Diskussion:Retts syndrom

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Rett syndrom)

Rett eller Retts[rediger kildetekst]

Jeg kan se der hurtigt er opstået forvirring om det hedder Rett eller Retts. Det er min opfattelse at den mest brugte er "Rett". (Skrev Mis4930 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Det er desværre endnu et eksempel på at medicinere lærer for lidt om sprog. Syndromet er opkaldt efter en mand ved navn Rett, og derfor kan det enten være "<navn>s syndrom" eller "<navn>-syndrom" (eller, hvis det er let at gennemskue, hvordan det skal læses, evt. "<navn>syndrom"). "<navn> syndrom" er ganske simpelt ikke korrekt dansk. --Palnatoke (diskussion) 8. aug 2013, 08:03 (CEST)
(Redigeringskonflikt) Patientforeningen omtaler lidelsen som Rett syndrom og ifølge Netdoktor.dk er det korrekte navn også Rett syndrom. Skal artiklen flyttes til Retts syndrom bør det begrundes. Ganske enig i, at det sprogligt giver mere mening med et "s", men det er ikke alle navne, der følger sproglige normer. Vi skal benytte det navn, der rent faktisk er givet til lidelsen. Pugilist (diskussion) 8. aug 2013, 08:05 (CEST)
OK: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/boernepsykiatri/tilstande-og-sygdomme/udviklingsforstyrrelser/retts-syndrom/ --Palnatoke (diskussion) 8. aug 2013, 08:22 (CEST)
Vi kan nok med fordel få nogen ind over, der rent faktisk ved noget om emnet. Anerkender navngivningen på sundhed.dk, der er et væsentligt argument for en flytning. Men noterer også, at genetiv-s'et er undladt på en række sprog, og at betegnelsen "Rett Syndrom" (uden "s") tilsyneladende benyttes i stor stil på engelsk, norsk, svensk, til dels tysk og på dansk. Siden der er en så massiv tendens til at betegne syndromet "forkert", giver det anledning til at formode, at det manglende "s" ikke bare skyldes et par tilfældige danske medicinere, der snorksov i dansktimerne. Er der en læge til stede ? Pugilist (diskussion) 8. aug 2013, 12:33 (CEST)
Jeg har spurgt Kennedy Centret om emnet og håber at de ikke holder alt for meget sommerferie. Mit gæt er at der kun er ganske få danske medicinere, der beskæftiger sig med dette syndrom, og at de derfor har langt størstedelen af deres faglige diskussion på engelsk. --Palnatoke (diskussion) 8. aug 2013, 12:55 (CEST)
Glimrende. Lad os håbe de kan belyse det, men du har nok ret i, at fagsproget er engelsk, og at den - mulige - danske form kan være opstået, fordi syndromet på engelsk tilsyneladende benævnes Rett Syndrome. Men hvorfor englænderne/amerikanerne ikke benytter genitiv, undrer fortsat. Vi må se. Pugilist (diskussion) 8. aug 2013, 13:01 (CEST)
Jeg ligger inde med nogle papirer fra Kennedy Centret, som jeg har fået af en forælder til en Rett pige, og her bliver der brugt "Rett syndrom" konsekvent.MIS (diskussion) 8. aug 2013, 13:14 (CEST)
Det er dejligt at de er konsekvente - det er bare ikke nødvendigvis det samme som at de har en god grund til at gøre som de gør. --Palnatoke (diskussion) 8. aug 2013, 13:32 (CEST)