Diskussion:Lillebil

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lillebiler måtte før 1973 ikke søge hyre på gaderne og slet ikke på de autoriserede pladser. Dette er ikke korrekt, de måtte gerne søge hyre på gaden, og de havde deres egne holdepladser, f.eks. på Rådhuspladsen i København, her holdt Taxa på BT´s hjørne ved Strøgets udmunding, og lillebilerne på det modsatte hjørne på den anden side af Vester Voldgade (hvor der næstn aldrig var kunder).


Jeg har en Ford T 1921 med et danskbygget karosseri. Denne skulle oprindelight være bygget som "dagvogn" til Købmand Madsen i Kettinge på Lolland - dvs. en bil som ud over at være købmandens privatbil, også blev benyttet som bil for landsbyens indbyggere - dvs. nok mest lægen i byen. Lægen kunne ringe til købmanden, som så kom og hentede lægen og kørte ham ud til den fjerntliggende gård, hvortil han var kaldt. Er udtryket "dagvogn" en korrekt betegnelse for det der senere blev "Lillebil"? Dyk 5. aug 2007, 08:20 (CEST) - mailto:michael@deichmann.org

Næppe: Ordbog over det danske sprog har "vogn, der hver dag (ell. paa visse dage) befordrer personer og varer ml. bestemte steder (paa landet)" - altså nærmest en type bus (eller ambulance/lægebil, som dit eksempel viser). --Palnatoke 5. aug 2007, 09:58 (CEST)