Diskussion:Nisse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Nisse har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 51, 2005.

Huskeliste for Nisse: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Mangler der ikke en lille artikel om havenisser? ;-)

H.C. Andersen og kirkenissen[rediger kildetekst]

Kirkenisser optræder i flere forskellige af H. C. Andersens eventyr, f.eks. i Ole Lukøie

Jeg kan ikke finde stedet. Men i Reisekammeraten hedder det:

Men Johannes dreiede sig endnu engang om, for at see den gamle Kirke [.....]; da saae han høit oppe i et af Hullerne i Taarnet, Kirke-Nissen staae med sin lille røde, spidse Hue [.....] Johannes nikkede Farvel til ham, og den lille Nisse svingede sin røde Hue, lagde Haanden paa Hjertet og kyssede mange Gange paa Fingrene, for at vise, hvor godt han ønskede ham det, og at han ret maatte gjøre en lykkelig Reise.

http://adl.dk/adl_pub/pg/cv/ShowPgImg.xsql?nnoc=adl_pub&p_udg_id=93&p_sidenr=69

Sebastjan 28. maj 2006 kl. 09:10 (CEST)



Spørgsmålet... Der har tit været diskution om nisser virkelig findes, gør de mon også det? er der virkelig mere mellem himmel og jord? Eller er det et reklamefup som meget andet??? ;)

Thomas Andersen.

Saglighed?[rediger kildetekst]

Er det ikke lovligt mange påstande, der bliver lagt for dagen i den første del af artiklen? Jeg savner nogle tidsstempler og oprindelse af den beskrevede nisse:

"I sin menneskeskikkelse er nissen ca. på størrelse med et ti-års barn. Han ligner en gammel mand, med hvidt skæg og han er iklædt gråt tøj og en rød hue – ca. samme påklædning som bonden selv i gamle dage. Ud over sine pligter på gården og drillerierne beskæftiger nissen sig gerne med kortspil og han ryger pibe. På grund af nissens venlige egenskaber brugte Haddon Sundblom ham som model, da han opfandt den moderne julemands udseende."

I dag har jeg set nisser i medier etc. der ikke havde sådanne karakteristika, kan vi ikke få nogle argumenter for hvorfor nissen ser sådan ud?

--Stave 15. dec 2008, 05:45 (CET)