Diskussion:Nykonservatisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kommunitarianisme - kommunitarisme[rediger kildetekst]

Kommunitarianisme og Kommunitarisme, er det det samme? Se skabelonen {{ideologier}}: Skabelon:Ideologier -- Mvh PHansen 19. nov 2006 kl. 14:09 (CET)

Ja - eller rettere: Kommunitarianisme er en fejl. Retningen hedder kommunitarisme på dansk. Jeg retter. --Palnatoke 19. nov 2006 kl. 14:42 (CET)

Neokonservatisme[rediger kildetekst]

Hedder nykonsekvatisme ikke neokonservatisme, hvis man skal være helt korrekt? Det er i hvert fald den udgave jeg oftest hører anvendt! Rune W. Larsen 12. jan 2007 kl. 19:23 (CET)

Præfikset "Ny-" er simpelthen det samme som præfikset "Neo-", der kommer af det græske neo som betyder 'ny' direkte oversat. Som eksempel kan nævnes neonazisme = nynazisme ; neorealisme = nyrealisme.

På dansk er det derfor ligegyldigt, men internationalt bruger man neo- fordi det er mere "kendt" end eksempelvis "new-", "neu-" og det danske "ny-". Du vil derfor også høre ny/neokonservatisme betegnet som neoconservatism på engelsk og ny/neonazisme som neonazismus på tysk.--Steffenm 12. jan 2007 kl. 20:30 (CET)

Vedr. Leo Strauss[rediger kildetekst]

Jeg er ikke på nogen måde ekspert i Leo Strauss, snarere tværtimod. Men det lidt jeg har læst af ham siger mig, at han vist ikke er det fæle macchiavellistiske uhyre, som han er blevet gjort til. Snarere er det min indtryk, at Leo Strauss var en historisk-politisk, hermeneutisk filosof i retning af R.G. Collingwood. Det vil sige, at for Leo Strauss er det formålet for politisk filosofi at sætte sig ind i den politiske aktørs tanker: hvorfor gjorde eller sagde en politiker, som han eller hun nu gjorde - i stedet for blot at beskrive handlinger og taler.

Leo Strauss skelnede derfor mellem 'filosoffer' og 'lærde' (scholars), hvor de ´første netop forstår den bagvedliggende idé bag en politisk aktørs handlinger og udtalelser, men lærde kun har en overfladisk forståelse. Som sådan var Leo Strauss altså elitarist, men det er jo noget andet end, at han mente, at et samfund nødvendigvis skulle ledes af en elite.

--Pwe 4. feb 2008, 11:22 (CET)