Diskussion:Sandemand

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvis en sandemand bare er en sognefoged på Bornholm, så bør artiklen her vel blot være en redirect til sognefoged, hvor den bornholmske titel kan angives. Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende, så det bør være en seperat artikel, bør det nævnes i artiklen. --Heelgrasper 24. mar 2006 kl. 20:49 (CET)

Der var lige lidt mere, så jeg mener vi skal beholde den . Nico 24. mar 2006 kl. 22:06 (CET)

sandmænds tov[rediger kildetekst]

såkaldt sandmænds tov

ODS kalder det sandemænds tog. -- Sebastjan 25. mar. 2006 kl. 08:55 (CET)

Jeg har set begge betegnelser, og har en svag erindring om engang at have hørt/læst en forklaring på tov - måske begge betegnelser har været brugt. Håndbogen angiver H. Matzen: Forelæsninger over dansk retshistorie fra 1894 og Peter Stautrup: Hardiske mål 1934, som kilde. -- Nico 26. mar 2006 kl. 00:40 (CET)
I ODS er der under "tog" (her) en lidt længere udredning om de forskellige stavemåder. Så vidt jeg kan se det har både tog og tov været brugt (oprindelig har det vist været toug, hvilket virker som en rimelig forklaring på, hvordan der kunne opstå to stavevarienter senere), men man har i ODS valgt formen tog som opslagsord. Det kan der jo være flere grunde til, fx at det var den mest almindelige, da ordbogen blev forfattet, eller at man konsekvent har valgt den form, der kommer først i alfabetisk rækkefølge, så man ikke henviste "fremad" i udgivelsesrækken, men "tilbage" (altså noget i stil med "se bindet, der udkom sidste år" frem for "se bindet, der udkommer næste år"). --Heelgrasper 26. mar 2006 kl. 01:18 (CET)