Diskussion:Stjernebillede

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvem fastlægger officielle (internationale og danske) navne for stjernebilleder? --Palnatoke 14. dec 2005 kl. 11:02 (CET)

Uden på stående fod at kunne give noget svar, vil jeg påpege at jeg her ser to problemer: Hvem definerer stjernebilledernes afgrænsninger, og hvem fastslår hvad de skal kaldes på dansk. -- Sebastjan 14. dec. 2005 kl. 11:05 (CET)
Stjernebilledernes afgrænsninger og navne er fastlagt af IAU. I den engelske artikel står: An "unofficial" constellation, that is, one that may be widely known but is not recognized by astronomers or the International Astronomical Union, is also called an asterism, such as The Plough (also known in the US as the Big Dipper) and the Little Dipper. Der er ingen tvivl om at "Store Bjørn" er officielt, mens "Karlsvognen" er uofficielt. /JeppeSN 14. dec 2005 kl. 11:40 (CET)

Alle stjernebilleder, som samtidig er stjernetegn burde laves til flertydig artikler. Fx Fiskene og Vandmanden.--B.A.C. 9. jan 2006 kl. 19:15 (CET)

Okay, lige præcis fiskene er et dårligt eksempel fordi fiskenes stjernetegn hedder fisken. Men fx Jomfruen er jo både stjernebilleder og stjernetegn. Måske er en flertydig artikel overkill, men så i det mindste en henvisning fra stjernebillede til stjernetegn og retur.--B.A.C. 9. jan 2006 kl. 19:21 (CET)

Generelt må det være nok med henvisning fra stjernetegns-artiklen til stjernebilled-artiklen og vice versa. Jeg har nu lavet alle disse to gang tolv henvisninger. I øvrigt er både Tvillingerne og Fiskene i pluralis. Men for en sikkerheds skyld har jeg lavet omdirigeringer fra opslagene Tvillingen og Fisken. Så nu er der vist styr på alt. /JeppeSN 9. jan 2006 kl. 22:38 (CET)

Jeg vil forslå en skabelon til stjernebillederne, syntes det vil se bedre ud, muligvis noget med:

  • Dansk navn
  • Latinsk navn
  • Billed
  • Opbygget af stjerne
  • På himmelkugle (Nordlig, sydlig)
  • osv.

--LinuxChristian 9. jan 2006 kl. 20:05 (CET)

en:wiki har allerede en, se f.eks. en:Ursa Major. --Sir48 (Thyge) 9. jan 2006 kl. 21:11 (CET)
Jeg synes at det er en fin idé med en skabelon, men jeg kan ikke lave en. Jeg fortsætter med at oprette grundartiklerne om de enkelte stjernebilleder som jeg er startet. Hvis nogen vil lave en skabelon er det fint, jeg kan ikke lave sådan en. Lav en skabelon og brug den på en prøveartikel (fx Agterstavnen) så kan vi overføre den til de andre - Hvis I overfører den engelske vil det være genialt, så kan vi bare stjæle indholdet og fordanske det... :-)

--Gunner Poulsen 9. jan 2006 kl. 21:24 (CET)

Hehe, fint så laver jeg en.

--LinuxChristian 9. jan 2006 kl. 21:32 (CET)

Sådan nu har jeg lavet et rip af den engelske skabelon. Den ligger på følgende addresse:
Skabelon:Stjernebillede

Se Agterstavnen. Note har med vilje ikke lavet nogen standart måle enhed for arealet, det må man selv lige tilføje og syntes nogle skal skrive noget om Længde og Breddegrader i rummet (Da wiki ikke indeholder noget om det). I må lige sige til hvis i har nogle invendinger, nogle af ordene er måske ligt dårligt oversat :)
--LinuxChristian 9. jan 2006 kl. 23:09 (CET)
Jeg har så ændret lidt i sprogbrugen. Der er allerede skrevet om rektascension og deklination, se mit indlæg på skabelonens diskussionsside. Jeg kom til at sætte enheden sr på arealet da jeg mener (og foreslår) at vi skal bruge denne enhed. Videre diskussion bør foregå på Skabelondiskussion:Stjernebillede. /JeppeSN 9. jan 2006 kl. 23:29 (CET)

Sortering i kategorien[rediger kildetekst]

Bruger:Nico fjernede tegnet * i kategorikoden således at denne artikel nu er at finde under S i Kategori:Stjernebilleder i stedet for øverst (før A). Men er det ikke almindelig praksis at liste hovedartikler før A her på Wikipedia? Og er tegnet * forkert at bruge? (Det har vist ingen relevans at asterisken kan kaldes stjerne samtidig med at artiklen her hedder stjernebillede.) /JeppeSN 21. jan 2006 kl. 18:14 (CET)

Sorry - jeg var ikke klar på den funktion, jeg fjernede den i det lønlige håb at det var pga af den, at jeg ikke kan se kategorilinket i stjernebilleder. Desværre afhjalp det ikke problemet, - det er bare besynderligt at det kun er i Kategori:Stjernebilleder jeg har problemet, Jeg er nu tilbøjelig til at tro det er mit script der flytter kategorilinks til toppen, der er et problem med ( som iøvrigt er til at leve med sålænge det kun er en enkelt kategori) . vh. Nico 21. jan 2006 kl. 18:32 (CET)