Diskussion:Ordbog: Træsmedens Håndværktøj

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Træsmedens håndværktøj er en ordbog jeg har arbejdet med gennem mange år, og som jeg nok aldrig selv får afsluttet. Det meste af den ligger på min hjemmeside, www.baskholm.dk, men jeg prøver at lægge den her osse.

Snedker eller Træsmed[rediger kildetekst]

Det er rigtigt at en snedker er en træsmed, men der findes mange andre træsmede, eksempelvis: tømrer, bødker, violinbygger, pianosnedker, møllebygger, ligkistesnedker (slang: menneskekonvolutmager), bådebygger med mange flere.

Træsmed er efterhånden et sjældent brugt ord.

Den aldrig færdiggjorte og utrykte ordbog "Træsmedens Håndværktøj" er den første dansksprogede beskrivelse af værktøj brugt af træsmede i Skandinavien, først og fremmest Danmark; men allerførst baggrunden for at jeg søger at genoplive dette glemte ord: træsmed.

En smed er i følge gammel nordisk tradition det samme som en håndværker (det gælder fx osse på latin, faber = smed = håndværker, deraf fabrik). På dansk har man såedes kunnet tale om både ølsmede, skosmede og stensmede, eller den jeg først stiftede bekendtskab med, nemlig stævnsmeden. Ordet smed har været brugt som suffiks i samme betydning som vi i dag anvender -mager, skomager, stolemager m.fl.

Definition af ordet træsmed[rediger kildetekst]

En træsmed er en håndværker der fortrinsvis arbejder med eller i træ. Der gives dog en del træsmede der bruger meget metal som materiale; dem har jeg taget skyldigt hensyn til i behandlingen af værktøjet. Med definitionen af begrebet træsmed er jeg temmelig large, idet jeg regner skovarbejderen og savskæreren for lige så fuldt en træsmed som gelænderskrædderen, træskomanden, eller huggeren, mens jeg i den anden ende medtog bl.a. kurvemager, glarmester og tapetserer og endnu længere ude op overdrevet blikkenslagere, malere, murere m.fl. der har et ret tæt samarbejde med bl.a. bygningstømrere og bygningssnedkere.


Desværre havde "Håbet" fat i denne artikel lige efter at jeg havde lagt den på, og jeg kan ikke helt forestille mig hvordan det kan ændres. Oprindeligt hed artiklen "træsmed" - men jeg havde travlt med at lave en ny med det navn.