Diskussion:SLØJD (blad)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

alfabetisering[rediger kildetekst]

Kære medredaktører på dansk Wikipedia! Jeg vil indlede med at påpege min viden om alfabetisering. På Institut for Datalingvistik har jeg undervist i C-programmering på anden del af kandidatstudiet, og et af de særlige områder, jeg dyrkede, var alfabetisering, hvorom jeg også har skrevet flere artikler. Jeg kan kort sige, hvad alfabetisering drejer sig om: Alfabetisering er indordning af opslagsord (lemmata) i en let genfindelig rækkefølge. Man alfabetiserer for at det skal være lettere at genfinde data. Skal dette formål opfyldes, kræver det, at et lemma er anbragt dér, hvor det forventes. Imidlertid har det vist sig, at finurlige mennesker, ofte under dække af »bot«, har bortgemt artiklerne til uigenfindelighed. Hvor skal man lede efter et tidsskrift med navnet »SLØJD«? — De fleste ville kigge under S. Intet andet er rimeligt. Ikke desto mindre har en Wiki-redaktør ment, at det i kategori Sløjd skulle stå under B. Hans foranledning er selvfølgelig, at tidsskriftet står under SLØJD (blad), og så går han efter b'et i blad; men det kunne lige så godt have stået under SLØJD (tidsskrift) eller SLØJD (fagblad) og dermed skulle findes under T eller F. Det eneste faste holdepunkt, en opslagsbruger, der skal finde en artikel, har at gå efter, er, at det trykte produkt fremstår under navnet »SLØJD«, og derfor er det den primære mulighed at kigge under S. Vil man finde »Sløjdbladet«, som udkom 1903-1978, vil man selvfølgelig lede under bladets navn, der begynder med S. Hvad ellers? Men en Wiki-redaktør har flyttet alfabetiseringen til b, og jeg tror ikke, at nogen ville kigge dér! Ligeledes ville ethvert fornuftigt eller ufornuftigt menneske i kategorien Sløjd lede efter Sløjdhøjskolen under S, for Sløjdhøjskolen er jo navnet, men det er blevet flyttet til H. Hvorfor? Eftersom ingen ville lede dér? Andet led begynder med h, og Jensen slutter på -sen, men bliver alligevel ikke alfabetiseret under s. I kategorien Tidsskrifter fra Danmark leder man måske efter »Dansk Skolesløjd« og selvfølgelig under D. Kender man bibliotekernes alfabetiseringsregler, ved man, at foranstillet en, et, den, det, de forbigås ved alfabetisering, men så sandelig ikke: dansk. Ikke desto mindre findes Dansk Skolesløjd (blad) under S i kategorien Tidsskrifter fra Danmark. Jeg kunne give mig til bare at ændre diverse steder, og så ville en anden måske straks derpå ændre tilbage igen. Det ville være ørkesløst. Så ville jeg hellere have jer til at indse, at alfabetisering drejer sig om, at en opslagsbruger med størst mulige lethed skal kunne finde den ønskede artikel, og det lader sig desværre ikke gøre efter jeres efterredigeringer af mine oprindelige artikler. --Hans Christophersen 11. jul 2011, 15:17 (CEST)

Jeg er sådan set enig i, at artiklen burde sorteres under S. Men det må være på sin plads at starte diskussionen på artiklens diskussionsside og/eller tage kontakt til den pågældende bruger. Derfor har jeg flyttet indlægget væk fra Landsbybrønden. --|EPO| COM: 12. jul 2011, 18:17 (CEST)
Jeg mente, at problemet var alment og ikke kun vedrørte denne artikel, og nu da indlægget er blevet gemt af vejen, har bot-ejeren ikke kunnet finde det, for der var lagt henvisning på hans side, men den virkede kun, indtil EPO flyttede bemærkningen. Der må være andet end sløjd, der er berørt af disse bot-opdateringer efter hjemmelavede regler?
I skrivende stund kan jeg pege på:
  1. Under B findes SLØJD (blad) og Sløjdbladet
  2. Under F findes Sløjdforeningen af 1902
  3. Under H findes Sløjdhøjskolen
  4. Under L findes Sløjdlærernes Fællesrepræsentation
--Hans Christophersen 14. jul 2011, 05:43 (CEST)