Diskussion:Nysprog

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Eksemplerne[rediger kildetekst]

Jeg synes ikke helt, at de tre eksempler der forsøger at gengive "nysprog" bør være der. I hvertfald ikke når de ikke er fuldt objektive. Jeg vil mene, at det er smartere at diskutere argument contra fakta, fremfor at fremføre eksempler. Nstenberg


- - - - - - - - - - - -


Jeg er enig med Nstenberg i, at de nuværende eksempler er dårlige. Både pga. noget sprogligt og de motivfortolkninger, der ligger i eksemplerne.


Når man taler om "styrke sammenhængskraften", men mener at man vil tage folks penge, og dermed søge det sande mål: indkomstlighed

- Begrebet sammenhængskraft går i lige så høj grad på noget kulturelt, og bruges også af borgerlige politikere, som i hvert fald ikke ønsker indkomstlighed.


Når man taler om at beskytte friheden og mener mere kontrol, så hedder det: "bekæmpelse af terror".

- Tænker skribenten på mere kontrol af almindelige borgere eller de kriminelle ? De politikere, der taler om bekæmpelse af terror, gør det ikke nødvendigvis ud fra et generelt ønske om et kontrolsamfund.


Når man giver udtryk for at ville hjælpe de fattige, men mener at "Jeg gider ikke at betale til dem af min rigdom", så hedder det: "enhver er sin egen lykkes smed"

- Sætningens første og sidste del modsiger hinanden. Hvis en person udtrykker at ville hjælpe de fattige, vil en person netop ikke sige, at enhver er sin ajen lykkes smed.


Når man taler om socialisme, men opretter Stasi, så hedder det: "beskyttelse mod kapitalismens lakajer"

- Jeg forstår ikke det "men" der er i eksemplet. Formålet med Stasi var at opratholde det socialistiske styre i DDR.


Jeg vil gerne komme med nogle bud på bedre nutidige eksempler.


Starthjælp. Ordet er dannet af 2 ord, der hver har en positiv overtone. Kritikere af det ord vil hævde, at "reduceret kontanthjælp" er en mere ratvisende betajnelse.

Udlændingeservice. Betajnelse for det der tidligere hed Udlændingestyrelsen. Endelsen service antyder, at det er udlændingenes behov og ønsker, der er i fokus. Kritikere af det ord vil hævde, at man ikke kan kalde en udvisning for en service.

Arbejdsmarkedsbidrag. Kritikere af det ord vil hævde, at bruttoskat er en mere korrekt betajnelse, og at betajnelsen arbejdsmarkedsbidrag er valgt for at undgå det negative ord skat.


Niels Orbesen 29. maj 2009, 05:35 (CEST)[svar]

Jeg har indsat {{kilder}}. Når den er oversat fra den engelske wiki, må der vel være kilder for påstandende dér. Henrik Sørensen 15. okt 2011, 11:08 (CEST)

Der mangler noget i denne sætning[rediger kildetekst]

"Det passer til Partiets totalitære styre, hvis formål er at gøre alle alternative måder at tænke på ("tankeforbrydelse"), eller tale på, ved at fjerne alle ord og sætningskonstruktioner, som beskriver begreberne frihed, oprør etc."

"Gøre alle alternative måder..." til hvad? Anders Kjems Petersen (diskussion) 27. maj 2014, 22:39 (CEST)[svar]