Diskussion:Oratorium

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Når det gælder klassificering af musikværker, er jeg på usikker grund. Dog kan jeg ikke andet end undre mig over at Bachs Juleoratorium er nævnt, men derimod ikke hans (vistnok mindst lige så kendte) Passioner (efter Matth. og Johs.). Nu er jeg nysgerrig efter at vide om dette skal betyde at disse Passioner ikke skal henregnes til Oratorier. -- Sebastjan 07. maj 2006 kl. 11:40 (CEST)

Jo, passioner er en form for oratorier - en bestemt oratorium-"genre", der er bygget op om Jesu lidelseshistorie (deraf navnet - passion betyder lidelse). Hvorvidt passioner normalt "henregnes" til oratorier er jeg dog ikke sikker på. Det "er" oratorier, men kaldes ofte blot passioner. --Malou 7. maj 2006 kl. 13:42 (CEST)
Jeg fik lyst til at grave en smule dybere. Artiklen synes at bygge på den tilsvarende engelske artikel, og her finder jeg at "Probably the best known oratorio in the English-speaking world is Handel's Messiah" – samt fraværet af Bachs Passioner.
Jeg tolker dette derhen at Matthæus- og Johannespassionerne er mindre kendt i den engelsktalende verden af den simple grund at man ikke kan erstatte de tyske bibelord med engelske uden at gøre vold mod Bachs komposition. Og publikum kan ikke fastholdes af en tysk tekst som de ikke forstår.
Hvis jeg har ret heri, må jeg hævde at dette ikke er nogen saglig motivering for i den danske artikel at frakende de to Passioner en plads blandt "oratorier". -- Sebastjan 08. maj 2006 kl. 09:15 (CEST)
Selvom jeg bestemt ikke skal udråbe mig selv til ekspert i de kirkelige musikgenrer, tror jeg nu, at det er mest korrekt at skelne mellem oratorier og passioner som to selvstændige genrer eller kompositionsformer. Jeg har kigget lidt i de bøger jeg har stående, og der behandles de seperat.
Passionen som genre stammer ifølge Gads musikhistorie (p. 225f) helt fra den tidlige middelalder, omend formen er blevet udvidet med tiden. I starten taler man således om "koralpassionen" og i 1500-tallet opstår varianten, "motetpassionen". Sidst i 1600-tallet begynder komponister omkring Hamborg at skrive i en blandingsform af oratorium og passion. Efter 1700 taler man om den "oratoriske passion". Til sidst står der om Bach: "Bach er den der skaber den kulminerende syntese i barokken af den gamle koralpassion og den nye oratoriske passion med sine hovedværker Johannes-passionen 1723 og Matthæus-passionen 1729." (Gad p. 228)
Min konklusion er altså, at selvom passionen hos Bach nærmer sig oratoriet i sin form, så er passionen en selvstændig genre med sin egen historie. Og som man kan læse på en:Passion, ja så anerkender den engelsk-talende verden såmænd Bachs passioner som "the best known"!!! Så hvad med om vi giver Bach den "credit" han fortjener i en artikel om passionen? En anden forklaring på de to genrer, inkl. de mest berømte nævnt ses i øvrigt her. --Malou 8. maj 2006 kl. 21:10 (CEST)

Anden (ikke her beskrevet) betydning af ordet Oratorium[rediger kildetekst]

Jeg har fundet, at et oratorium egentlig er et bedested eller et bederum. Det passer fint med at ora(l) som betyder mund indgår i ordet. Mund, at bede og at synge passer fint med feks Bach's Oratorium