, Iran og Syrien er kurderne ikke engang anerkendt som en minoritet. Fængslinger og tortur af kurdiske politikere hører til dagens orden. En af Saddams Baath partis udrensningspolitik var eksport af unge kurdiske piger, hvis familier var henrettet, til arabiske byer.

Hvis kurderne var et iransk folkeslag, så skulle de tale iransk, eller brugte et sprog, der var beslægtet med iransk. Kurderne kan dog hverken tale eller forstå iransk, medmindre man som kurder (frivilligt eller ufrivilligt) har lært iransk. De fleste kurdere ligner rent udseendemæssigt faktisk heller ikke iranere, tyrkere eller arabere. Det kan man tydeligt lægge mærke til, hvis man har haft kontakt med de pågældende eller boet i områderne.

Kurderne er et kurdisk folkeslag og iranerne er et iransk folkeslag.

≠≤→K80L30 3. mar 2008, 18:17 (CET)

Jeg beklager at jeg ikke fik skrevet IP-adressen på da jeg flyttede indlægget fra artiklen det kunne have sparet nogle misforståelser - men det er IP 83.221.143.8 der oprindeligt skrev det. Det ville måske også være en fordel for diskussionen hvis 83.221.143.8 oprettede et brugernavn vh. Nico 2. mar 2008, 12:58 (CET)


Iranske folkeslag er ikke ensbetydende med Iran, det er en betegnelse der beskriver et fællesskab der er tusinde år ældre end den moderne iranske stat – ligesom persere i Iran kun er et af et antal af iranske folkeslag (se f.eks. Ossetere i Rusland). At konstatere at kurdere er et iransk folkeslag er vel ikke mere undertrykkende end at konstatere at danskere er et germansk folkeslag. Det betyder ikke at danskere taler tysk eller Danmark er en del af Tyskland. Blot at danskere og tyskere har visse historiske rødder til fælles. Ligesom kurdere og andre iranske folkeslag har nogle fælles rødder. Oldtidens grækere betegnede i øvrigt næsten konsekvent perserne som mederne, mederne som mange mener er nutidens kurdere.
Kurdere er tydeligvis ikke beslægtet med hverken tyrkere eller arabere eftersom tyrkerne og araberne indvandrede til området årtusinderne senere end kurderne. Rune X2 27. feb 2008, 10:06 (CET)
Jeg har tilbagerullet K80L30´s indlægsændring - det er smartest at indsætte nyt tekstforslag i stedet for blot at slette i noget ovenstående - det gør det noget bøvlet at tage stilling og diskutere, når grundlaget hele tiden ændrer sig. Iøvrigt er 'kurdisk' et indoeuropæisk sprog og dermed nærmere beslægtet med dansk end med arabisk, der er et semitisk sprog såvidt jeg husker. Og jeg skriver 'kurdisk' da der findes flere sprog (der ikke kan betegnes som dialekter) hvor sorani og kirmanji er de 2 største. --Jørgen 4. mar 2008, 15:16 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

  • Image:Flag_of_Iran.svg:

Nishkid64 gendannede Image:Flag_of_Iran.svg: 50 revisions and 4 files restored;

Nishkid64 slettede Image:Flag_of_Iran.svg: Fix.;

-- CommonsTicker 5. mar 2008, 11:13 (CET)

Største landløse nation?[rediger kildetekst]

Jeg har lært at det kurdiske folk er den største nation, der ikke har sit eget selvstændige land. Det er ikke nævnt eller diskuteret i artiklen. Holder det vand? 195.249.232.63 18. nov. 2022, 17:16 (CET)[svar]