Diskussion:Magnus Lagabøte

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

På norsk hedder han vist "Lagabøte", men på dansk ser det ud til at "Lagabøter" er den hævdvundne form. --Palnatoke 18. jul 2009, 08:26 (CEST)

"Lagabótir" er vist korrekt og det betyder forøvrigt lovbøder (lovbyder på nudansk, jvf. "kongen bød"). Forøvrigt staver også nordmændene hans navn uens fra gang til gang. Måske burde det forlægges nogen men kyndighed i norrønt sprog til endelig afgørelse og derefter rettes overalt og konsekvent.--Rmir2 18. jul 2009, 09:29 (CEST)
Jeg bemærker at Den Store Danske konsekvent navngiver med -r. Google er også mest til -r-formen (blot en svag tendens: 81 mod 62). --Palnatoke 18. jul 2009, 09:55 (CEST)

Den norske historiker Steinar Imsen bruger formen uden -r (http://tidsskrift.dk/resultat.jsp?query=Lagab%C3%B8te&journal=all&fromyear=&toyear=), det norske nationalbibliotek og den danske historiker Carsten Fledelius med -r. Det er svært at se fastheden i stavemåden. Det minder lidt om de danske kongers navne - Christian eller Kristian eller skiftevis? Jeg betragter dette som enten et spørgsmål om at "oversætte" norrøn stavemåde til nutidssprog eller et spørgsmål om to slags norsk. Efter min opfattelse bør der rettes henvendelse til en sagkyndig norsk historiker for endegyldigt at få fastlagt navnets korrekte stavemåde og tolkning (skal vist være lovbyder - ikke lovforbedrer).--Rmir2 18. jul 2009, 10:52 (CEST)